Co na obiad: Rozmarynowe udka kurczaka duszone w winie wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Rozmarynowe udka kurczaka duszone w czerwonym winie. Do tego zapiekane ziemniaki z porem. Pyszny obiad! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Udka kurczaka:

  • masło

    80 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieczarki kasztanowe

    250 gramów
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • liść laurowy

    5 sztuk
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 sztuk
  • owoc jałowca

    12 sztuk
  • Rozmaryn suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • udka kurczaka

    2 sztuki
  • bulion

    500 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • musztarda miodowa Prymat

    2 łyżeczki
  • wino czerwone wytrawne

    250 mililitrów

Zapiekanka:

  • ziemniaki

    400 gramów
  • por

    1 sztuka
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • mleko

    300 mililitrów
  • śmietanka 18%

    300 mililitrów
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka

Do dekoracji:

  • rozmaryn świeży

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, całość solimy i podsmażamy przez ok 5 minut.

 

W tym czasie udka z kurczaka marnujemy w rozmarynie oraz przyprawie do kurczaka, za pomocą noża odcinamy skórę od kości u samej nasady nóżki tak jak jest to pokazane na filmie.
Tak przygotowanego kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw, całość zalewamy bulionem oraz czerwonym winem i dusimy pod przykryciem ok 30 minut, lub aż udka zaczną odchodzić
od kości.

 

W tym czasie do naczynia żaroodpornego przekładamy 1/3 ziemniaków, solimy, następnie układamy połowę pora i czynność powtarzamy tak by na górze znajdowała się ostatnia część ziemniaków.
Całość doprawiamy pieprzem oraz rozmarynem, zalewamy mlekiem oraz śmietanką i pieczemy pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 180°C, po czym ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10-15 minut, lub aż ziemniaki będą miękkie i złote.

 

Na 10 minut przed wyciągnięciem ziemniaków wyciągamy udka, przekładamy na naczynie żaroodporne, smarujemy masłem i pieczemy wraz z ziemniakami ok 10 minut.
W tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i redukujemy o 1/3.

 

Kiedy wszystko jest gotowe na talerz wykładamy zapiekankę z ziemniaków, obok wylewamy sos, na górę kładziemy udko z kurczaka, całość ozdabiamy pietruszką oraz gałązką rozmarynu.

 

Smacznego!

 

Polecam Wam także nadziewany filet kurczaka w cieście francuskim. Do tego szpinak, chrupiący chips ze skórki kurczaka i obiad gotowy!

Doradca Smaku
Do zapiekanki najlepsze będą ziemniaki typu A lub B.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat