odc. 20 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Pierś z kaczki z ziemniaczanym gratin, odc. 20

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na pierś z kaczki z ziemniaczanym gratin z przepysznymi, karmelizowanymi gruszkami. To przepyszne danie podane jest w towarzystwie świeżego rozmarynu. Idealny pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ziemniaczane gratin

  • śmietanka 30%

    100 mililitrów
  • jajko

    2 sztuki
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 łyżeczka
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • ser Złoty Mazur

    3 plastry
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

Kaczka

  • Musztarda ze śliwowicą Prymat

    2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Przyprawa do dziczyzny klasyczna Prymat

    2 łyżeczki
  • pierś z kaczki

    2 sztuki

Karmelizowane gruszki

  • gruszki

    2 sztuki
  • masło

    50 gramów
  • miód

    1 łyżka
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku

Dekoracja

  • rozmaryn świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dodatkowo:

- papier do pieczenia

- 2 blachy do piekarnika

- 2 foremki żaroodporne do zapiekania o średnicy 10 cm

- mandolina

 

Sposób przygotowania:

 

Ziemniaczane gratin:

1. Do miski wlewamy śmietankę i wbijamy jajka. Dodajemy przyprawę do ziemniaków i frytek, miksujemy całość.

2. Na mandolinie kroimy ziemniaki w cienkie plasterki. Czosnek również kroimy w plasterki. Oba składniki rzucamy do śmietany i mieszamy całość.

3. Foremki do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym i napełniamy ziemniakami z czosnkiem w śmietance.

4. Na tak przygotowanym ziemniaczanym gratin układamy plastry sera.

5. Gratin wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekamy około godziny.

 

Kaczka:

1. W misce łączy musztardę i olej rzepakowy. Dodajemy przyprawę do dziczyzny i mieszamy marynatę.

2. Pierś z kaczki układamy na desce, nacinamy skórę w kratkę. Tak przygotowane mięso wkładamy skórą do dołu do marynaty i nacieramy. Odkładamy.

3. Na około 20 minut przed końcem zapiekania gratin nagrzewamy suchą patelnię. Piersi smażymy, zaczynając od skóry. Gdy się wytopi przekładamy na krótko na drugą stronę.

4. Podsmażone mięso wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut na górnej półce piekarnika.

 

Karmelizowane gruszki:

1. Gruszki kroimy na ćwiartki.

2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Gdy się roztopi dodajemy gruszki, miód i świeży rozmaryn.

3. Karmelizujemy gruszki ok. 3-4 minuty. Dodajemy do smaku czarny pieprz.

 

Sposób podania:

1. Piersi wyciągamy z piekarnika, by chwilę odpoczęły. W międzyczasie delikatnie wyjmujemy z foremek ziemniaczane gratin.

2. Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika kaczkę kroimy ostrym nożem na mniejsze części.

3. Na talerzu układamy kaczkę i gruszki. Mięso polewamy masłem z karmelizowanych gruszek. Danie dekorujemy rozmarynem, podajemy z ciepłym gratin.

Doradca Smaku
Gruszki możemy przechowywać skropione cytryną, albo w zimnej wodzie z dodatkiem cytryny. Dzięki temu prostemu trikowi nie stracą koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 2 tygodnie temu
Pyszne jedzonko :)
Doradca Smaku 6 dni temu
Trudno się nie zgodzić. Polecam zapisać przepis i wypróbować to cudo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat