Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Facaccia cebulowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 łyżka
woda letnia 375 ml
oliwa 125 ml
sól kuchenna 2 łyżeczki
mąka chlebowa 625-670 g
kminek 2 łyżeczki
cebula biała 60 g
drożdże świeże 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Facaccia cebulowa

Kroki postępowania

1
W misce rozpuścić drożdże i szczyptę cukru w 125 ml wody. Odstawić na ok 10 minut, aż drożdże urosną. Dodać pozostałą wodę i cukier oraz 60 ml oliwy z oliwek, sól kuchenną i 155 g mąki. Wyrabiać ciasto na wolnych obrotach aż będzie miało konsystencję śmietany. Dodać 155 g mąki i zacząć wyrabiać ręcznie.
Krok 1 - Facaccia cebulowa foto
2
Następnie dodać cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz 2 łyżeczki kminku i zamieszać. Dodawać po 75 g mąki do czasu aż powstanie miękkie ciasto, odchodzące od miski. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i zostawić na ok 20 minut.
Krok 2 - Facaccia cebulowa foto
3
Na blachę wyłożyć cisto ( blachę można dodatkowo wyłożyć papierem pergaminowym). Nadać ciastu grubość ok 2,5 cm, palcami zrobić w cieście głębokie wgniecenia w odstępach ok 2 cm.Lekko przykryć naoliwioną folią do żywności i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3 - Facaccia cebulowa foto
4
Nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec ok 20-25 minut aż spód będzie rumiany.
Krok 4 - Facaccia cebulowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 30.01.2014 14:22
pychota!!!!!
Pietruszka 07.10.2013 11:05
fajne, do wypróbowania
Ada-Gaba 07.07.2013 20:03
bardzo lubię
Ewelina38 19.05.2013 22:28
bardzo apetycznie wygląda, taka pulchniutka i rumiana :P)
Dorota59 17.05.2013 17:04
coś dla mnie
pestka 04.05.2013 00:58
bardzo ciekawe- nie robiłam takiego
cooleczka 29.04.2013 16:28
zapowiada się pysznie
Fiffi 15.04.2013 22:03
lubię takie rzeczy
babajaga1969 11.04.2013 09:18
bardzo pyszne
ewka1978 10.04.2013 20:31
na pewno smaczne
Ewa104 10.04.2013 14:45
Zapowiada się pysznie.
caralajna 09.04.2013 19:47
uwielbiam włoskie pieczywo
Wiesława1 09.04.2013 19:28
zaciekawił mnie ten przepis
Luki 09.04.2013 19:23
ciekawy pomysł
Krzysztof15 09.04.2013 19:02
super wyglada
paulina2157 09.04.2013 18:52
nigdy czegoś takiego nie robiłam
marta1221 09.04.2013 18:43
Gotowe ciasto najlepiej smakuje na ciepło:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak