Muszle w sosie pomidorowym z tuńczykiem i oliwkami, DS XVII odc. 3

odc. 3 Doradca Smaku

Muszle w sosie pomidorowym z tuńczykiem i oliwkami, DS XVII odc. 3

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na muszle nadziewane tuńczykiem i suszonymi pomidorami, w sosie pomidorowym. A żeby było jeszcze pyszniej i bardziej po włosku, to z dodatkiem oliwek czarnych, mozzarelli oraz świeżej bazylii. To danie możecie zjeść na ciepło lub podać na zimno w formie sałatki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron muszle

    200 (duże muszle 4 cm) gramów
  • woda

    3 litry
  • oliwki czarne Smak

    10-12 sztuk
  • pomidorki koktajlowe

    8 sztuk
  • kulka mozzarelii

    1 sztuka
  • bazylia świeża

    1 garść

Sos:

  • cebula biała

    1 sztuka
  • oliwa

    1 łyżka
  • czosnek

    3 ząbki
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • passata pomidorowa

    500 mililitrów
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka

Farsz:

  • tuńczyk kawałki w oleju

    2 (w sumie 340 g) puszki
  • Pomidory suszone w paskach

    100 gramów
  • Czosnek staropolski Prymat

    1 łyżeczka

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Do podania:

  • szpinak świeży

    1 garść
  • rukola

    1 garść
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Muszle w sosie pomidorowym z tuńczykiem i oliwkami, DS XVII odc. 3

To danie to rodzaj zapiekanki, ale wyglądającej o niebo apetyczniej. Muszle nadziewane farszem z tuńczyka (z puszki - jest taniej i szybciej), suszonych pomidorów z dodatkiem oliwek i mozzarelli. Ser się apetycznie zapieka, a oregano, czosnek i bazylia dodają smaku i aromatu. Do tego pyszny sos pomidorowy i świeża rukola i szpinak. Pysznie!

Przygotowanie:

1. Muszle gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos i farsz. Ugotowany makaron należy delikatnie odcedzić i odstawić, aby ostygł. Uważajmy, żeby nie uszkodzić muszli.

2. Przygotowujemy sos. Siekamy cebulę w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy oregano, mieszamy i podsmażamy, aż cebula lekko się zeszkli. Następnie wlewamy passatę pomidorową, solimy i pieprzymy do smaku. Ponownie mieszamy całość i redukujemy sos na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec wlewamy ocet balsamiczny i zdejmujemy sos z ognia.

3. Kolejny krok to przygotowanie farszu. Tuńczyka odsączamy i umieszczamy w dużej misce. Dodajemy suszone pomidory i czosnek staropolski. Całość mieszamy widelcem.

4. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni Celsjusza z opcją grill.

5. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy sos. Muszle nadziewamy farszem za pomocą łyżeczki i rozkładamy na sosie, zachowując odstępy. Na sos z muszlami wykładamy także oliwki i pomidory koktajlowe oraz rozdrobnioną palcami mozzarellę. Ser warto umieszczać na muszlach, aby dobrze się zapiekły. Całość posypujemy liśćmi bazylii. Zapiekamy 5-10 minut.

Sposób podania:

Na talerzu rozkładamy liście szpinaku i rukolę. Układamy na nich nadziewane muszle w sosie.

Doradca Smaku
Muszle możemy podawać na ciepło – tuż po zapieczeniu, albo na zimno, np. kolejnego dnia w formie sałatki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat