Doradca Smaku XI: Kurczak teriyaki, odc. 24

odc. 24 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Kurczak teriyaki, odc. 24

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Danie inspirowane kuchnią azjatycką, czyli kurczak teriyaki z warzywami i ryżem. Nieskomplikowany przepis na pyszne danie obiadowe. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    100 mililitrów
  • olej sezamowy

    100 mililitrów
  • czosnek

    2 ząbki
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • ryż jaśminowy

    1 szklanka
  • zielony groszek

    1/2 szklanki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • kiełki sojowe

    1 garść
  • kiełki groszku cukrowego

    1 garść
  • szczypiorek

    1 pęczek

Na marynatę:

  • olej rzepakowy

    4-5 łyżek
  • sos teriyaki

    4-5 łyżek
  • sok z limonki

    z 1 owocu
  • czosnek

    1 ząbek
  • musztarda miodowa Prymat

    1-2 łyżeczki

Do smaku:

  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

  • czarnuszka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotuj ryż jaśminowy.

Składniki marynaty łączymy. Pierś kurczaka kroimy na pół, oba płaty oczyszczamy i wkładamy do marynaty.

Rozgrzewamy patelnię z olejem rzepakowym i sezamowym. Kurczaka smażymy krótko z obu stron, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 10-15 minut w 180°C z termoobiegiem. Im większa pierś, tym dłużej trzeba ją piec.

Czosnek szatkujemy, cebulę kroimy w piórka, a paprykę w paseczki. Rozgrzewamy patelnię z olejem sezamowym i rzepakowym. Warzywa smażymy krótko, około minuty. Wrzucamy ryż, groszek. Dodajemy przyprawę do dań kuchni chińskiej, sos sojowy oraz kiełki. Gaz wyłączamy i mieszamy.

Podanie:

Warzywa wykładamy na talerz. Mięso kroimy na plastry, kładziemy przy warzywach. Posypujemy szczypiorkiem i czarnuszką.

 

Doradca Smaku
Dla złagodzenia aromatu oleju sezamowego należy go połączyć z olejem rzepakowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat