Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w sosie miętowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 2-3 sztuki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku
czosnek 1-2 ząbki
mięta świeża siekana 4 łyżki
śmietana 18 proc 3-4 łyżki
oliwa 2-3 łyżki
sól do smaku
natka pietruszki 1 łyżka
ser żółty 1-2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w sosie miętowym

Kroki postępowania

1
Filety dorsza podzielić na mniejsze części.Można polać sokiem z cytryny.
Krok 1 - Dorsz w sosie miętowym foto
2
Przygotować sos:
Do miseczki wkładamy listki mięty, pokrojoną pietruszkę, obrane ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany. Dolewamy oliwę z oliwek, dodajemy imbir. Całość miksujemy blenderem aby składniki się połączyły ze sobą. Na koniec doprawiamy do smaku sola i można dodać jeszcze imbir. Ścieramy żółty ser ok. 1 łyżki dodajemy do sosu i mieszamy.
Krok 2 - Dorsz w sosie miętowym foto
3
Posypać przyprawą do ryby.Usmażyć na patelni grillowej.
Krok 3 - Dorsz w sosie miętowym foto
4
Usmażonego dorsza wykładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem.
Krok 4 - Dorsz w sosie miętowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 17.06.2013 10:02
musi być pyszna
marta1221 12.06.2013 22:26
sos musi być pyszny
LoLa 05.06.2013 12:59
lubię każdą rybkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak