Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Rozmarynowe udka kurczaka duszone w winie wg Piotra Ogińskiego

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Rozmarynowe udka kurczaka duszone w czerwonym winie. Do tego zapiekane ziemniaki z porem. Pyszny obiad! 

Składniki:

Udka kurczaka:

masło 80 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pieczarki kasztanowe 250 gramów
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
Owoc jałowca cały Prymat 12 sztuk
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
udka kurczaka 2 sztuki
bulion 500 mililitrów
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżeczki
wino czerwone wytrawne 250 mililitrów

Zapiekanka:

ziemniaki 400 gramów
por 1 sztuka
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
mleko 300 mililitrów
śmietanka 18% 300 mililitrów
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka

Do dekoracji:

rozmaryn świeży
natka pietruszki

Porada

Do zapiekanki najlepsze będą ziemniaki typu A lub B.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Rozmarynowe udka kurczaka duszone w winie wg Piotra Ogińskiego

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, całość solimy i podsmażamy przez ok 5 minut.

 

W tym czasie udka z kurczaka marnujemy w rozmarynie oraz przyprawie do kurczaka, za pomocą noża odcinamy skórę od kości u samej nasady nóżki tak jak jest to pokazane na filmie.
Tak przygotowanego kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw, całość zalewamy bulionem oraz czerwonym winem i dusimy pod przykryciem ok 30 minut, lub aż udka zaczną odchodzić
od kości.

 

W tym czasie do naczynia żaroodpornego przekładamy 1/3 ziemniaków, solimy, następnie układamy połowę pora i czynność powtarzamy tak by na górze znajdowała się ostatnia część ziemniaków.
Całość doprawiamy pieprzem oraz rozmarynem, zalewamy mlekiem oraz śmietanką i pieczemy pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 180°C, po czym ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10-15 minut, lub aż ziemniaki będą miękkie i złote.

 

Na 10 minut przed wyciągnięciem ziemniaków wyciągamy udka, przekładamy na naczynie żaroodporne, smarujemy masłem i pieczemy wraz z ziemniakami ok 10 minut.
W tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i redukujemy o 1/3.

 

Kiedy wszystko jest gotowe na talerz wykładamy zapiekankę z ziemniaków, obok wylewamy sos, na górę kładziemy udko z kurczaka, całość ozdabiamy pietruszką oraz gałązką rozmarynu.

 

Smacznego!

 

Polecam Wam także nadziewany filet kurczaka w cieście francuskim. Do tego szpinak, chrupiący chips ze skórki kurczaka i obiad gotowy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak