Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Indyk w sosie ostrygowym, odc. 38
Marynata:
1. W misce łączymy musztardę, syrop klonowy, sos sojowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawę do dań kuchni chińskiej i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Indyk:
1. Indyka kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Odstawiamy, najlepiej na kilka godzin.
2. Czosnek kroimy w plastry, czerwoną cebulę w kostkę, paprykę w paski. Pak choi w grube kawałki. Siekamy marynowany imbir.
3. Nagrzewamy wok, wlewamy olej sezamowy. Wrzucamy indyka w marynacie, mieszamy. Dodajemy czosnek, cebulę, paprykę, całość chwilę mieszamy. Wrzucamy łodygę kapusty pak choi i imbir, przyprawiamy słodką papryką i mieszamy. Dodajemy orientalne grzyby, kiełki fasoli mung oraz orzechy nerkowca. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
4. Gdy sos się gotuje siekamy kolendrę i dodajemy ją do woka razem z liśćmi kapusty pak choi, a następnie wlewamy sosy ostrygowy i rybny. Doprawiamy do smaku pieprzem ognistym i jeszcze chwile gotujemy.
Sposób podania:
Indyka w sosie z grzybami wykładamy na talerz. Ozdabiamy grubo krojonym szczypiorkiem. Obok układamy chipsy krewetkowe.