Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dziecięca zupka warzywno- drobiowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podudzia kurczaka 4 szt
marchewka 2 średnia
pietruszka 1 średnia
burak 1 średni
natka pietruszki
makaron kółeczka
masło 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Dziecięca zupka warzywno- drobiowa

Podudzia z kurczaka (od sprawdzonego dostawcy) myjemy, zalewamy 4 szklankami niegazowanej wody mineralnej lub źródlanej. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny. Wywar przecedzamy. Dodajemy obrane i starte na grubych oczkach warzywa oraz mięso obrane z dwóch podudzi z kurczaka (pozostałe możemy wykorzystać np. do przygotowania pysznej tarty na cieście francuskim, na którą przepis znajdziecie w mojej księdze). Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi (opcjonalnie możemy dodać nieco soli lub/i pieprzu, ale małym dzieciom one naprawdę nie są potrzebne). Dodajemy prawdziwe masło i mieszamy dokładnie. Podajemy z makaronem, ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu, oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 10.10.2012 08:38
mniam
Mysiunia 10.10.2012 08:30
apetyczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak