Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia w zalewie na zimę

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zalewa

woda 2 szklanki
ocet 1 szklanka
cukier 1,5 szklanki
dynia 1 sztuka (mała)
Goździki całe Prymat

Dodatkowo

woda do obgotowania
ocet 2-3 łyżki

Porada

Idealnie sprawdza się na zimę, przywiozłam z działki dynie, każda różnej wielkości, więc ilość zalewy robię wg potrzeby - bazując na tym przepisie (ewentualnie go powiększam). Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia w zalewie na zimę

Dynię kroję na pół, wyjmuję miąższ i obieram, a następnie kroję w większą kostkę. Pokrojoną wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą (wody powinno być tyle, aby pokrywała dynię) oraz 2-3 łyżkami octu (ocet zakwasza wodę, dzięki temu dynia nie rozpada się) i wszystko razem obgotowuję od 3-5 minut, następnie odlewam i odcedzam. W osobnym garnku zagotowuję wszystkie składniki zalewy: wodę z octem i cukrem, dorzucam odcedzoną dynię i wszystko gotuję na małym ogniu ok. 7 minut (do uzyskania odpowiedniej miękkości, ja lubię dynię szklistą, lekko twardą, nieprzegotowaną). Do przygotowanych wcześniej słoików wrzucam po 1-2 goździki, nakładam gorącą dynię z garnka do 3/4 długości słoika, następnie przelewam również gorącą zalewę. Zakręcam słoiki i odwracam do góry dnem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 15.10.2015 21:49
fajny pomysł
Stenka 13.10.2015 18:32
lubie taka dynię
eliza135 13.10.2015 18:04
jeszcze nie robiłam może wyprubuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak