odc. 22 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Słodko-kwaśna pierś indyka z papają, odc. 22

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

W kuchni azjatyckiej kurczak w sosie słodko-kwaśnym to klasyka! Co powiecie na słodko-kwaśną wersję piersi z indyka z dodatkiem papai, słodkiego ananasa, chrupiącej kapusty pak choi i kiełków fasoli mung? Będzie przepysznie - koniecznie wypróbujcie! 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pierś z indyka

    1/2 kilograma
  • ząbki czosnku

    1 sztuka
  • czerwona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • zielona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • imbir marynowany

    1 łyżka
  • kapusta pak choi

    1 sztuka
  • natka kolendry

    1 sztuka
  • ananas świeży

    1/2 sztuki
  • papaja

    1/2 sztuki
  • kiełki fasoli mung

    100 g
  • sos słodko-kwaśny

    4 łyżki

Marynata:

  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sos rybny

    2 łyżki
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżeczki
  • Musztarda sarepska Prymat

    3 łyżeczki

Do dekoracji:

  • Czarnuszka nasiona Prymat

  • świeża kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy olej sezamowy, sosy sojowy i rybny, pikantną przyprawę do kurczaka oraz miód i musztardę. Dokładnie mieszamy.

2. Pierś z indyka kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Mieszamy, by dokładnie obtoczyć w niej mięso. Miskę z indykiem w marynacie przykrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki.

3. Papryczki chili i czosnek kroimy w plastry, czerwoną cebulę w piórka. Siekamy marynowany imbir oraz kolendrę. Kroimy w grubsze kawałki łodygę kapusty pak choi, liście pozostawiając w całości.

4. Przygotowujemy owoce. Obranego ananasa kroimy w kostkę. Z papai odcinamy żółte części, przekrajamy na pół i łyżką usuwamy pestki, a następnie także kroimy w kostkę.

5. Do gorącego woka wkładamy partiami indyka w marynacie. Mieszając, smażymy minutę. Dodajemy papryczki chili, czosnek, cebulę, marynowany imbir, łodygę kapusty pak choi. Składniki mieszamy i chwilę smażymy.

6. Dodajemy rozdrobnione w rękach liście kapusty pak choi, ananasa, papaję, kolendrę i kiełki fasoli mung. Wlewamy sos słodko-kwaśny, mieszamy całość i chwilę podgrzewamy.

 

Sposób podania:

Tak przygotowanego indyka z papają i ananasem posypujemy czarnuszką.

Doradca Smaku
Świeży ananas w przepisie może zastąpić też ananas z puszki. Lub: Indyka smażymy krótko w mniejszych porcjach. Ma się ono usmażyć, nie dusić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat