Doradca Smaku XI: Udziec z indyka z owocami, odc. 12

odc. 12 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Udziec z indyka z owocami, odc. 12

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

 

Oto przepis na pieczony z dodatkiem owoców kandyzowanych udziec z indyka. Do tego orzeźwiająca sałatka z ogórka, melona, nasion granatu i liści mięty. Pyszności!

 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na marynatę:

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • musztarda francuska

    4 łyżeczki
  • syrop klonowy

    50 mililitrów
  • udziec z indyka

    1 sztuka
  • ananas kandyzowany

    1 garść
  • jagody goji

    1 garść
  • Imbir kandyzowany

    garść
  • mango kandyzowane

    1 garść

Na sałatkę:

  • ogórek

    1 sztuka
  • melon gallo

    1 sztuka
  • nasiona granatu

    3 łyżki
  • orzechy pekan

    1 garść
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • oliwa

    2 łyżki
  • mięta liście

    kilka sztuk

Do smaku:

  • przyprawa do indyka

  • pieprz ognisty mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do szklanej miski wlewamy olej rzepakowy. Dodajemy musztardę, syrop klonowy oraz przyprawę do indyka. Do marynaty wkładamy udziec. Odkładamy na minimum godzinę (najlepiej marynować 24h). Zamarynowanego indyka przekładamy do garnka wraz z marynatą. Dodajemy garść kandyzowanego ananasa, jagody goji, kandyzowane mango oraz imbir. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy dwie godziny (funkcja termoobieg).

Obieramy ogórka ze skóry (pozbywamy się nasion), kroimy z ukosa na większe kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy również pokrojonego na duże kawałki melona, nasiona granatu i orzechy. Rolujemy cytrynę, kroimy na pół. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok (bez pestek!) z jednej części. Do smaku dodajemy ognisty pieprz, dokładnie mieszamy. Doprawiamy szczyptą soli morskiej, polewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy świeżo posiekaną miętę. Całość mieszamy. Schładzamy w lodówce.

Gotowego indyka wyciągamy z piekarnika. Kroimy w cienkie plastry. Mięso przekładamy na talerz. Wykładamy z garnka pieczone owoce z sosem. Podajemy ze schłodzoną sałatką. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

19.09.2019 20:34
Pyszne mięsko i do tego bardzo fajna sałatka : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat