Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dziki ryż z małżami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
natka pietruszki wg uznania
sos sojowy do smaku
oliwa 4 łyżki
małże 1 opakowanie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
ryż dziki 1 woreczek

Przepis i sposób przygotowania na: Dziki ryż z małżami

• Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, odcedzić i wsypać do salaterki.
Mrożone małże rozmrozić.
Małże włożyć na patelnię, wlać trochę wody, dodać oliwę i sól do smaku, przykryć i zagotować. Gotować przez około 4 - 5 minuty, w połowie gotowania przemieszać.
Dodać pokrojoną w małą kosteczkę cebulę (zeszklić ją) i paprykę czerwoną.
Dodać ryż i mieszając podgrzewać go przez około minutę. Gdy ryż będzie gorący wlać wino i gotować aż całe wyparuje.
Dodać trochę sosu sojowego dla smaku i na koniec posypać świeżą natką pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem. Można serwować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak