Doradca Smaku X: Pieczone żeberka z warzywami, odc. 20

odc. 20 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Pieczone żeberka z warzywami, odc. 20

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

To danie dla wielbicieli wszelkiego rodzaju mięs - pieczone żeberka. Ugotowane mięso zamarynowane w wybornym sosie barbecue. Do tego chef Robert Sowa proponuje kolorową sałatkę z kapusty pak choi, papryki, cebuli i chili. Spróbujcie!

 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos barbecue:

  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • sok jabłkowy

    100 mililitrów
  • miód wielokwiatowy

    50 mililitrów
  • musztarda Sarepska Prymat

    3-4 łyżeczki
  • sos worcestershire

    30 mililitrów
  • sos sojowy

    30 mililitrów
  • cynamon mielony

    1 opakowanie
  • przyprawa curry

    3/4 opakowania
  • ketchup

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu

Warzywa:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • kapusta pak choi

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • żółta papryka

    1/4 sztuki
  • zielona papryka

    1/4 sztuki
  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • tymianek

    6 gałązek
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 pęczek

Do smaku:

  • papryka mielona wędzona

  • pomidory suszone z czosnkiem i bazylią Prymat

  • sól morska Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 Żeberka:

1 l wywaru: 4 żeberka wieprzowe, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli – (całość gotujemy przez około 3–4 godziny)

Sos barbecue:

Do miski wlewamy olej rzepakowy, sok z jabłek, dodajemy miód, musztardę, sos worcester, sos sojowy, cynamon, curry, ketchup. Całość mieszamy, wciskamy sok z cytryny, doprawiamy papryką słodką wędzoną. Całość dokładnie mieszamy.

Żeberka z wywaru wyciągamy. Przekrawamy na pół i oczyszczamy z kości. Żeberka przekładamy do marynaty barbecue i zostawiamy na 4–6 godzin. Zamarynowane żeberka układamy na blasze wyłożonej pergaminem, polewamy z wierzchu marynatą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na pół godziny. Po upływie tego czasu, żeberka wyciągamy z piekarnika.

Warzywa:

Czosnek kroimy w plastry, cebulę w dużą kostkę, kapustę przekrawamy na pół, papryczkę chili siekamy, papryki kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy. Smażymy: czosnek, czerwoną cebulę, papryczkę chili, kapustę pak-choi, zieloną i żółtą paprykę, smażymy 2–3 minuty, doprawiamy tymiankiem, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz solą. Całość dokładnie mieszamy. Siekamy szczypiorek, dodajemy do warzyw i mieszamy, odstawiamy patelnię.

Na talerz wykładamy usmażone warzywa, na nich układamy żeberka.

Doradca Smaku
Żeby żeberka były bardziej miękkie należy je ugotować przed upieczeniem. Szczypior na patelnię dodajemy na sam koniec, aby zachował swój kolor i jędrność.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat