Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z dyni, jabłek i dodatkiem galaretki pomarańczowej

5.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dżem z dyni i jabłka oraz dodatkiem nuty pomarańczowej, to przepyszny dodatek do ulubionych naleśników, słodkich bułeczek czy tostów. Sprawdźcie jak przygotować! 

Składniki:

dynia 1 kg
jabłka 1 kg
galaretka pomarańczowa 1,5 sztuka
cukier 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z dyni, jabłek i dodatkiem galaretki pomarańczowej

Dżem z dyni, jabłek i dodatkiem galaretki pomarańczowej to harmonijne połączenie smaków, które na śniadaniowym stole stanie się słodkim obiektem, po który wszyscy będą chcieli sięgnąć. Delikatna w smaku dynia jest bazą tego dżemu i nadaje mu lekkości i słodko-korzennego smaku idealnie współgrającego ze słodyczą jabłek. Dodatek galaretki pomarańczowej nadaje dżemowi intensywnego, pomarańczowego smaku który doskonale komponuje się z jabłkami i dynią. Dżem z dyni i jabłek i dodatkiem galaretki pomarańczowej to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru dyni i jabłek w sezonie jesienno-zimowym, będąc wspaniałym urozmaiceniem dla tradycyjnych dżemów. 

Dżem dyniowo-jabłkowy przepis: 

 

Kroki postępowania

1

Dynie i jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dynie i jabłka przełożyć do garnka.

Krok 1 - Dżem z dyni, jabłek i dodatkiem galaretki pomarańczowej foto
2

Dynie i jabłka przełożyć do osobnych garnków i dolać do nich po odrobinie wody. Gotować aż zmiękną.

Krok 2 - Dżem z dyni, jabłek i dodatkiem galaretki pomarańczowej foto
3

Gdy dynia i jabłka będą miękkie przełożyć do jednego garnka i wymieszać.

Krok 3 - Dżem z dyni, jabłek i dodatkiem galaretki pomarańczowej foto
4

Cały czas gotując dodawać stopniowo cukier i w między czasie próbować by nie było za słodkie lub dodać więcej cukru gdy będzie potrzeba.

Krok 4 - Dżem z dyni, jabłek i dodatkiem galaretki pomarańczowej foto
5

Na koniec dodawać galaretki, wymieszać dokładnie.

Krok 5 - Dżem z dyni, jabłek i dodatkiem galaretki pomarańczowej foto
6

Gorące przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok 20 min.

Smacznego :)

Krok 6 - Dżem z dyni, jabłek i dodatkiem galaretki pomarańczowej foto

Spodobał Wam się przepis na dżem dyniowo-jabłkowy? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na przetwory z dyni, które z pewnością przypadną Wam do gustu: 

Dżem z dyni i pomarańczy
Dynia marynowana

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 05.12.2014 09:51
musi byc bardzo apetyczne
Jadwiga/Jaga85 04.12.2014 18:10
Musi być pycha!!!
SylwiaMagdaSabin 04.12.2014 15:03
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak