odc. 29 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Kaczka po myśliwsku z jabłkami, odc. 29

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na kaczkę po myśliwsku wyróżnia się dużą ilością suszonych i świeżych owoców. Jeśli lubicie połączenie mięsa i słodkich nut miodowo-owocowych, koniecznie upieczcie kaczkę według sposobu, który zaproponował chef Robert Sowa.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    250 gramów
  • żurawina suszona

    1 szklanka
  • morele suszone

    1,5 szklanki
  • śliwek suszonych

    1/2 szklanki
  • kaczka

    1,6 kilograma
  • musztarda miodowa

    3 łyżki
  • jabłka szara reneta

    4 sztuki
  • morele

    9 sztuk
  • miód wielokwiatowy

    5 łyżek
  • maliny

    1/2 szklanki
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • chrzan z żurawiną

    100 gramów

Do smaku:

  • rozmaryn Prymat

  • przyprawa do drobiu po myśliwsku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Wsypujemy rozmaryn.

Suszone owoce wrzucamy do miski, ale zostawiamy sobie kilka moreli na później, przekładamy do nich zawartość patelni. Mieszamy. Kaczkę nacieramy z każdej strony musztardą miodową. 25 g masła wrzucamy do środka kaczki, a kolejne 25 g rozsmarowujemy na skórze. Tuszę obsypujemy przyprawą do drobiu po myśliwsku – pozostałość wsypujemy do środka. Drób nadziewamy wcześniej przygotowanymi owocami. Długą wykałaczką nadziewamy skórę po obu stronach kupra oraz kuper. Nóżki kładziemy na wykałaczce i związujemy sznurkiem, aby nie wypadł farsz. Mięso przekładamy na ruszt (dzięki temu nie będzie pływać w tłuszczu). Kaczkę pieczemy w temperaturze 180°C przez tyle godzin, ile ma kilogramów.

Jabłka kroimy w dość grube plastry. Z moreli wyjmujemy pestki. Jabłka smażymy na maśle około 5-10 minut, następnie wrzucamy morele, wlewamy miód i dodajemy maliny. Doprawiamy sokiem z cytryny, mieszamy.

Podanie:

Na półmisek wsypujemy owoce z patelni. Na środku talerza układamy kaczkę. W miseczce podajemy chrzan żurawinowy jako dodatek do smarowania mięsa.

Doradca Smaku
Kaczkę pieczemy tyle godzin, ile ma kilogramów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat