Ekstrawaganckie risotto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    300 g
  • por

    2 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • parmezan starty

    50 g
  • smietana 18%

    50 ml
  • wino białe wytrawne

    80 ml
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • bulion warzywny

  • rozmaryn

  • oliwa

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ekstrawaganckie risotto  foto
Na oliwie zeszklić ząbek czosnku i pokrojone pory. Podlać odrobina wody.
Krok 2 - Ekstrawaganckie risotto  foto
Wsypać ryz i chwile podgrzewać aż ziarna będą szkliste.
Krok 3 - Ekstrawaganckie risotto  foto
Całość posolić i podlać winem.
Krok 4 - Ekstrawaganckie risotto  foto
Po chwili dodać rozmaryn ( posiekany lub 2 gałązki w całości) i wlewać stopniowo gorący bulion. Gotować na małym ogniu często mieszając.
Krok 5 - Ekstrawaganckie risotto  foto
Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z niej skórkę . Pod koniec gotowania dodać do risotta.
Krok 6 - Ekstrawaganckie risotto  foto
Gdy ryz będzie gotowy wyłączyć gaz i wymieszać risotto ze śmietaną i startym parmezanem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata23 24.08.2014 14:23
ciekawie wygląda
Dorian 21.07.2014 21:36
pieknie podane
caralajna 10.07.2014 16:01
bardzo smaczne musiało być
Wafelek2601 01.07.2014 08:34
bardzo dobre
Kejti 28.06.2014 16:46
Mniam,chętnie się poczęstuję :-)
Wacław 20.06.2014 13:43
pyszne danie obiadowe :-)
ice cubes 20.06.2014 12:13
cóż w nim takiego ekstrawaganckiego?
wwwiolka 19.06.2014 22:21
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat