Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Pieczony łosoś z sosem kabayaki, odc. 32

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(55)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pieczony łosoś z pak choi, warzywami, w sosie kabayaki. Smaczna alternatywa dla klasycznego łososia z grilla. 

Składniki:

Ryba

filet z łososia 2 sztuki

Marynata

sos sojowy 2 łyżki
miód lipowy 1 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżki
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 1 łyżka

Warzywa z sosem kabayaki

czosnek 1 ząbek
cebula czerwona 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
kapusta pak choi 2 sztuki
imbir marynowany 1 łyżeczka
olej sezamowy 2 łyżki
kiełki fasoli mung 100 gramów
sos kabayaki 2 łyżki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku

Do dekoracji

Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka
kiełki groszku cukrowego

Porada

Liście kapusty pak choi mają delikatną strukturę. Aby ją zachować, łodygę smażymy dłużej, a liście dodajemy pod koniec smażenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Pieczony łosoś z sosem kabayaki, odc. 32

Łosoś w marynacie:

1. W misce mieszamy sos sojowy, miód, olej rzepakowy i przyprawę do dań kuchni chińskiej. Filety z łososia dokładnie obtaczamy w tak powstałej marynacie.

2. Rybę przekładamy na blachę z folią aluminiową i polewamy łyżeczką marynaty, a pozostałą część zostawiamy, by dodać do warzyw.

3. Łososia wkładamy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnia. Pieczemy przez 15 minut z opcją termoobiegu. 

 

Warzywa z sosem kabayaki:

1. Kroimy: czosnek w plastry, cebulę w piórka, paprykę i łodygę kapusty pak choi w paski. Siekamy marynowany imbir.

2. Mocno rozgrzewamy wok z olejem sezamowym wrzucamy czosnek, cebulę, czerwoną paprykę. Całość mieszamy i smażymy minutę.

3. Dodajemy łodygę kapusty pak choi oraz marynowany imbir. Całość mieszamy i doprawiamy czarnym pieprzem.

4. Kolejno dokładamy liście kapusty pak choi, kiełki fasoli mung, wlewamy sos kabayaki, mieszamy pół minuty i zdejmujemy z ognia.

 

Sposób podania:

Na talerz wykładamy warzywa z sosem. Dekorujemy kiełkami groszku i posypujemy czarnuszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak