Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Indyk w sosie ostrygowym, odc. 38

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(44)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Orientalny indyk w sosie ostrygowym marynowany w musztardzie, syropie klonowym oraz sosie sojowym. 

Składniki:

Główne składniki

pierś z indyka 1/2 kilograma
czosnek 2 ząbki
cebula czerwona 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
kapusta pak choi 1 sztuka
imbir marynowany 1 łyżka
olej sezamowy łyżka
grzyby shimeji 200 gramów
kiełki fasoli mung 100 gramów
prażone orzechy nerkowca 1/2 szklanki
świeża kolendra 1 pęczek
sos ostrygowy 3 łyżeczki
sos rybny 2 łyżki
Pieprz ognisty mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Marynata

Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżeczki
syrop klonowy 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 2 łyżki

Dekoracja

szczypiorek kilka gałązek
chipsy krewetkowe kilka sztuk

Porada

Smażąc pak choi, najpierw wrzućmy najgrubsze szczęści, a gdy się podsmażą, dodajemy liście, dzięki temu zachowają kolor i jędrność.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Indyk w sosie ostrygowym, odc. 38

Marynata:

1. W misce łączymy musztardę, syrop klonowy, sos sojowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawę do dań kuchni chińskiej i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

 

Indyk:

1. Indyka kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Odstawiamy, najlepiej na kilka godzin.

2. Czosnek kroimy w plastry, czerwoną cebulę w kostkę, paprykę w paski. Pak choi w grube kawałki. Siekamy marynowany imbir. 

3. Nagrzewamy wok, wlewamy olej sezamowy. Wrzucamy indyka w marynacie, mieszamy. Dodajemy czosnek, cebulę, paprykę, całość chwilę mieszamy. Wrzucamy łodygę kapusty pak choi i imbir, przyprawiamy słodką papryką i mieszamy. Dodajemy orientalne grzyby, kiełki fasoli mung oraz orzechy nerkowca. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

4. Gdy sos się gotuje siekamy kolendrę i dodajemy ją do woka razem z liśćmi kapusty pak choi, a następnie wlewamy sosy ostrygowy i rybny. Doprawiamy do smaku pieprzem ognistym i jeszcze chwile gotujemy.

 

Sposób podania:

Indyka w sosie z grzybami wykładamy na talerz. Ozdabiamy grubo krojonym szczypiorkiem. Obok układamy chipsy krewetkowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak