Dorsz z chipsem z ziemniaka w sosie dyniowym z granatem

Dorsz z chipsem z ziemniaka w sosie dyniowym z granatem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dorsz

    0,5 kg polędwiczka
  • ziemniaki

    2 małe
  • granat

    0,5 szt
  • dynia

    150 g miąższu
  • śmietana kremówka

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    2 gałązki
  • masło

    1 cienki plasterek
  • oliwa

    1 łyżka
  • konfitura

    1 malinowa
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dorsz z chipsem z ziemniaka w sosie dyniowym z granatem
Polędwiczkę dorsza przekroić na dwie części.

SPOSÓB NA WYCIĄGNIĘCIE PESTEK (miąższu) GRANATA:
Przetnij granat na pół. Nalej do miski wodę, wsadź połówkę granatu pod wodę i wyciągnij pestki za pomocą łyżeczki. W ten sposób soki nie będą pryskały, a białe błonki wypłyną na wierzch, na dnie zostaną czyste pesteczki.
Krok 2 - Dorsz z chipsem z ziemniaka w sosie dyniowym z granatem
Ułożyć dorsza na blaszce, delikatnie polać oliwą konopną, posolić, popieprzyć czarnym pieprzem, poukładać listki natki pietruszki.

Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Ułożyć na wierzchu dorsza.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 min.
Krok 3 - Dorsz z chipsem z ziemniaka w sosie dyniowym z granatem
Kawałki dyni podsmażyć w garnuszku na maśle, zmiksować blenderem na gładką masę, dodać śmietanę kremówkę i konfiturę mandarynkową lub pomarańczową (moja z przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271146/konfitura-mandarynkowa-z-limonkami.html ). Następnie doprawić białym pieprzem i solą. Lekko podgrzać.

Całość podawać z pestkami granatu i listkami natki pietruszki.

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna/kate1980

29.12.2013 21:08
fajna nazwa i super przepis

Mysiunia

22.12.2013 18:49
ciekawe danie :)

Poison1988

22.12.2013 12:08
podany po królewsku - super! :)

Romanowka

22.12.2013 10:37
Wygląda fantastycznie i na pewno równie fantastycznie smakuje!

ao_12

22.12.2013 10:12
świetnie si prezentuje i pewnie jest pyszny:)

Edith85

22.12.2013 09:09
Oj, chętnie bym zjadła taką rybkę...

Maria 70

21.12.2013 22:03
Ciekawy przepis.

Konczi

21.12.2013 20:17
super !!! dla mnie extra

teresa18

21.12.2013 20:04
Świetne danie

Ela_K

21.12.2013 18:31
wygląda znakomicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat