Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Pierś z kaczki z karmelizowanym ananasem, odc. 6

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(121)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kaczka jest bardzo popularnym mięsem w Azji. Dlatego naszą dzisiejszą kaczkę Robert Sowa przygotował z ananasem i czarnym sezamem, czyli właśnie po azjatycku. Kluczem wyrazistego smaku jest marynata z oleju sezamowego, musztardy miodowej, sosu rybnego i imbiru.

Składniki:

Musztarda miodowa Prymat 2 - 3 łyżki
olej sezamowy 30 mililitrów
sos sojowy 30 mililitrów
sos rybny 10 mililitrów
piersi z kaczki 2 sztuki
ananas 1/2 sztuki
olej rzepakowy 50 mililitrów
masło 1 łyżka
orzechy pistacjowe 20 gramów
czosnek 1 ząbek
imbir marynowany 50 gramów
papryczka chili 1 sztuka
miód 30 mililitrów

Dekoracja:

czarny sezam 15 gramów
bazylia tajska kilka świeżych liści

Do smaku:

Imbir mielony Prymat
Kardamon mielony Prymat

Porada

Żeby sprawdzić, czy ananas jest dojrzały, wyciągamy liście z pióropusza. Jeśli łatwo odchodzą, tzn. że jest dojrzały.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Pierś z kaczki z karmelizowanym ananasem, odc. 6

Do miski wlewamy olej sezamowy, musztardę miodową, sos rybny, doprawiamy imbirem. Do gotowej marynaty wkładamy pierś kaczki (wcześniej nacinamy jej skórę w poprzeczne paski, tworząc kratkę), dodajemy sos sojowy. Marynujemy przez 1–3 godziny. Patelnię rozgrzewamy i zamarynowaną pierś krótko podsmażamy (dłużej od strony skóry – ok. 5 minut, krócej od strony mięsa – ok. 3 minuty). Kaczkę wkładamy do formy do pieczenia, polewamy sosem ze smażenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15–20 minut. Ananasa obieramy – odcinamy pióropusz i spód, z każdej strony obcinamy ze skóry. Połowę z części ananasa kroimy na małe kawałki, drugą połowę zostawiamy w większych kawałkach. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy masło. Smażymy ananasa, dodajemy orzechy pistacjowe. Czosnek kroimy w plastry i dodajemy do karmelizującego się ananasa. Imbir kroimy w paski. Ananasa obsmażamy z każdej strony. Paprykę chili kroimy i dodajemy do ananasa, wlewamy 30 ml miodu, doprawiamy kardamonem.

Kaczkę wyciągamy z piekarnika. Zostawiamy na 2–3 minuty, żeby mięso odpoczęło. Na talerz wykładamy ananasa i skarmelizowane dodatki. Kaczkę kroimy w plastry i układamy na talerzu. Całość polewamy sosem z ananasa z patelni. Dekorujemy czarnym sezamem i tajską bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 14.03.2019 20:19
Chętnie bym spróbowała tak przyrządzonej kaczki .......:)
bietka 13.03.2019 10:35
Bardzo smakowite mięsko : )
Bożena Matuszczyk 12.03.2019 22:16
Bardzo smakowicie przygotowana kaczka.Fajny przepis.;) Smakowite danie.;) Fajna rada co do ananasa, przyda się jak będę kupować.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak