Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy warkocz z kapustą i grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1/2 kg
masło 10 dag
drożdże świeże 5 dag
mleko 1 szklanka
cukier szczypta
żółtko jajek 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki

Farsz

kapusta kiszona 40 dag
grzyby suszone 8-10 sztuk
cebula 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
masło
białko

Porada

Polecam jako dodatek do barszczu czerwonego.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy warkocz z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby namoczyć. Ugotować i pokroić. Wywar z grzybów zostawić. Kapustę kiszoną przepłukać pod wodą, pokroić. Włożyć do garnka i zalać wodą, tak aby przykryło kapustę.Gotować na małym ogniu. Dodać grzyby, liść, ziele angielskie i wlać wywar. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle, dodać do kapusty. Gotować aż kapusta zmięknie, a płyn wyparuje. Doprawić. Przed faszerowaniem ciasta wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie. Ostudzić.
Krok 1 - Drożdżowy warkocz z kapustą i grzybami foto
2
Ciasto: Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki, tak aby nie było grudek. Pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki wymieszanej z solą.
Krok 2 - Drożdżowy warkocz z kapustą i grzybami foto
3
Kolejno dodać mleko, żółtko oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.godzinę. kiedy podwoi swoją objętość podzielić na dwie równe części.
Krok 3 - Drożdżowy warkocz z kapustą i grzybami foto
4
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok.35 x 25 cm. W środek wzdłuż prostokąta nakładać farsz, a po bokach zrobić nacięcia na ok. 2 cm.
Krok 4 - Drożdżowy warkocz z kapustą i grzybami foto
5
Powstałe paski przekładać naprzemiennie, tworząc warkocz. Wierch posmarować roztrzepanym białkiem. Przełożyć na papier do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez ok. 30 minut. Z drugim kawałkiem ciasta powtórzyć czynność.
Krok 5 - Drożdżowy warkocz z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.02.2015 11:50
wygląda rewelacyjnie i na pewno jest pyszny
matesko 07.02.2015 19:36
ładnie wygląda
kasienka23 07.02.2015 17:08
pyszne danie! i jak perfekcyjnie wykonane :)
Renataj 07.02.2015 16:44
Prezentuje się rewelacyjnie:)
Kolorowa 07.02.2015 15:08
Ładnie i smacznie ;)
MałaMi89 07.02.2015 15:03
Wygląda super pysznie!
Stenka 07.02.2015 13:58
pięknie wygląda
Franciszek 07.02.2015 12:18
Wspaniała propozycja i wykonanie
wwwiolka 07.02.2015 12:04
Wspaniale się prezentuje.
Grazyna0211 07.02.2015 11:06
smacznie się zrobiło
Wacław 07.02.2015 10:48
znakomita propozycja obiadowa !
joanna43 07.02.2015 10:48
pięknie wygląda
ilka01 07.02.2015 09:11
super przepis :)
Ewelina1991 07.02.2015 09:06
super warkocz!!!
jagoda5913 07.02.2015 08:53
To moje klimaty ,wypróbuję
Maridka19 07.02.2015 08:49
Bardzo smakowity wypiek :)
Konczi 07.02.2015 08:46
pysznie wygląda :)
norweska20 07.02.2015 00:05
APETYCZNY WYPIEK... chętnie wypróbuje
tytka 06.02.2015 23:56
świetnie wygląda
Iwusia 06.02.2015 23:54
wspaniałe danie
Megg 06.02.2015 23:36
pysznie się prezentuje
gosia561 06.02.2015 22:55
ładnie wygląda
Jadwiga/Jaga85 06.02.2015 22:55
Super się prezentuje!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak