Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Słodko-kwaśna pierś indyka z papają, odc. 22

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(51)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

W kuchni azjatyckiej kurczak w sosie słodko-kwaśnym to klasyka! Co powiecie na słodko-kwaśną wersję piersi z indyka z dodatkiem papai, słodkiego ananasa, chrupiącej kapusty pak choi i kiełków fasoli mung? Będzie przepysznie - koniecznie wypróbujcie! 

Składniki:

Składniki:

pierś z indyka 1/2 kilograma
ząbki czosnku 1 sztuka
czerwona papryczka chili 1/2 sztuki
zielona papryczka chili 1/2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
imbir marynowany 1 łyżka
kapusta pak choi 1 sztuka
natka kolendry 1 sztuka
ananas świeży 1/2 sztuki
papaja 1/2 sztuki
kiełki fasoli mung 100 g
sos słodko-kwaśny 4 łyżki

Marynata:

olej sezamowy 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
sos rybny 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 2 łyżki
miód 2 łyżeczki
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżeczki

Do dekoracji:

Czarnuszka nasiona Prymat
świeża kolendra

Porada

Świeży ananas w przepisie może zastąpić też ananas z puszki. Lub: Indyka smażymy krótko w mniejszych porcjach. Ma się ono usmażyć, nie dusić.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Słodko-kwaśna pierś indyka z papają, odc. 22

1. Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy olej sezamowy, sosy sojowy i rybny, pikantną przyprawę do kurczaka oraz miód i musztardę. Dokładnie mieszamy.

2. Pierś z indyka kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Mieszamy, by dokładnie obtoczyć w niej mięso. Miskę z indykiem w marynacie przykrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki.

3. Papryczki chili i czosnek kroimy w plastry, czerwoną cebulę w piórka. Siekamy marynowany imbir oraz kolendrę. Kroimy w grubsze kawałki łodygę kapusty pak choi, liście pozostawiając w całości.

4. Przygotowujemy owoce. Obranego ananasa kroimy w kostkę. Z papai odcinamy żółte części, przekrajamy na pół i łyżką usuwamy pestki, a następnie także kroimy w kostkę.

5. Do gorącego woka wkładamy partiami indyka w marynacie. Mieszając, smażymy minutę. Dodajemy papryczki chili, czosnek, cebulę, marynowany imbir, łodygę kapusty pak choi. Składniki mieszamy i chwilę smażymy.

6. Dodajemy rozdrobnione w rękach liście kapusty pak choi, ananasa, papaję, kolendrę i kiełki fasoli mung. Wlewamy sos słodko-kwaśny, mieszamy całość i chwilę podgrzewamy.

 

Sposób podania:

Tak przygotowanego indyka z papają i ananasem posypujemy czarnuszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak