Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Kurczak w pięciu smakach, odc. 1

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(187)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto przepis na kurczaka w pięciu smakach, który bez problemu przyrządzicie w domu. Danie jest aromatyczne, pełne świeżych warzyw i grzybów. Ulubiona przez Polaków potrawa kuchni chińskiej – kurczak w pięciu smakach – teraz w serwisie Doradca Smaku!

Składniki:

olej sezamowy 30 mililitrów
sos rybny 30 mililitrów
syrop klonowy 30 mililitrów
sos sojowy 40 mililitrów
Musztarda delikatesowa Prymat 3 łyżeczki
olej rzepakowy 70 mililitrów
udźce z kurczaka 6 sztuk
czosnek 2 ząbki
papryczka ostra 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
biała część pora 1/3 sztuki
papryka czerwona 1/3 sztuki
papryka żółta 1/3 sztuki
grzyby shimeji 1 garść
mąka kukurydziana 3 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 gałązki
prażone orzechy nerkowca 1 garść
bulion warzywny 1/2 litra

Do smaku:

Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat
Pieprz zielony ziarnisty Prymat

Porada

Do obsmażania mięsa nie używamy tłuszczu, ponieważ marynata, w której znajdował się udziec z kurczaka zawierała m.in. olej sezamowy oraz rzepakowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kurczak w pięciu smakach, odc. 1

Do szklanej miski dodajemy dwie łyżki oleju sezamowego, sos rybny, syrop klonowy, sos sojowy oraz musztardę. Wlewamy cztery łyżki oleju rzepakowego, dodajemy przyprawę do dań kuchni chińskiej. Wszystko dokładnie mieszamy.

Udziec z kurczaka moczymy w marynacie, chowamy do lodówki. Marynujemy około 1-2h (im dłużej tym lepiej!).

Siekamy czosnek. Ostre papryczki, cebulę, białą część pora oraz paprykę żółtą i czerwoną kroimy w grubą kostkę. Odcinamy grzybnię z shimeji. Do rozgrzanego garnka wlewamy trzy łyżki oleju rzepakowego, następnie łyżkę oleju sezamowego. Wrzucamy czosnek, papryczkę chilli, cebulę, pora, żółtą i czerwoną paprykę oraz grzyby shimeji. Wszystko mieszamy i krótko smażymy (warzywa mają być chrupiące!). Zielony pieprz rozgniatamy w moździerzu (ugniatamy wedle uznania - grubiej lub na miazgę), dodajemy do warzyw. Zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki. Rozgrzewamy patelnię, wykładamy mięso (nie dodajemy tłuszczu, bo udziec był w marynacie). Sos z marynaty zostawiamy na później. Oprószamy mięso delikatnie mąką kukurydzianą. Kurczaka podsmażamy na złocisty kolor z obu stron. Całość smażymy około dwóch minut (krótki czas smażenia wynika z obecności w marynacie syropu klonowego, który szybko się pali). Łyżką cedzakową przekładamy warzywa na patelnię z kurczakiem. Tak połączone warzywa z kurczakiem delikatnie podlewamy sosem z marynaty i bulionem warzywnym (lub rosołem z kury - dowolność). Dusimy na wolnym ogniu około 25-30 minut.

Podanie:

Gotowego kurczaka wykładamy na talerz. Posypujemy grubo krojonym szczypiorem cebulki dymki wraz z białą częścią pokrojoną w piórka. Posypujemy prażonymi orzechami nerkowca.

Wskazówki:

Jeśli nie macie:

- syropu klonowego - zastąpcie go miodem;

- grzybków shimeji - zastąpcie je boczniakami lub pieczarkami.

Na bulion warzywny: marchewka, seler, por, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, podpieczona cebula. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak