Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
masło
250 gramów -
żurawina suszona
1 szklanka -
morele suszone
1,5 szklanki -
śliwek suszonych
1/2 szklanki -
kaczka
1,6 kilograma -
Musztarda miodowa Prymat
3 łyżki -
jabłka szara reneta
4 sztuki -
morele
9 sztuk -
miód wielokwiatowy
5 łyżek -
maliny świeże
1/2 szklanki -
sok z cytryny
z 1/2 owocu -
chrzan z żurawiną
100 gramów
Do smaku:
-
Rozmaryn suszony Prymat
-
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Sposób przygotowania
Czosnek szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Wsypujemy rozmaryn.
Suszone owoce wrzucamy do miski, ale zostawiamy sobie kilka moreli na później, przekładamy do nich zawartość patelni. Mieszamy. Kaczkę nacieramy z każdej strony musztardą miodową. 25 g masła wrzucamy do środka kaczki, a kolejne 25 g rozsmarowujemy na skórze. Tuszę obsypujemy przyprawą do drobiu po myśliwsku – pozostałość wsypujemy do środka. Drób nadziewamy wcześniej przygotowanymi owocami. Długą wykałaczką nadziewamy skórę po obu stronach kupra oraz kuper. Nóżki kładziemy na wykałaczce i związujemy sznurkiem, aby nie wypadł farsz. Mięso przekładamy na ruszt (dzięki temu nie będzie pływać w tłuszczu). Kaczkę pieczemy w temperaturze 180°C przez tyle godzin, ile ma kilogramów.
Jabłka kroimy w dość grube plastry. Z moreli wyjmujemy pestki. Jabłka smażymy na maśle około 5-10 minut, następnie wrzucamy morele, wlewamy miód i dodajemy maliny. Doprawiamy sokiem z cytryny, mieszamy.
Podanie:
Na półmisek wsypujemy owoce z patelni. Na środku talerza układamy kaczkę. W miseczce podajemy chrzan żurawinowy jako dodatek do smarowania mięsa.
Kaczkę pieczemy tyle godzin, ile ma kilogramów.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się