Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Udka kurczaka:
-
masło
80 gramów -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
pieczarki kasztanowe
250 gramów -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
Liść laurowy suszony Prymat
5 sztuk -
Ziele angielskie całe Prymat
5 sztuk -
Owoc jałowca cały Prymat
12 sztuk -
Rozmaryn suszony Prymat
2 łyżeczki -
Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat
2 łyżeczki -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
udka kurczaka
2 sztuki -
bulion
500 mililitrów -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżeczki -
wino czerwone wytrawne
250 mililitrów
Zapiekanka:
-
ziemniaki
400 gramów -
por
1 sztuka -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
mleko
300 mililitrów -
śmietanka 18%
300 mililitrów -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka
Do dekoracji:
-
rozmaryn świeży
-
natka pietruszki
Sposób przygotowania
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, całość solimy i podsmażamy przez ok 5 minut.
W tym czasie udka z kurczaka marnujemy w rozmarynie oraz przyprawie do kurczaka, za pomocą noża odcinamy skórę od kości u samej nasady nóżki tak jak jest to pokazane na filmie.
Tak przygotowanego kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw, całość zalewamy bulionem oraz czerwonym winem i dusimy pod przykryciem ok 30 minut, lub aż udka zaczną odchodzić
od kości.
W tym czasie do naczynia żaroodpornego przekładamy 1/3 ziemniaków, solimy, następnie układamy połowę pora i czynność powtarzamy tak by na górze znajdowała się ostatnia część ziemniaków.
Całość doprawiamy pieprzem oraz rozmarynem, zalewamy mlekiem oraz śmietanką i pieczemy pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 180°C, po czym ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10-15 minut, lub aż ziemniaki będą miękkie i złote.
Na 10 minut przed wyciągnięciem ziemniaków wyciągamy udka, przekładamy na naczynie żaroodporne, smarujemy masłem i pieczemy wraz z ziemniakami ok 10 minut.
W tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i redukujemy o 1/3.
Kiedy wszystko jest gotowe na talerz wykładamy zapiekankę z ziemniaków, obok wylewamy sos, na górę kładziemy udko z kurczaka, całość ozdabiamy pietruszką oraz gałązką rozmarynu.
Smacznego!
Polecam Wam także nadziewany filet kurczaka w cieście francuskim. Do tego szpinak, chrupiący chips ze skórki kurczaka i obiad gotowy!
Do zapiekanki najlepsze będą ziemniaki typu A lub B.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się