Doradca Smaku XI: Węgierski bogracz, odc. 8

odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Węgierski bogracz, odc. 8

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Bogracz to aromatyczne, jednogarnkowe danie, które idealnie wpisuje się w sezonowe, jesienne menu.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Do smaku

  • wołowina

    0.5 kilograma
  • musztarda Czeska Prymat

    3 łyżeczki
  • boczek wędzony

    3 plastry
  • przecier pomidorowy

    1-2 łyżeczki
  • sos sojowy

    50 mililitrów
  • rosół wołowy

    500 mililitrów
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1/3 sztuki
  • papryka zielona

    1/3 sztuki
  • papryka czerwona

    1/3 sztuki
  • papryczka ostra

    1 sztuka
  • zielona papryczka chili

    1 sztuka
  • ziemniak

    2 sztuki
  • smalec gęsi

    25 gramów
  • pomidory pelati

    200 mililitrów
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • kwaśna śmietana

    50 (na jedną porcję) mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Następnie kroimy mięso w kosteczkę. Wrzucamy do szklanej miski. Dodajemy musztardę, mieszamy. Marynujemy około 10-15 minut.

W międzyczasie kroimy boczek w grubsze plastry, następnie w dużą kostkę, aby był widoczny w daniu. Do rozgrzanego garnka wrzucamy pokrojony boczek, mieszamy i podsmażamy około 2 minut, aby ładnie się wytopił. Zamarynowaną wołowinę wrzucamy do boczku, mieszamy łącząc składniki. Podsmażamy. Dodajemy liście laurowe, przecier pomidorowy, 35 ml sosu sojowego i wszystko mieszamy. Podlewamy rosołem i gotujemy.

Czosnek kroimy w plasterki. Białą cebulę kroimy w kosteczkę. Kolorowe papryki kroimy w grubą kostkę. Ostre papryczki kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię. Topimy smalec. Dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz kolorowe papryki wraz z ziemniakami. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Dodajemy wędzoną paprykę, podsmażamy minutę. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pomidory pelati. Mięso nie może wystawać poza sos (będzie wtedy twarde). Dusimy do miękkości mięsa.

Podanie:
Gotowy bogracz wyciągamy na talerz (bez liści laurowych). Obok, w małej miseczce, podajemy kwaśną śmietaną posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Doradca Smaku
Kwaśna śmietana ze szczypiorkiem złagodzą smak dania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

18.09.2019 11:20
Takie jedzonko to ja lubię, może zrobię w następnym tygodniu taki bogracz, dzisiaj u mnie będzie leczo :)

Doradca Smaku

19.09.2019 08:29
Super:) Jestem pewien, że będzie pysznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat