Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Węgierski bogracz, odc. 8

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(156)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bogracz to aromatyczne, jednogarnkowe danie, które idealnie wpisuje się w sezonowe, jesienne menu. To także popularne danie na gorąco, które podajemy na imprezę.

Składniki:

Do smaku

wołowina 0.5 kilograma
Musztarda czeska Prymat 3 łyżeczki
boczek wędzony 3 plastry
przecier pomidorowy 1-2 łyżeczki
sos sojowy 50 mililitrów
rosół drobiowo-wołowy 500 mililitrów
ząbki czosnku 2 sztuki
cebula biała 1 sztuka
papryka żółta 1/3 sztuki
papryka zielona 1/3 sztuki
papryka czerwona 1/3 sztuki
papryczka ostra 1 sztuka
zielona papryczka chili 1 sztuka
ziemniak 2 sztuki
smalec gęsi 25 gramów
pomidory pelati 200 mililitrów
szczypiorek 1 pęczek
kwaśna śmietana 50 (na jedną porcję) mililitrów
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Kwaśna śmietana ze szczypiorkiem złagodzą smak dania.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Węgierski bogracz, odc. 8

Bogracz - przepis, który warto mieć w swoim przepiśniku. To mięsne danie jednogarnkowe, które jest sycące, aromatyczne i idealne do podania na imprezie, kiedy gości chwycił nagły głód. Tu wersja bogracza z mięsem wołowym, papryką, cebulą i ziemniakami.

Wołowinę kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Następnie kroimy mięso w kosteczkę. Wrzucamy do szklanej miski. Dodajemy musztardę, mieszamy. Marynujemy około 10-15 minut.

W międzyczasie kroimy boczek w grubsze plastry, następnie w dużą kostkę, aby był widoczny w daniu. Do rozgrzanego garnka wrzucamy pokrojony boczek, mieszamy i podsmażamy około 2 minut, aby ładnie się wytopił. Zamarynowaną wołowinę wrzucamy do boczku, mieszamy łącząc składniki. Podsmażamy. Dodajemy liście laurowe, przecier pomidorowy, sos sojowy i wszystko mieszamy. Podlewamy rosołem i gotujemy.

Czosnek kroimy w plasterki. Białą cebulę kroimy w kosteczkę. Kolorowe papryki kroimy w grubą kostkę. Ostre papryczki kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię. Topimy smalec. Dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz kolorowe papryki wraz z ziemniakami. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Dodajemy wędzoną paprykę, podsmażamy minutę. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pomidory pelati. Mięso nie może wystawać poza sos (będzie wtedy twarde). Dusimy do miękkości mięsa.

Podanie:
Gotowy bogracz wyciągamy na talerz (bez liści laurowych). Obok, w małej miseczce, podajemy kwaśną śmietaną posypaną posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 18.09.2019 11:20
Takie jedzonko to ja lubię, może zrobię w następnym tygodniu taki bogracz, dzisiaj u mnie będzie leczo :)
Doradca Smaku 19.09.2019 08:29
Super:) Jestem pewien, że będzie pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak