odc. 18 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Kotlety jagnięce w baharat, odc. 18

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kotlety jagnięce baharat - niezwykle aromatyczne i pełne orientalnych smaków danie. Jest to potrawa inspirowana kuchnią arabską dla wielbicieli jagnięciny.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • comber jagnięcy

    1 kilogram

Domowa mieszanka baharat:

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kardamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki

Na dip:

  • śmietana 18%

    5 łyżek
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 pęczek
  • ogórek

    1 sztuka
  • serek śmietankowy meksykański

    135 gramów
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • słodka papryczka żółta

    1/2 sztuki
  • słodka papryczka czerwona

    1 sztuka

Marynata:

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • Musztarda czeska Prymat

    2 łyżeczki
  • mieszanka baharat

    1 1/2 łyżki

Do smaku:

  • Pieprz ognisty mielony Prymat

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

Do dekoracji:

  • listki mięty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BAHARAT:

Tworzymy własną arabską mieszankę przypraw (baharat): mieszamy razem po pół łyżeczki: czarnego pieprzu mielonego, mielonego kminu rzymskiego, mielonego kardamonu, mielonej gałki muszkatołowej oraz mielonego ziela angielskiego.

MARYNATA:

Do ½ szklanki oleju rzepakowego dodajemy 2 łyżeczki musztardy czeskiej oraz 1½ łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw.

MIĘSO:

Kawałek combra jagnięcego wkładamy do marynaty i całość nacieramy. Następnie mięso obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanej, suchej patelni i raz jeszcze smarujemy marynatą. Mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach.  

Dip:

Do miski oddajemy 5 łyżek śmietany 18%. Siekamy 2 ząbki czosnku. Pół żółtej papryczki i 1 czerwoną kroimy w plasterki, a czerwoną cebulę w piórka. Nieobranego ogórka trzemy na tarce. Tak przygotowane warzywa mieszamy ze śmietaną i serkiem meksykańskim. Na koniec dodajemy pęczek posiekanego szczypioru, łyżeczkę pieprzu ognistego oraz sól morską do smaku i całość mieszamy.

Sposób podania: Mięso kroimy na kotlety i podajemy z miseczką dipu przyozdobioną listkiem mięty.

Uwagi:

Użyj combra jagnięcego z kostką.

W przepisie użyto serka meksykańskiego (Łaciaty, 1 opakowanie 135g), ale może to być dowolny serek śmietankowy doprawiony papryką, pieprzem, kminem i cebulką.

Doradca Smaku
Nie smarujemy marynatą kostek combra jagnięcego, aby podczas pieczenia się nie spaliły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat