Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pod zieloną pierzynką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

olej rzepakowy 50 ml
peczek zielonej pietruszki 1 szt.
oliwki zielone 6 szt.
kapary 10 szt.
pieprz kolorowy 1 do smaku
cytryna 1 szt.
dorsz 200 g
lubczyk 6 szt.
ser gouda 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pod zieloną pierzynką

Kroki postępowania

1
Listki pietruszki i lubczyku bardzo drobno siekamy, zmiksowane oliwki i kapary dokładamy.
Krok 1 - Dorsz pod zieloną pierzynką foto
2
Ser żółty na tarce trzemy, do zieleniny dodajemy. Całość z 2 łyżkami oleju rzepakowego mieszamy, świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy. Na 10 min. do lodówki odstawiamy, w tym czasie dorsza na oleju z dwóch str. obsmażamy ( dorsza przed smażeniem płuczemy, na ręczniku papierowym do odsączenia wody kładziemy).
Krok 2 - Dorsz pod zieloną pierzynką foto
3
Na drugiej patelni przygotowaną zieleninę podgrzewamy, na nią dorsza przekładamy.
Krok 3 - Dorsz pod zieloną pierzynką foto
4
Delikatnie na talerz odwrotnie rybę dajemy, z ćwiartkami cytryny i ozdobioną pietruszką podajemy. Dorsza solą nie doprawiamy, bo w „zielonej kołderce” zastępstwo jej mamy. Dorsz smażony na oleju rzepakowym jest zdrowy, a w smaku bardzo wyjątkowy.
Krok 4 - Dorsz pod zieloną pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 28.12.2013 14:13
smaczna rybka
Jadwiga/Jaga85 28.12.2013 12:59
Super przepis!
Pyszota 28.12.2013 12:09
Wygląda znakomicie :)
Laila2786 28.12.2013 11:53
pyszności wyglada wyśmienicie
Megg 28.12.2013 11:33
Smaczna rybka.
Joannasz3190 28.12.2013 11:17
Super pomysł :)
norweska20 28.12.2013 11:10
smakowicie podany ten dorsz pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak