Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Pierś z kaczki z karmelizowanym ananasem, odc. 6
Do miski wlewamy olej sezamowy, musztardę miodową, sos rybny, doprawiamy imbirem. Do gotowej marynaty wkładamy pierś kaczki (wcześniej nacinamy jej skórę w poprzeczne paski, tworząc kratkę), dodajemy sos sojowy. Marynujemy przez 1–3 godziny. Patelnię rozgrzewamy i zamarynowaną pierś krótko podsmażamy (dłużej od strony skóry – ok. 5 minut, krócej od strony mięsa – ok. 3 minuty). Kaczkę wkładamy do formy do pieczenia, polewamy sosem ze smażenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15–20 minut. Ananasa obieramy – odcinamy pióropusz i spód, z każdej strony obcinamy ze skóry. Połowę z części ananasa kroimy na małe kawałki, drugą połowę zostawiamy w większych kawałkach. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy masło. Smażymy ananasa, dodajemy orzechy pistacjowe. Czosnek kroimy w plastry i dodajemy do karmelizującego się ananasa. Imbir kroimy w paski. Ananasa obsmażamy z każdej strony. Paprykę chili kroimy i dodajemy do ananasa, wlewamy 30 ml miodu, doprawiamy kardamonem.
Kaczkę wyciągamy z piekarnika. Zostawiamy na 2–3 minuty, żeby mięso odpoczęło. Na talerz wykładamy ananasa i skarmelizowane dodatki. Kaczkę kroimy w plastry i układamy na talerzu. Całość polewamy sosem z ananasa z patelni. Dekorujemy czarnym sezamem i tajską bazylią.