odc. 38 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Indyk w sosie ostrygowym, odc. 38

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Orientalny indyk w sosie ostrygowym marynowany w musztardzie, syropie klonowym oraz sosie sojowym. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki

  • pierś z indyka

    1/2 kilograma
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • kapusta pak choi

    1 sztuka
  • imbir marynowany

    1 łyżka
  • olej sezamowy

    łyżka
  • grzyby shimeji

    200 gramów
  • kiełki fasoli mung

    100 gramów
  • prażone orzechy nerkowca

    1/2 szklanki
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • sos ostrygowy

    3 łyżeczki
  • sos rybny

    2 łyżki
  • Pieprz ognisty mielony Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku

Marynata

  • Musztarda rosyjska Prymat

    2 łyżeczki
  • syrop klonowy

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    2 łyżki

Dekoracja

  • szczypiorek

    kilka gałązek
  • chipsy krewetkowe

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynata:

1. W misce łączymy musztardę, syrop klonowy, sos sojowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawę do dań kuchni chińskiej i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

 

Indyk:

1. Indyka kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Odstawiamy, najlepiej na kilka godzin.

2. Czosnek kroimy w plastry, czerwoną cebulę w kostkę, paprykę w paski. Pak choi w grube kawałki. Siekamy marynowany imbir. 

3. Nagrzewamy wok, wlewamy olej sezamowy. Wrzucamy indyka w marynacie, mieszamy. Dodajemy czosnek, cebulę, paprykę, całość chwilę mieszamy. Wrzucamy łodygę kapusty pak choi i imbir, przyprawiamy słodką papryką i mieszamy. Dodajemy orientalne grzyby, kiełki fasoli mung oraz orzechy nerkowca. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

4. Gdy sos się gotuje siekamy kolendrę i dodajemy ją do woka razem z liśćmi kapusty pak choi, a następnie wlewamy sosy ostrygowy i rybny. Doprawiamy do smaku pieprzem ognistym i jeszcze chwile gotujemy.

 

Sposób podania:

Indyka w sosie z grzybami wykładamy na talerz. Ozdabiamy grubo krojonym szczypiorkiem. Obok układamy chipsy krewetkowe.

Doradca Smaku
Smażąc pak choi, najpierw wrzućmy najgrubsze szczęści, a gdy się podsmażą, dodajemy liście, dzięki temu zachowają kolor i jędrność.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat