Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kurczak teriyaki, odc. 24
Ugotuj ryż jaśminowy.
Składniki marynaty łączymy. Pierś kurczaka kroimy na pół, oba płaty oczyszczamy i wkładamy do marynaty.
Rozgrzewamy patelnię z olejem rzepakowym i sezamowym. Kurczaka smażymy krótko z obu stron, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 10-15 minut w 180°C z termoobiegiem. Im większa pierś, tym dłużej trzeba ją piec.
Czosnek szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, a paprykę w paseczki. Rozgrzewamy patelnię z olejem sezamowym i rzepakowym. Warzywa smażymy krótko, około minuty. Wrzucamy wcześniej ugotowany ryż i groszek. Dodajemy przyprawę do dań kuchni chińskiej, sos sojowy oraz kiełki. Gaz wyłączamy i mieszamy.
Podanie:
Warzywa wykładamy na talerz. Mięso kroimy na plastry, kładziemy przy warzywach. Posypujemy szczypiorkiem i czarnuszką.