odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Pieczony łosoś z sosem kabayaki, odc. 32

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pieczony łosoś z pak choi, warzywami, w sosie kabayaki. Smaczna alternatywa dla klasycznego łososia z grilla. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • filet z łososia

    2 sztuki

Marynata

  • sos sojowy

    2 łyżki
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    1 łyżka

Warzywa z sosem kabayaki

  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • kapusta pak choi

    2 sztuki
  • imbir marynowany

    1 łyżeczka
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • kiełki fasoli mung

    100 gramów
  • sos kabayaki

    2 łyżki
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    do smaku

Do dekoracji

  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 łyżka
  • kiełki groszku cukrowego

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łosoś w marynacie:

1. W misce mieszamy sos sojowy, miód, olej rzepakowy i przyprawę do dań kuchni chińskiej. Filety z łosia dokładnie obtaczamy w tak powstałej marynacie.

2. Rybę przekładamy na blachę z folią aluminiową i polewamy łyżeczką marynaty, a pozostałą część zostawiamy, by dodać do warzyw.

3. Łososia wkładamy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnia. Pieczemy przez 15 minut z opcją termoobiegu. 

 

Warzywa z sosem kabayaki:

1. Kroimy: czosnek w plastry, cebulę w piórka, paprykę i łodygę kapusty pak choi w paski. Siekamy marynowany imbir.

2. Mocno rozgrzewamy wok z olejem sezamowym wrzucamy czosnek, cebulę, czerwoną paprykę. Całość mieszamy i smażymy minutę.

3. Dodajemy łodygę kapusty pak choi oraz marynowany imbir. Całość mieszamy i doprawiamy czarnym pieprzem.

4. Kolejno dokładamy liście kapusty pak choi, kiełki fasoli mung, wlewamy sos kabayaki, mieszamy pół minuty i zdejmujemy z ognia.

 

Sposób podania:

Na talerz wykładamy warzywa z sosem. Dekorujemy kiełkami groszku i posypujemy czarnuszką.

Doradca Smaku
Liście kapusty pak choi mają delikatną strukturę. Aby ją zachować, łodygę smażymy dłużej, a liście dodajemy pod koniec smażenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat