Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle w sosie pomidorowym z tuńczykiem i oliwkami, DS XVII odc. 3

5.0
(109)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na muszle nadziewane tuńczykiem i suszonymi pomidorami, w sosie pomidorowym. A żeby było jeszcze pyszniej i bardziej po włosku, to z dodatkiem oliwek czarnych, mozzarelli oraz świeżej bazylii. To danie możecie zjeść na ciepło lub podać na zimno w formie sałatki.

Składniki:

makaron muszle 200 (duże muszle 4 cm) gramów
woda 3 litry
oliwki czarne Smak 10-12 sztuk
pomidorki koktajlowe 8 sztuk
kulka mozzarelii 1 sztuka
bazylia świeża 1 garść

Sos:

cebula biała 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
passata pomidorowa 500 mililitrów
ocet balsamiczny 1 łyżka

Farsz:

tuńczyk kawałki w oleju 2 (w sumie 340 g) puszki
Pomidory suszone w paskach 100 gramów
Czosnek staropolski Prymat 1 łyżeczka

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Do podania:

szpinak świeży 1 garść
rukola 1 garść

Porada

Muszle możemy podawać na ciepło – tuż po zapieczeniu, albo na zimno, np. kolejnego dnia w formie sałatki.

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle w sosie pomidorowym z tuńczykiem i oliwkami, DS XVII odc. 3

To danie to rodzaj zapiekanki, ale wyglądającej o niebo apetyczniej. Muszle nadziewane farszem z tuńczyka (z puszki - jest taniej i szybciej), suszonych pomidorów z dodatkiem oliwek i mozzarelli. Ser się apetycznie zapieka, a oregano, czosnek i bazylia dodają smaku i aromatu. Do tego pyszny sos pomidorowy i świeża rukola i szpinak. Pysznie!

Przygotowanie:

1. Muszle gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos i farsz. Ugotowany makaron należy delikatnie odcedzić i odstawić, aby ostygł. Uważajmy, żeby nie uszkodzić muszli.

2. Przygotowujemy sos. Siekamy cebulę w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy oregano, mieszamy i podsmażamy, aż cebula lekko się zeszkli. Następnie wlewamy passatę pomidorową, solimy i pieprzymy do smaku. Ponownie mieszamy całość i redukujemy sos na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec wlewamy ocet balsamiczny i zdejmujemy sos z ognia.

3. Kolejny krok to przygotowanie farszu. Tuńczyka odsączamy i umieszczamy w dużej misce. Dodajemy suszone pomidory i czosnek staropolski. Całość mieszamy widelcem.

4. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni Celsjusza z opcją grill.

5. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy sos. Muszle nadziewamy farszem za pomocą łyżeczki i rozkładamy na sosie, zachowując odstępy. Na sos z muszlami wykładamy także oliwki i pomidory koktajlowe oraz rozdrobnioną palcami mozzarellę. Ser warto umieszczać na muszlach, aby dobrze się zapiekły. Całość posypujemy liśćmi bazylii. Zapiekamy 5-10 minut.

Sposób podania:

Na talerzu rozkładamy liście szpinaku i rukolę. Układamy na nich nadziewane muszle w sosie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Boni 27.03.2023 12:50
Super przepis, na pewno go wypróbuje, tylko, co w sytuacji gdy piekarnik nie ma opcji grilla, jak ustawić pieczenie i na jaka temperaturę?
Lidia 16.01.2023 20:27
Obrzydzają mnie tatuaże .. nie chciałabym być obsłużona w restauracji przez osobę wytatuowaną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak