Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Węgierski bogracz, odc. 8
Bogracz - przepis, który warto mieć w swoim przepiśniku. To mięsne danie jednogarnkowe, które jest sycące, aromatyczne i idealne do podania na imprezie, kiedy gości chwycił nagły głód. Tu wersja bogracza z mięsem wołowym, papryką, cebulą i ziemniakami.
Wołowinę kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Następnie kroimy mięso w kosteczkę. Wrzucamy do szklanej miski. Dodajemy musztardę, mieszamy. Marynujemy około 10-15 minut.
W międzyczasie kroimy boczek w grubsze plastry, następnie w dużą kostkę, aby był widoczny w daniu. Do rozgrzanego garnka wrzucamy pokrojony boczek, mieszamy i podsmażamy około 2 minut, aby ładnie się wytopił. Zamarynowaną wołowinę wrzucamy do boczku, mieszamy łącząc składniki. Podsmażamy. Dodajemy liście laurowe, przecier pomidorowy, sos sojowy i wszystko mieszamy. Podlewamy rosołem i gotujemy.
Czosnek kroimy w plasterki. Białą cebulę kroimy w kosteczkę. Kolorowe papryki kroimy w grubą kostkę. Ostre papryczki kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy patelnię. Topimy smalec. Dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz kolorowe papryki wraz z ziemniakami. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Dodajemy wędzoną paprykę, podsmażamy minutę. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pomidory pelati. Mięso nie może wystawać poza sos (będzie wtedy twarde). Dusimy do miękkości mięsa.
Podanie:
Gotowy bogracz wyciągamy na talerz (bez liści laurowych). Obok, w małej miseczce, podajemy kwaśną śmietaną posypaną posiekanym szczypiorkiem.