Doradca Smaku XI: Kurczak w pięciu smakach, odc. 1

odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Kurczak w pięciu smakach, odc. 1

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na kurczaka w pięciu smakach, który bez problemu przyrządzicie w domu. Danie jest aromatyczne, pełne świeżych warzyw i grzybów. Ulubiona przez Polaków potrawa kuchni chińskiej – kurczak w pięciu smakach – teraz w serwisie Doradca Smaku!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej sezamowy

    30 mililitrów
  • sos rybny

    30 mililitrów
  • syrop klonowy

    30 mililitrów
  • sos sojowy

    40 mililitrów
  • musztarda delikatesowa

    3 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    70 mililitrów
  • udźce z kurczaka

    6 sztuk
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka ostra

    2 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • biała część pora

    1/3 sztuki
  • papryka czerwona

    1/3 sztuki
  • papryka żółta

    1/3 sztuki
  • grzyby shimeji

    1 garść
  • mąka kukurydziana

    3 łyżki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    3 gałązki
  • prażone orzechy nerkowca

    1 garść
  • bulion warzywny

    1/2 litra

Do smaku:

  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej

  • Pieprz zielony ziarnisty Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do szklanej miski dodajemy dwie łyżki oleju sezamowego, sos rybny, syrop klonowy, sos sojowy oraz musztardę. Wlewamy cztery łyżki oleju rzepakowego, dodajemy przyprawę do dań kuchni chińskiej. Wszystko dokładnie mieszamy.

Udziec z kurczaka moczymy w marynacie, chowamy do lodówki. Marynujemy około 1-2h (im dłużej tym lepiej!).

Siekamy czosnek. Ostre papryczki, cebulę, białą część pora oraz paprykę żółtą i czerwoną kroimy w grubą kostkę. Odcinamy grzybnię z shimeji. Do rozgrzanego garnka wlewamy trzy łyżki oleju rzepakowego, następnie łyżkę oleju sezamowego. Wrzucamy czosnek, papryczkę chilli, cebulę, pora, żółtą i czerwoną paprykę oraz grzyby shimeji. Wszystko mieszamy i krótko smażymy (warzywa mają być chrupiące!). Zielony pieprz rozgniatamy w moździerzu (ugniatamy wedle uznania - grubiej lub na miazgę), dodajemy do warzyw. Zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki. Rozgrzewamy patelnię, wykładamy mięso (nie dodajemy tłuszczu, bo udziec był w marynacie). Sos z marynaty zostawiamy na później. Oprószamy mięso delikatnie mąką kukurydzianą. Kurczaka podsmażamy na złocisty kolor z obu stron. Całość smażymy około dwóch minut (krótki czas smażenia wynika z obecności w marynacie syropu klonowego, który szybko się pali). Łyżką cedzakową przekładamy warzywa na patelnię z kurczakiem. Tak połączone warzywa z kurczakiem delikatnie podlewamy bulionem warzywnym (lub rosołem z kury - dowolność). Dusimy na wolnym ogniu około 25-30 minut.

Podanie:

Gotowego kurczaka wykładamy na talerz. Posypujemy grubo krojonym szczypiorem cebulki dymki wraz z białą częścią pokrojoną w piórka. Posypujemy prażonymi orzechami nerkowca.

Wskazówki:

Jeśli nie macie:

- syropu klonowego - zastąpcie go miodem;

- grzybków shimeji - zastąpcie je boczniakami lub pieczarkami.

Na bulion warzywny: marchewka, seler, por, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, podpieczona cebula. 

Doradca Smaku
Do obsmażania mięsa nie używamy tłuszczu, ponieważ marynata, w której znajdował się udziec z kurczaka zawierała m.in. olej sezamowy oraz rzepakowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat