Doradca Smaku XI: Węgierski bogracz, odc. 8

odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Węgierski bogracz, odc. 8

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Bogracz to aromatyczne, jednogarnkowe danie, które idealnie wpisuje się w sezonowe, jesienne menu.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Do smaku

  • wołowina

    0.5 kilograma
  • Musztarda czeska Prymat

    3 łyżeczki
  • boczek wędzony

    3 plastry
  • przecier pomidorowy

    1-2 łyżeczki
  • sos sojowy

    50 mililitrów
  • rosół wołowy

    500 mililitrów
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1/3 sztuki
  • papryka zielona

    1/3 sztuki
  • papryka czerwona

    1/3 sztuki
  • papryczka ostra

    1 sztuka
  • zielona papryczka chili

    1 sztuka
  • ziemniak

    2 sztuki
  • smalec gęsi

    25 gramów
  • pomidory pelati

    200 mililitrów
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • kwaśna śmietana

    50 (na jedną porcję) mililitrów
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XI: Węgierski bogracz, odc. 8

Wołowinę kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Następnie kroimy mięso w kosteczkę. Wrzucamy do szklanej miski. Dodajemy musztardę, mieszamy. Marynujemy około 10-15 minut.

W międzyczasie kroimy boczek w grubsze plastry, następnie w dużą kostkę, aby był widoczny w daniu. Do rozgrzanego garnka wrzucamy pokrojony boczek, mieszamy i podsmażamy około 2 minut, aby ładnie się wytopił. Zamarynowaną wołowinę wrzucamy do boczku, mieszamy łącząc składniki. Podsmażamy. Dodajemy liście laurowe, przecier pomidorowy, sos sojowy i wszystko mieszamy. Podlewamy rosołem i gotujemy.

Czosnek kroimy w plasterki. Białą cebulę kroimy w kosteczkę. Kolorowe papryki kroimy w grubą kostkę. Ostre papryczki kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię. Topimy smalec. Dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz kolorowe papryki wraz z ziemniakami. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Dodajemy wędzoną paprykę, podsmażamy minutę. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pomidory pelati. Mięso nie może wystawać poza sos (będzie wtedy twarde). Dusimy do miękkości mięsa.

Podanie:
Gotowy bogracz wyciągamy na talerz (bez liści laurowych). Obok, w małej miseczce, podajemy kwaśną śmietaną posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Doradca Smaku
Kwaśna śmietana ze szczypiorkiem złagodzą smak dania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

bietka 18.09.2019 11:20
Takie jedzonko to ja lubię, może zrobię w następnym tygodniu taki bogracz, dzisiaj u mnie będzie leczo :)
Doradca Smaku 19.09.2019 08:29
Super:) Jestem pewien, że będzie pysznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat