Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Kotlety jagnięce w baharat, odc. 18
BAHARAT:
Tworzymy własną arabską mieszankę przypraw (baharat): mieszamy razem po pół łyżeczki: czarnego pieprzu mielonego, mielonego kminu rzymskiego, mielonego kardamonu, mielonej gałki muszkatołowej oraz mielonego ziela angielskiego.
MARYNATA:
Do ½ szklanki oleju rzepakowego dodajemy 2 łyżeczki musztardy czeskiej oraz 1½ łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw.
MIĘSO:
Kawałek combra jagnięcego wkładamy do marynaty i całość nacieramy. Następnie mięso obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej, suchej patelni i raz jeszcze smarujemy marynatą. Mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Dip:
Do miski oddajemy 5 łyżek śmietany 18%. Siekamy 2 ząbki czosnku. Pół żółtej papryczki i 1 czerwoną kroimy w plasterki, a czerwoną cebulę w piórka. Nieobranego ogórka trzemy na tarce. Tak przygotowane warzywa mieszamy ze śmietaną i serkiem meksykańskim. Na koniec dodajemy pęczek posiekanego szczypioru, łyżeczkę pieprzu ognistego oraz sól morską do smaku i całość mieszamy.
Sposób podania: Mięso kroimy na kotlety i podajemy z miseczką dipu przyozdobioną listkiem mięty.
Uwagi:
Użyj combra jagnięcego z kostką.
W przepisie użyto serka meksykańskiego (Łaciaty, 1 opakowanie 135g), ale może to być dowolny serek śmietankowy doprawiony papryką, pieprzem, kminem i cebulką.