Ekspresowa pizza na szybkim cieście

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    250 g
  • mleko

    125 ml
  • margaryna miekka

    125 g
  • drożdże

    25 g
  • cukier

    1/3 łyżeczki
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • ser żółty

    150 g
  • keczup

  • sos do pizzy

  • pieczarki

    300 g
  • wędlina

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (o temp. ok 40 stopni), Dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Blat lekko posypujemy mąką i rozwałkujemy ciasto na dość cienko - tak na ok 0,5 cm. Powstały placek przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem do pizzy - jeśli nie mamy sosu, to ciasto smarujemy oliwą, następnie keczupem. Nie czekamy aż ciasto nam wyrośnie. Układamy pokrojone pieczarki, pokrojoną wędlinę i pokrojony lub starty na tarce ser zółty. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można podwyższyć nieco temp. pieczenia, aby zrumienić nieco ser. Polewamy keczupem jeśli chcemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 29.05.2017 10:42
na pewno pysznie smakuje
Alex_M 08.08.2013 16:52
lubie domowa pizze :)
msmors 28.06.2013 22:59
szybka i smaczna
beniaminek 28.06.2013 22:28
fajne danie
Megg 28.06.2013 21:58
smaczna taka pizza
Sarenka 28.06.2013 21:47
Drożdże oczywiście świeże :]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat