Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Rozmarynowe udka kurczaka duszone w winie wg Piotra Ogińskiego
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, całość solimy i podsmażamy przez ok 5 minut.
W tym czasie udka z kurczaka marnujemy w rozmarynie oraz przyprawie do kurczaka, za pomocą noża odcinamy skórę od kości u samej nasady nóżki tak jak jest to pokazane na filmie.
Tak przygotowanego kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw, całość zalewamy bulionem oraz czerwonym winem i dusimy pod przykryciem ok 30 minut, lub aż udka zaczną odchodzić
od kości.
W tym czasie do naczynia żaroodpornego przekładamy 1/3 ziemniaków, solimy, następnie układamy połowę pora i czynność powtarzamy tak by na górze znajdowała się ostatnia część ziemniaków.
Całość doprawiamy pieprzem oraz rozmarynem, zalewamy mlekiem oraz śmietanką i pieczemy pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 180°C, po czym ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10-15 minut, lub aż ziemniaki będą miękkie i złote.
Na 10 minut przed wyciągnięciem ziemniaków wyciągamy udka, przekładamy na naczynie żaroodporne, smarujemy masłem i pieczemy wraz z ziemniakami ok 10 minut.
W tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i redukujemy o 1/3.
Kiedy wszystko jest gotowe na talerz wykładamy zapiekankę z ziemniaków, obok wylewamy sos, na górę kładziemy udko z kurczaka, całość ozdabiamy pietruszką oraz gałązką rozmarynu.
Smacznego!
Polecam Wam także nadziewany filet kurczaka w cieście francuskim. Do tego szpinak, chrupiący chips ze skórki kurczaka i obiad gotowy!