Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kaczka po myśliwsku z jabłkami, odc. 29
Czosnek szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Wsypujemy rozmaryn.
Suszone owoce wrzucamy do miski, ale zostawiamy sobie kilka moreli na później, przekładamy do nich zawartość patelni. Mieszamy. Kaczkę nacieramy z każdej strony musztardą miodową. 25 g masła wrzucamy do środka kaczki, a kolejne 25 g rozsmarowujemy na skórze. Tuszę obsypujemy przyprawą do drobiu po myśliwsku – pozostałość wsypujemy do środka. Drób nadziewamy wcześniej przygotowanymi owocami. Długą wykałaczką nadziewamy skórę po obu stronach kupra oraz kuper. Nóżki kładziemy na wykałaczce i związujemy sznurkiem, aby nie wypadł farsz. Mięso przekładamy na ruszt (dzięki temu nie będzie pływać w tłuszczu). Kaczkę pieczemy w temperaturze 180°C przez tyle godzin, ile ma kilogramów.
Jabłka kroimy w dość grube plastry. Z moreli wyjmujemy pestki. Jabłka smażymy na maśle około 5-10 minut, następnie wrzucamy morele, wlewamy miód i dodajemy maliny. Doprawiamy sokiem z cytryny, mieszamy.
Podanie:
Na półmisek wsypujemy owoce z patelni. Na środku talerza układamy kaczkę. W miseczce podajemy chrzan żurawinowy jako dodatek do smarowania mięsa.