Przepis i sposób przygotowania na: drożdzowe róze gosi
drożdze 4 dkg
mleko 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
dodatkowo
2 łyżki masła
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jabłka
Do miski wsypujemy mąkę ,robimy w mące wgłębienie wkruszamy 4 dkg drozdze dodajemy szczyptę cukru wlewamy 3 łyżki letniego mleka mieszamy ,opruszamy lekko mąką i zostawiamy pod przykryciem aż drożdze wyrosną.Do miski dajemy cukier,sól, wlewamy letnie mleko1/2 szklanki i 7dkg margarynę wbijamy jajko mieszamy mikserem. Następnie wyrabiamy dalej ciasto ręką jezeli ciasto jest wolne dosypujemy mąki.Ciasto musi odchodzić od ręki.Dobrze wyrobione ciasto opruszamy mąką, miskę przykrywamy i odstawiamy az ciasto wyrosnie.Jak wyrosnie trochę przerabiamy i znowu niech wyrośnie. W garnuszku rozpuszczamy masło 2 łyżki. Na talerzyk sypiemy cukier brązowy 2 łyżki dodajemy cynamon mieszamy. Jabłka 2 szt obieramy i kroimy w cząstki. Wyrośnięte ciasto wałkujemy wycinamy kólka 10-12 cm. składamy 4 kółka razem łącząc je bokami. Kółka smarujemy masłem na kazdy krązek kładziemy 2 cząstki jabłka i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.,zwijamy w rulon przecinamy na pół i w ten sposób otrzymujemy 2 róze które układamy w tortownicy 28 cm.Tak zrobiłam 4 ruloniki .róze układamy z przerwami w tortownicy.Tak zrobione róze odstawiamy na jakis czas aby ciast trochę podrosło.Tortownicęwkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 40-45 minut. POLECAM !!!