Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Kurczak po azjatycku, odc. 5

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(106)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepyszny kurczak przyrządzony w azjatyckim stylu. Do tego sałatka z ogórka z kiełkami fasoli mung. Pomysł na danie, które na stałe zagości na Waszych stołach. 

Składniki:

Mięso

udźce z kurczaka (bez skóry i kości) 500 gramów

Marynata

olej sezamowy 2 łyżki
Musztarda miodowa Prymat 3 łyżeczki
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat do smaku

Dodatki do kurczaka

cebula czerwona 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 sztuki
cukinia żółta 1/2 sztuki
cukinia zielona 1/2 sztuki

Sałatka

ogórek 1/2 sztuki
kiełki fasoli mung 1/2 szklanki
imbir marynowany 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
kolendra 1 pęczek
sos sojowy 2 łyżki
sok z limonki z 1/2 owocu
oliwa extra virgin 4 łyżki
szczypior 1 pęczek
Czarnuszka nasiona Prymat do dekoracji

Porada

Warzywa zyskają więcej smaku jeśli obtoczymy je w marynacie, którą przygotowaliśmy do mięsa.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Kurczak po azjatycku, odc. 5

Zaczynamy od przygotowania sałatki.

Obieramy ogórka ze skóry i przygotowujemy ogórkowe tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw.

Następnie siekamy marynowany imbir, czosnek i szczypior.

Do miski wrzucamy posiekane składniki i kiełki fasoli mung. Mieszamy.

Do osobnej miseczki wlewamy oliwę, wciskamy sok z limonki, dodajemy sos sojowy i posiekaną kolendrę.

Sos łączymy z warzywami.

Tak przygotowaną sałatkę przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na około 40 minut do lodówki, do zamarynowania.

Przygotowujemy marynatę.

Do musztardy miodowej dodajemy olej sezamowy, doprawiamy do smaku przyprawą do dań kuchni chińskiej i mieszamy.

Do drugiej miski wkładamy kurczaka i polewamy marynatą. Odstawiamy
do zamarynowania.

Czas na przygotowanie dodatków do kurczaka.

Ząbki czosnku kroimy w plastry.

Na większe kawałki kroimy czerwoną cebulę, cebulę dymkę razem ze szczypiorem, cukinię żółtą i zieloną.

Na rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

Warzywa wrzucamy do pozostałej po mięsie marynaty i obtaczamy w niej warzywa (bez dymki).

Następnie dodajemy warzywa do smażącego się kurczaka, mieszamy i na koniec dodajemy cebulę dymkę.

Sposób podania:

Do miseczki przekładamy sałatkę, na talerz nakładamy warzywa z kurczakiem i posypujemy czarnuszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak