Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Kotlety jagnięce w baharat, odc. 18

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(45)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kotlety jagnięce baharat - niezwykle aromatyczne i pełne orientalnych smaków danie. Jest to potrawa inspirowana kuchnią arabską dla wielbicieli jagnięciny.

Składniki:

Mięso:

comber jagnięcy 1 kilogram

Domowa mieszanka baharat:

Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Na dip:

śmietana 18% 5 łyżek
czosnek 2 ząbki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
ogórek 1 sztuka
serek śmietankowy meksykański 135 gramów
cebula czerwona 1 sztuka
słodka papryczka żółta 1/2 sztuki
słodka papryczka czerwona 1 sztuka

Marynata:

olej rzepakowy 1/2 szklanki
Musztarda czeska Prymat 2 łyżeczki
mieszanka baharat 1 1/2 łyżki

Do smaku:

Pieprz ognisty mielony Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku

Do dekoracji:

listki mięty

Porada

Nie smarujemy marynatą kostek combra jagnięcego, aby podczas pieczenia się nie spaliły.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Kotlety jagnięce w baharat, odc. 18

BAHARAT:

Tworzymy własną arabską mieszankę przypraw (baharat): mieszamy razem po pół łyżeczki: czarnego pieprzu mielonego, mielonego kminu rzymskiego, mielonego kardamonu, mielonej gałki muszkatołowej oraz mielonego ziela angielskiego.

MARYNATA:

Do ½ szklanki oleju rzepakowego dodajemy 2 łyżeczki musztardy czeskiej oraz 1½ łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw.

MIĘSO:

Kawałek combra jagnięcego wkładamy do marynaty i całość nacieramy. Następnie mięso obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej, suchej patelni i raz jeszcze smarujemy marynatą. Mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach.  

Dip:

Do miski oddajemy 5 łyżek śmietany 18%. Siekamy 2 ząbki czosnku. Pół żółtej papryczki i 1 czerwoną kroimy w plasterki, a czerwoną cebulę w piórka. Nieobranego ogórka trzemy na tarce. Tak przygotowane warzywa mieszamy ze śmietaną i serkiem meksykańskim. Na koniec dodajemy pęczek posiekanego szczypioru, łyżeczkę pieprzu ognistego oraz sól morską do smaku i całość mieszamy.

Sposób podania: Mięso kroimy na kotlety i podajemy z miseczką dipu przyozdobioną listkiem mięty.

Uwagi:

Użyj combra jagnięcego z kostką.

W przepisie użyto serka meksykańskiego (Łaciaty, 1 opakowanie 135g), ale może to być dowolny serek śmietankowy doprawiony papryką, pieprzem, kminem i cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak