Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
pierś z indyka
1/2 kilograma -
ząbki czosnku
1 sztuka -
czerwona papryczka chili
1/2 sztuki -
zielona papryczka chili
1/2 sztuki -
cebula czerwona
1 sztuka -
imbir marynowany
1 łyżka -
kapusta pak choi
1 sztuka -
natka kolendry
1 sztuka -
ananas świeży
1/2 sztuki -
papaja
1/2 sztuki -
kiełki fasoli mung
100 g -
sos słodko-kwaśny
4 łyżki
Marynata:
-
olej sezamowy
2 łyżki -
sos sojowy
2 łyżki -
sos rybny
2 łyżki -
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
2 łyżki -
miód
2 łyżeczki -
Musztarda sarepska Prymat
3 łyżeczki
Do dekoracji:
-
Czarnuszka nasiona Prymat
-
świeża kolendra
Sposób przygotowania
1. Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy olej sezamowy, sosy sojowy i rybny, pikantną przyprawę do kurczaka oraz miód i musztardę. Dokładnie mieszamy.
2. Pierś z indyka kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Mieszamy, by dokładnie obtoczyć w niej mięso. Miskę z indykiem w marynacie przykrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki.
3. Papryczki chili i czosnek kroimy w plastry, czerwoną cebulę w piórka. Siekamy marynowany imbir oraz kolendrę. Kroimy w grubsze kawałki łodygę kapusty pak choi, liście pozostawiając w całości.
4. Przygotowujemy owoce. Obranego ananasa kroimy w kostkę. Z papai odcinamy żółte części, przekrajamy na pół i łyżką usuwamy pestki, a następnie także kroimy w kostkę.
5. Do gorącego woka wkładamy partiami indyka w marynacie. Mieszając, smażymy minutę. Dodajemy papryczki chili, czosnek, cebulę, marynowany imbir, łodygę kapusty pak choi. Składniki mieszamy i chwilę smażymy.
6. Dodajemy rozdrobnione w rękach liście kapusty pak choi, ananasa, papaję, kolendrę i kiełki fasoli mung. Wlewamy sos słodko-kwaśny, mieszamy całość i chwilę podgrzewamy.
Sposób podania:
Tak przygotowanego indyka z papają i ananasem posypujemy czarnuszką.
Świeży ananas w przepisie może zastąpić też ananas z puszki. Lub: Indyka smażymy krótko w mniejszych porcjach. Ma się ono usmażyć, nie dusić.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się