Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Udziec z indyka z owocami, odc. 12

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(101)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

 

Oto przepis na pieczony z dodatkiem owoców kandyzowanych udziec z indyka. Do tego orzeźwiająca sałatka z ogórka, melona, nasion granatu i liści mięty. Pyszności!

 

Składniki:

Na marynatę:

olej rzepakowy 4 łyżki
Musztarda francuska Prymat 4 łyżeczki
syrop klonowy 50 mililitrów
udziec z indyka 1 sztuka
ananas kandyzowany 1 garść
jagody goji 1 garść
Imbir kandyzowany garść
mango kandyzowane 1 garść

Na sałatkę:

ogórek 1 sztuka
melon gallo 1 sztuka
nasiona granatu 3 łyżki
orzechy pekan 1 garść
sok z cytryny z 1/2 owocu
oliwa 2 łyżki
mięta liście kilka sztuk

Do smaku:

Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat
Pieprz ognisty mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Udziec z indyka z owocami, odc. 12

Do szklanej miski wlewamy olej rzepakowy. Dodajemy musztardę, syrop klonowy oraz przyprawę do indyka. Do marynaty wkładamy udziec. Odkładamy na minimum godzinę (najlepiej marynować 24h). Zamarynowanego indyka przekładamy do garnka wraz z marynatą. Dodajemy garść kandyzowanego ananasa, jagody goji, kandyzowane mango oraz imbir. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy dwie godziny (funkcja termoobieg).

Obieramy ogórka ze skóry (pozbywamy się nasion), kroimy z ukosa na większe kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy również pokrojonego na duże kawałki melona, nasiona granatu i orzechy. Rolujemy cytrynę, kroimy na pół. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok (bez pestek!) z jednej części. Do smaku dodajemy ognisty pieprz, dokładnie mieszamy. Doprawiamy szczyptą soli morskiej, polewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy świeżo posiekaną miętę. Całość mieszamy. Schładzamy w lodówce.

Gotowego indyka wyciągamy z piekarnika. Kroimy w cienkie plastry. Mięso przekładamy na talerz. Wykładamy z garnka pieczone owoce z sosem. Podajemy ze schłodzoną sałatką. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 19.09.2019 20:34
Pyszne mięsko i do tego bardzo fajna sałatka : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak