Dziki ryż z małżami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    wg uznania
  • sos sojowy

    do smaku
  • oliwa

    4 łyżki
  • małże

    1 opakowanie
  • sól morska

    do smaku
  • ryż dziki

    1 woreczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

• Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, odcedzić i wsypać do salaterki.
Mrożone małże rozmrozić.
Małże włożyć na patelnię, wlać trochę wody, dodać oliwę i sól do smaku, przykryć i zagotować. Gotować przez około 4 - 5 minuty, w połowie gotowania przemieszać.
Dodać pokrojoną w małą kosteczkę cebulę (zeszklić ją) i paprykę czerwoną.
Dodać ryż i mieszając podgrzewać go przez około minutę. Gdy ryż będzie gorący wlać wino i gotować aż całe wyparuje.
Dodać trochę sosu sojowego dla smaku i na koniec posypać świeżą natką pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem. Można serwować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat