Dorsz cytrynowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dorsz

    1 filet
  • cytryna

    1
  • masło

    2 łyżki
  • koperek

    1 łyżka
  • przyprawa do ryb

  • pieprz kolorowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dorsz cytrynowy foto
Filet z dorsza posypujemy z 1 strony dość obficie przyprawą do ryb, a następnie układamy rybę po doprawionej stronie na foli aluminiowej.
Krok 2 - Dorsz cytrynowy foto
Cytrynę wrzucamy do wrzątku na 30 sekund, a następnie dokładnie wycieramy jednorazowym ręcznikiem – przekrawamy na pół. Do miseczki wkładamy masło, wciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy łyżeczkę przyprawy do ryb oraz koperek – mieszamy.
Krok 3 - Dorsz cytrynowy foto
Masło rozcieramy na rybie, a następnie doprawiamy ją jeszcze świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry i układamy je na maśle.
Krok 4 - Dorsz cytrynowy foto
Rybę szczelnie zawijamy w foli i pieczemy ją przez 30 minut w temp. 180*.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dagmara020 10.08.2012 18:59
super pomysł na pewno wykorzystam
calliope 30.05.2012 07:42
musi być pyszny :)
MAR3STA 31.03.2012 18:02
super
motylwe 24.03.2012 18:44
kolejna pyszna rybka
Ewa6274879 24.03.2012 16:41
uwielbiam pieczone ryby - prosto i smacznie!
suzana 24.03.2012 14:57
pychota
stokrotka 24.03.2012 14:15
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat