Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Do smaku
-
wołowina
0.5 kilograma -
Musztarda czeska Prymat
3 łyżeczki -
boczek wędzony
3 plastry -
przecier pomidorowy
1-2 łyżeczki -
sos sojowy
50 mililitrów -
rosół wołowy
500 mililitrów -
ząbki czosnku
2 sztuki -
cebula biała
1 sztuka -
papryka żółta
1/3 sztuki -
papryka zielona
1/3 sztuki -
papryka czerwona
1/3 sztuki -
papryczka ostra
1 sztuka -
zielona papryczka chili
1 sztuka -
ziemniak
2 sztuki -
smalec gęsi
25 gramów -
pomidory pelati
200 mililitrów -
szczypiorek
1 pęczek -
kwaśna śmietana
50 (na jedną porcję) mililitrów -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XI: Węgierski bogracz, odc. 8
Wołowinę kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Następnie kroimy mięso w kosteczkę. Wrzucamy do szklanej miski. Dodajemy musztardę, mieszamy. Marynujemy około 10-15 minut.
W międzyczasie kroimy boczek w grubsze plastry, następnie w dużą kostkę, aby był widoczny w daniu. Do rozgrzanego garnka wrzucamy pokrojony boczek, mieszamy i podsmażamy około 2 minut, aby ładnie się wytopił. Zamarynowaną wołowinę wrzucamy do boczku, mieszamy łącząc składniki. Podsmażamy. Dodajemy liście laurowe, przecier pomidorowy, sos sojowy i wszystko mieszamy. Podlewamy rosołem i gotujemy.
Czosnek kroimy w plasterki. Białą cebulę kroimy w kosteczkę. Kolorowe papryki kroimy w grubą kostkę. Ostre papryczki kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię. Topimy smalec. Dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz kolorowe papryki wraz z ziemniakami. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Dodajemy wędzoną paprykę, podsmażamy minutę. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pomidory pelati. Mięso nie może wystawać poza sos (będzie wtedy twarde). Dusimy do miękkości mięsa.
Podanie:
Gotowy bogracz wyciągamy na talerz (bez liści laurowych). Obok, w małej miseczce, podajemy kwaśną śmietaną posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Kwaśna śmietana ze szczypiorkiem złagodzą smak dania.![]()
Komentarze (1)