Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Kurczak po azjatycku, odc. 5
Zaczynamy od przygotowania sałatki.
Obieramy ogórka ze skóry i przygotowujemy ogórkowe tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw.
Następnie siekamy marynowany imbir, czosnek i szczypior.
Do miski wrzucamy posiekane składniki i kiełki fasoli mung. Mieszamy.
Do osobnej miseczki wlewamy oliwę, wciskamy sok z limonki, dodajemy sos sojowy i posiekaną kolendrę.
Sos łączymy z warzywami.
Tak przygotowaną sałatkę przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na około 40 minut do lodówki, do zamarynowania.
Przygotowujemy marynatę.
Do musztardy miodowej dodajemy olej sezamowy, doprawiamy do smaku przyprawą do dań kuchni chińskiej i mieszamy.
Do drugiej miski wkładamy kurczaka i polewamy marynatą. Odstawiamy
do zamarynowania.
Czas na przygotowanie dodatków do kurczaka.
Ząbki czosnku kroimy w plastry.
Na większe kawałki kroimy czerwoną cebulę, cebulę dymkę razem ze szczypiorem, cukinię żółtą i zieloną.
Na rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Warzywa wrzucamy do pozostałej po mięsie marynaty i obtaczamy w niej warzywa (bez dymki).
Następnie dodajemy warzywa do smażącego się kurczaka, mieszamy i na koniec dodajemy cebulę dymkę.
Sposób podania:
Do miseczki przekładamy sałatkę, na talerz nakładamy warzywa z kurczakiem i posypujemy czarnuszką.