Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Pieczony łosoś z sosem kabayaki, odc. 32
Łosoś w marynacie:
1. W misce mieszamy sos sojowy, miód, olej rzepakowy i przyprawę do dań kuchni chińskiej. Filety z łososia dokładnie obtaczamy w tak powstałej marynacie.
2. Rybę przekładamy na blachę z folią aluminiową i polewamy łyżeczką marynaty, a pozostałą część zostawiamy, by dodać do warzyw.
3. Łososia wkładamy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnia. Pieczemy przez 15 minut z opcją termoobiegu.
Warzywa z sosem kabayaki:
1. Kroimy: czosnek w plastry, cebulę w piórka, paprykę i łodygę kapusty pak choi w paski. Siekamy marynowany imbir.
2. Mocno rozgrzewamy wok z olejem sezamowym wrzucamy czosnek, cebulę, czerwoną paprykę. Całość mieszamy i smażymy minutę.
3. Dodajemy łodygę kapusty pak choi oraz marynowany imbir. Całość mieszamy i doprawiamy czarnym pieprzem.
4. Kolejno dokładamy liście kapusty pak choi, kiełki fasoli mung, wlewamy sos kabayaki, mieszamy pół minuty i zdejmujemy z ognia.
Sposób podania:
Na talerz wykładamy warzywa z sosem. Dekorujemy kiełkami groszku i posypujemy czarnuszką.