Dżem z dyni i pomarańczy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oczyszczony miąższ z dyni

    50 dag
  • cukier

    40 dag
  • pomarańcza

    3 duże
  • cytryna

    1 duża
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dżem z dyni i pomarańczy foto
Dynię zetrzeć na grubej tarce i razem z cukrem przełożyć do rondla. Wymieszać.
Krok 2 - Dżem z dyni i pomarańczy foto
Pomarańcze i cytrynę porządnie wyszorować szczoteczką i mydłem, opłukać i jedną pomarańczę i cytrynę sparzyć. Ze sparzonych owoców odciąć końcówki, przekroić je na pół i ostrym nożem usunąć wewnętrzne błonki, odcinając za każdym razem na bieżąco oczyszczoną cząstkę. Przy okazji usunąć pestki. Dwie pozostałe pomarańcze po prostu wyfiletować, zbierając cały sok.
Krok 3 - Dżem z dyni i pomarańczy foto
Owoce przełożyć do rozdrabniacza lub malaksera i zmiksować tak, aby były widoczne fragmenty skórek.
Krok 4 - Dżem z dyni i pomarańczy foto
Tu cytrusy ze skórkami. Osobno zmiksowałam resztę - dla potrzeb zdjęciowych. Oczywiście można zmiksować wszystko za jednym zamachem.
Krok 5 - Dżem z dyni i pomarańczy foto
Dynię z cukrem zagotować. Gotować ok. 10 minut. Dodać zebrany sok i zmiksowane owoce. Wymieszać i smażyć jeszcze ok. 30-35 minut. Pod koniec uważając, aby nic się nie przypaliło. Częstotliwość mieszania zwiększy się razem z upływającym czasem. Im bliżej końca, tym częściej.
Krok 6 - Dżem z dyni i pomarańczy foto
Gęsty gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Wyśmienity do ciepłego chlebusia lub bułeczek. Rewelacyjny do słodkiej bułki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
borgia 18.11.2012 20:37
:) Dżem zdecydowanie smakuje bardziej pomarańczowo niż dyniowo dzięki tej skórce.
pacpaw 18.11.2012 17:05
jako, że nigdy nie robiłem jedynie miałbym wątpliwości czy zostawienie białych, gorzkich skórek (tych między skórką a miąższem) nie wpłynie ujemnie na smak dżemu. Ale wiedząc, że autorem przepisu jest osoba solidna - ufam w ciemno :o)
bami 02.07.2012 20:55
Świetne połączenie! :)
Urszula5 23.05.2012 23:12
piękny kolor wyszedł
Barbara40 20.10.2011 18:06
wlasnie czekalam na ten przepis, super
[email protected] 19.10.2011 12:44
smaczne
ewasylwia 18.10.2011 11:27
fajne połączenie
Dorota76 17.10.2011 20:17
muszę wypróbować
SmacznaPyza 17.10.2011 18:06
pycha! też taki robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat