Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe kieszonki z kurkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 4 sztuki
kurki 30 dkg
papryka czerwona 1 sztuka
czosnek w zależności od gustu
jajko 1 sztuka
mleko 4 łyżki
mąka kukurydziana 2 łyżki
sól, pieprz
oregano 1 łyżeczka
matgaryna 1/3 kostki
wykałaczki
cebula 1 sztua

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe kieszonki z kurkami

Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W każdej robimy nacięcie tak aby powstała kieszonka, najlepiej użyć długiego i wąskiego noża i delikatnie wpychać do środka. Mięso opruszamy pieprzem i solą. Odstawiamy do lodówki.
Na patelni roztapiamy margarynę, wrzucamy pokrojona w kostkę cebulkę, gdy cebulka się zrumieni dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki (jeśli nasze grzybki są małe dajemy w całości), przyprawiamy delikatnie pieprzem i solą oraz dodajemy drobno posiekany czosnek. Dusimy aż grzyby będą miękkie, wtedy dodajemy oczyszczona i pokrojoną w paseczki paprykę i dusimy jeszcze ok 10 min.
Wystudzonym farszem nadziewamy drobiowe kieszonki i możemy spiąć wykałaczką. Jajko, mleko oraz mąkę kukurydziana mieszamy ze sobą i dodajemy oregano oraz odrobinę soli. Obtaczamy w panierce mięso oraz w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. W trakcie smażenia przykrywamy na chwilę patelnie przykrywką aby mięsko delikatnie się poddusiło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.12.2013 00:05
robię takie bardzo smaczne
rjustysia 12.11.2013 14:52
Uwielbiam kurki! Chętnie przygotuję traki mięso :)
Wojt@s
Wojt@s 13.10.2013 12:25
super przepis
dorotka0000025 28.09.2013 10:42
wyglada smacznie
agnieszka214 28.09.2013 09:01
smacznie na obiadek
Janina 24.09.2013 12:08
Pyszne mięsko z wkładką;)
Barbara13 24.09.2013 10:54
pyszności :)
Jodaj 24.09.2013 09:47
wspaniałe mięsko
aisza1 24.09.2013 09:47
ale bym zjadła :)
Monia 24.09.2013 09:42
Przepyszne danie, aż mi w brzuchu burczy :)
babajaga1969 24.09.2013 09:39
bardzo smaczne i delikatne
Magda24 24.09.2013 09:28
pyszne wogóle, a z grzybami to już rarytasek
Monika58 24.09.2013 09:24
wspaniale smacznie wyglądają i takie są
sylwia_mc 24.09.2013 09:13
Prezentują się pięknie
as28 24.09.2013 08:48
mnbiam mniam
Czarnula87 24.09.2013 08:28
smaczny oboadek
Aga-25 24.09.2013 07:50
lubię takie mięsa
Agnieszka-87-25 24.09.2013 07:43
super piękne
Magula 24.09.2013 07:38
super przepis, cos dla mnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak