Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Słodko-kwaśna pierś indyka z papają, odc. 22
1. Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy olej sezamowy, sosy sojowy i rybny, pikantną przyprawę do kurczaka oraz miód i musztardę. Dokładnie mieszamy.
2. Pierś z indyka kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Mieszamy, by dokładnie obtoczyć w niej mięso. Miskę z indykiem w marynacie przykrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki.
3. Papryczki chili i czosnek kroimy w plastry, czerwoną cebulę w piórka. Siekamy marynowany imbir oraz kolendrę. Kroimy w grubsze kawałki łodygę kapusty pak choi, liście pozostawiając w całości.
4. Przygotowujemy owoce. Obranego ananasa kroimy w kostkę. Z papai odcinamy żółte części, przekrajamy na pół i łyżką usuwamy pestki, a następnie także kroimy w kostkę.
5. Do gorącego woka wkładamy partiami indyka w marynacie. Mieszając, smażymy minutę. Dodajemy papryczki chili, czosnek, cebulę, marynowany imbir, łodygę kapusty pak choi. Składniki mieszamy i chwilę smażymy.
6. Dodajemy rozdrobnione w rękach liście kapusty pak choi, ananasa, papaję, kolendrę i kiełki fasoli mung. Wlewamy sos słodko-kwaśny, mieszamy całość i chwilę podgrzewamy.
Sposób podania:
Tak przygotowanego indyka z papają i ananasem posypujemy czarnuszką.