Doradca Smaku X: Pierś z kaczki z karmelizowanym ananasem, odc. 6

odc. 6 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Pierś z kaczki z karmelizowanym ananasem, odc. 6

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kaczka jest bardzo popularnym mięsem w Azji. Dlatego naszą dzisiejszą kaczkę Robert Sowa przygotował z ananasem i czarnym sezamem, czyli właśnie po azjatycku. Kluczem wyrazistego smaku jest marynata z oleju sezamowego, musztardy miodowej, sosu rybnego i imbiru.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • musztarda miodowa

    2 - 3 łyżki
  • olej sezamowy

    30 mililitrów
  • sos sojowy

    30 mililitrów
  • sos rybny

    10 mililitrów
  • piersi z kaczki

    2 sztuki
  • ananas

    1/2 sztuki
  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • masło

    1 łyżka
  • orzechy pistacjowe

    20 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • imbir marynowany

    50 gramów
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • miód

    30 mililitrów

Dekoracja:

  • czarny sezam

    15 gramów
  • tajska bazylia

    kilka świeżych liści

Do smaku:

  • imbir mielony

  • kardamon mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy olej sezamowy, musztardę miodową, sos rybny, doprawiamy imbirem. Do gotowej marynaty wkładamy pierś kaczki (wcześniej nacinamy jej skórę w poprzeczne paski, tworząc kratkę), dodajemy sos sojowy. Marynujemy przez 1–3 godziny. Patelnię rozgrzewamy i zamarynowaną pierś krótko podsmażamy (dłużej od strony skóry – ok. 5 minut, krócej od strony mięsa – ok. 3 minuty). Kaczkę wkładamy do formy do pieczenia, polewamy sosem ze smażenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15–20 minut. Ananasa obieramy – odcinamy pióropusz i spód, z każdej strony obcinamy ze skóry. Połowę z części ananasa kroimy na małe kawałki, drugą połowę zostawiamy w większych kawałkach. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy masło. Smażymy ananasa, dodajemy orzechy pistacjowe. Czosnek kroimy w plastry i dodajemy do karmelizującego się ananasa. Imbir kroimy w paski. Ananasa obsmażamy z każdej strony. Paprykę chili kroimy i dodajemy do ananasa, wlewamy 30 ml miodu, doprawiamy kardamonem.

Kaczkę wyciągamy z piekarnika. Zostawiamy na 2–3 minuty, żeby mięso odpoczęło. Na talerz wykładamy ananasa i skarmelizowane dodatki. Kaczkę kroimy w plastry i układamy na talerzu. Całość polewamy sosem z ananasa z patelni. Dekorujemy czarnym sezamem i tajską bazylią.

Doradca Smaku
Żeby sprawdzić, czy ananas jest dojrzały, wyciągamy liście z pióropusza. Jeśli łatwo odchodzą, tzn. że jest dojrzały.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

14.03.2019 20:19
Chętnie bym spróbowała tak przyrządzonej kaczki .......:)

bietka

13.03.2019 10:35
Bardzo smakowite mięsko : )

Bożena Matuszczyk

12.03.2019 22:16
Bardzo smakowicie przygotowana kaczka.Fajny przepis.;) Smakowite danie.;) Fajna rada co do ananasa, przyda się jak będę kupować.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat