odc. 5 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Kurczak po azjatycku, odc. 5

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Przepyszny kurczak przyrządzony w azjatyckim stylu. Do tego sałatka z ogórka z kiełkami fasoli mung. Pomysł na danie, które na stałe zagości na Waszych stołach. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • udźce z kurczaka (bez skóry i kości)

    500 gramów

Marynata

  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • Musztarda miodowa Prymat

    3 łyżeczki
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    do smaku

Dodatki do kurczaka

  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2 sztuki
  • cukinia żółta

    1/2 sztuki
  • cukinia zielona

    1/2 sztuki

Sałatka

  • ogórek

    1/2 sztuki
  • kiełki fasoli mung

    1/2 szklanki
  • imbir marynowany

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • kolendra

    1 pęczek
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • sok z limonki

    z 1/2 owocu
  • oliwa extra virgin

    4 łyżki
  • szczypior

    1 pęczek
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania sałatki.

Obieramy ogórka ze skóry i przygotowujemy ogórkowe tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw.

Następnie siekamy marynowany imbir, czosnek i szczypior.

Do miski wrzucamy posiekane składniki i kiełki fasoli mung. Mieszamy.

Do osobnej miseczki wlewamy oliwę, wciskamy sok z limonki, dodajemy sos sojowy i posiekaną kolendrę.

Sos łączymy z warzywami.

Tak przygotowaną sałatkę przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na około 40 minut do lodówki, do zamarynowania.

Przygotowujemy marynatę.

Do musztardy miodowej dodajemy olej sezamowy, doprawiamy do smaku przyprawą do dań kuchni chińskiej i mieszamy.

Do drugiej miski wkładamy kurczaka i polewamy marynatą. Odstawiamy
do zamarynowania.

Czas na przygotowanie dodatków do kurczaka.

Ząbki czosnku kroimy w plastry.

Na większe kawałki kroimy czerwoną cebulę, cebulę dymkę razem ze szczypiorem, cukinię żółtą i zieloną.

Na rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

Warzywa wrzucamy do pozostałej po mięsie marynaty i obtaczamy w niej warzywa (bez dymki).

Następnie dodajemy warzywa do smażącego się kurczaka, mieszamy i na koniec dodajemy cebulę dymkę.

Sposób podania:

Do miseczki przekładamy sałatkę, na talerz nakładamy warzywa z kurczakiem i posypujemy czarnuszką.

Doradca Smaku
Warzywa zyskają więcej smaku jeśli obtoczymy je w marynacie, którą przygotowaliśmy do mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat