Dynia marynowana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • dynia

    1 kg

ZALEWA

  • woda

    2 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • ocet 10 %

    1/2 szkl
  • goździki

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dynia marynowana foto
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Składniki zalewy, oprócz octu, umieścić w garnuszku i zagotować. Wyłowić goździki i wrzucić dynię. Chwilkę pogotować, niezbyt długo, żeby dynia się nie rozgotowała.
Krok 2 - Dynia marynowana foto
Przełożyć luźno dynię do słoików. Zalewę zagotować jeszcze raz, ale z dodatkiem octu.
Krok 3 - Dynia marynowana foto
Zalać dynię w słoikach. Pasteryzacja nie jest konieczna. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kloruś 10.11.2014 21:03
wygląda bardzo apetycznie!
Mniam 10.11.2014 17:25
Taka dynia nadaje się do przystawek, do mięsa, ciekawie też smakuje w sałatkach. Pomimo tego, że w zalewie jest cukier, to ocet bardziej dominuje. Dlatego pasuje bardziej do wytrawnych dań.
Lis 10.11.2014 11:14
Smakowita dynia:)
Magula 10.11.2014 08:17
no własnie do czego można taką dynię wykorzystać?
IZABELA29 10.11.2014 08:00
do czego jej używasz/
bhb8 10.11.2014 00:05
nigdy nie zaprawiałam dyni
Noruas 09.11.2014 22:37
Mniam! super na zimę!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat