Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pikantny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

RYBA

filet z dorsza 4 szt
ziemniaki młode 20 dag
cebula
bulion rybny 2 szkl
olej rzepakowy 2 łyżki

Marynata

ząbek czosnku 2 szt
biały ocet winny 3 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
kolendra posiekana 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pikantny

Czosnek obrać i starannie zmiksować z pozostałymi składnikami marynaty. Połową porcji marynaty posmarować filety z obu stron, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. Cebulę obrać i posiekać jak najdrobniej. Fenkuł przekroić, wyciąć głąb, pokroić w piórka. Ziemniaki pokroić w ósemki. W rondlu o grubym dnie mocno rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać fenkuł, smażyć na małym ogniu 5 minut, mieszając. Dodać ziemniaki. Wlać bulion, przykryć, gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać rybę, gotować 5 minut. Dodać resztę marynaty i gotować kolejne 10 minut. W celu podkreślenia pikantnego smaku do potrawy można dodać szczyptę cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak