Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Udziec z indyka z owocami, odc. 12
Do szklanej miski wlewamy olej rzepakowy. Dodajemy musztardę, syrop klonowy oraz przyprawę do indyka. Do marynaty wkładamy udziec. Odkładamy na minimum godzinę (najlepiej marynować 24h). Zamarynowanego indyka przekładamy do garnka wraz z marynatą. Dodajemy garść kandyzowanego ananasa, jagody goji, kandyzowane mango oraz imbir. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy dwie godziny (funkcja termoobieg).
Obieramy ogórka ze skóry (pozbywamy się nasion), kroimy z ukosa na większe kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy również pokrojonego na duże kawałki melona, nasiona granatu i orzechy. Rolujemy cytrynę, kroimy na pół. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok (bez pestek!) z jednej części. Do smaku dodajemy ognisty pieprz, dokładnie mieszamy. Doprawiamy szczyptą soli morskiej, polewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy świeżo posiekaną miętę. Całość mieszamy. Schładzamy w lodówce.
Gotowego indyka wyciągamy z piekarnika. Kroimy w cienkie plastry. Mięso przekładamy na talerz. Wykładamy z garnka pieczone owoce z sosem. Podajemy ze schłodzoną sałatką. Dekorujemy listkami świeżej mięty.