Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia marynowana

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dynia marynowana z dodatkiem korzennych przypraw to idealna baza np. do deserów czy dodatek do dań mięsnych czy sałatek. Koniecznie wypróbujcie przepis i odkryjcie smak dyni w nowym wydaniu!

Składniki:

Lista składników

dynia 1 kg

ZALEWA

woda 2 szkl
cukier 1/2 szkl
ocet 10 % 1/2 szkl
Goździki całe Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia marynowana

Przygotowanie marynowanej dyni nie jest skomplikowane. Najbardziej czasochłonne jest jej obranie, wydrążenie i pokrojenie w kostkę. Przygotowując ją z tego przepisu otrzymacie wspaniałą, korzenną dynię. Będzie stanowiła wzbogacenie sałatek czy kanapek, a także wykorzystacie ją do przygotowania dyniowego purée (podawanego w towarzystwie mięs) czy deserów, np. ciasta dyniowego. Może być wykorzystana jako element dekoracyjny świątecznych potraw. Proces marynowania sprawia, że dynia staje się delikatna, słodka i nasycona korzennymi nutami. 

Dynia marynowana przepis:

Kroki postępowania

1
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Składniki zalewy, oprócz octu, umieścić w garnuszku i zagotować. Wyłowić goździki i wrzucić dynię. Chwilkę pogotować, niezbyt długo, żeby dynia się nie rozgotowała.
Krok 1 - Dynia marynowana foto
2
Przełożyć luźno dynię do słoików. Zalewę zagotować jeszcze raz, ale z dodatkiem octu.
Krok 2 - Dynia marynowana foto
3
Zalać dynię w słoikach. Pasteryzacja nie jest konieczna. Smacznego!
Krok 3 - Dynia marynowana foto

Jak widzicie marynowanie dyni to wspaniałe urozmaicenie przygotowywanych przetworów. Koniecznie wypróbujcie ten przepis lub sięgnijcie po inne przepisy na przetwory z dyni. 

Dżem z dyni - palce lizać 
Ketchup z dyni 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 10.11.2014 21:03
wygląda bardzo apetycznie!
Mniam 10.11.2014 17:25
Taka dynia nadaje się do przystawek, do mięsa, ciekawie też smakuje w sałatkach. Pomimo tego, że w zalewie jest cukier, to ocet bardziej dominuje. Dlatego pasuje bardziej do wytrawnych dań.
Lis 10.11.2014 11:14
Smakowita dynia:)
Magula 10.11.2014 08:17
no własnie do czego można taką dynię wykorzystać?
IZABELA29 10.11.2014 08:00
do czego jej używasz/
bhb8 10.11.2014 00:05
nigdy nie zaprawiałam dyni
Noruas 09.11.2014 22:37
Mniam! super na zimę!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak