Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ziemniaczane gratin
-
śmietanka 30%
100 mililitrów -
jajko
2 sztuki -
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
1 łyżeczka -
ziemniaki
2 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
ser Złoty Mazur
3 plastry -
olej rzepakowy
2 łyżki
Kaczka
-
Musztarda ze śliwowicą Prymat
2 łyżeczki -
olej rzepakowy
2 łyżki -
Przyprawa do dziczyzny klasyczna Prymat
2 łyżeczki -
pierś z kaczki
2 sztuki
Karmelizowane gruszki
-
gruszki
2 sztuki -
masło
50 gramów -
miód
1 łyżka -
rozmaryn świeży
1 gałązka -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku
Dekoracja
-
rozmaryn świeży
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIV: Pierś z kaczki z ziemniaczanym gratin, odc. 20
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
- 2 blachy do piekarnika
- 2 foremki żaroodporne do zapiekania o średnicy 10 cm
- mandolina
Sposób przygotowania:
Ziemniaczane gratin:
1. Do miski wlewamy śmietankę i wbijamy jajka. Dodajemy przyprawę do ziemniaków i frytek, miksujemy całość.
2. Na mandolinie kroimy ziemniaki w cienkie plasterki. Czosnek również kroimy w plasterki. Oba składniki rzucamy do śmietany i mieszamy całość.
3. Foremki do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym i napełniamy ziemniakami z czosnkiem w śmietance.
4. Na tak przygotowanym ziemniaczanym gratin układamy plastry sera.
5. Gratin wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekamy około godziny.
Kaczka:
1. W misce łączy musztardę i olej rzepakowy. Dodajemy przyprawę do dziczyzny i mieszamy marynatę.
2. Pierś z kaczki układamy na desce, nacinamy skórę w kratkę. Tak przygotowane mięso wkładamy skórą do dołu do marynaty i nacieramy. Odkładamy.
3. Na około 20 minut przed końcem zapiekania gratin nagrzewamy suchą patelnię. Piersi smażymy, zaczynając od skóry. Gdy się wytopi przekładamy na krótko na drugą stronę.
4. Podsmażone mięso wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut na górnej półce piekarnika (w którym piecze się jeszcze gratin)
Karmelizowane gruszki:
1. Gruszki kroimy na ćwiartki.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Gdy się roztopi dodajemy gruszki, miód i świeży rozmaryn.
3. Karmelizujemy gruszki ok. 3-4 minuty. Dodajemy do smaku czarny pieprz.
Sposób podania:
1. Piersi wyciągamy z piekarnika, by chwilę odpoczęły. W międzyczasie delikatnie wyjmujemy z foremek ziemniaczane gratin.
2. Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika kaczkę kroimy ostrym nożem na mniejsze części.
3. Na talerzu układamy kaczkę i gruszki. Mięso polewamy masłem z karmelizowanych gruszek. Danie dekorujemy rozmarynem, podajemy z ciepłym gratin.
Gruszki możemy przechowywać skropione cytryną, albo w zimnej wodzie z dodatkiem cytryny. Dzięki temu prostemu trikowi nie stracą koloru.![]()
Komentarze (1)