Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Kaczka po myśliwsku z jabłkami, odc. 29

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(121)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na kaczkę po myśliwsku wyróżnia się dużą ilością suszonych i świeżych owoców. Jeśli lubicie połączenie mięsa i słodkich nut miodowo-owocowych, koniecznie upieczcie kaczkę według sposobu, który zaproponował chef Robert Sowa.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
masło 250 gramów
żurawina suszona 1 szklanka
morele suszone 1,5 szklanki
śliwek suszonych 1/2 szklanki
kaczka 1,6 kilograma
Musztarda miodowa Prymat 3 łyżki
jabłka szara reneta 4 sztuki
morele 9 sztuk
miód wielokwiatowy 5 łyżek
maliny świeże 1/2 szklanki
sok z cytryny z 1/2 owocu
chrzan z żurawiną Smak 100 gramów

Do smaku:

Rozmaryn suszony Prymat
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

Porada

Kaczkę pieczemy tyle godzin, ile ma kilogramów.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kaczka po myśliwsku z jabłkami, odc. 29

Czosnek szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Wsypujemy rozmaryn.

Suszone owoce wrzucamy do miski, ale zostawiamy sobie kilka moreli na później, przekładamy do nich zawartość patelni. Mieszamy. Kaczkę nacieramy z każdej strony musztardą miodową. 25 g masła wrzucamy do środka kaczki, a kolejne 25 g rozsmarowujemy na skórze. Tuszę obsypujemy przyprawą do drobiu po myśliwsku – pozostałość wsypujemy do środka. Drób nadziewamy wcześniej przygotowanymi owocami. Długą wykałaczką nadziewamy skórę po obu stronach kupra oraz kuper. Nóżki kładziemy na wykałaczce i związujemy sznurkiem, aby nie wypadł farsz. Mięso przekładamy na ruszt (dzięki temu nie będzie pływać w tłuszczu). Kaczkę pieczemy w temperaturze 180°C przez tyle godzin, ile ma kilogramów.

Jabłka kroimy w dość grube plastry. Z moreli wyjmujemy pestki. Jabłka smażymy na maśle około 5-10 minut, następnie wrzucamy morele, wlewamy miód i dodajemy maliny. Doprawiamy sokiem z cytryny, mieszamy.

Podanie:

Na półmisek wsypujemy owoce z patelni. Na środku talerza układamy kaczkę. W miseczce podajemy chrzan żurawinowy jako dodatek do smarowania mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak