Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Pieczone żeberka z warzywami, odc. 20

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(109)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

To danie dla wielbicieli wszelkiego rodzaju mięs - pieczone żeberka. Ugotowane mięso zamarynowane w wybornym sosie barbecue. Do tego chef Robert Sowa proponuje kolorową sałatkę z kapusty pak choi, papryki, cebuli i chili. Spróbujcie!

 

Składniki:

Sos barbecue:

olej rzepakowy 50 mililitrów
sok jabłkowy 100 mililitrów
miód wielokwiatowy 50 mililitrów
Musztarda sarepska Prymat 3-4 łyżeczki
sos worcestershire 30 mililitrów
sos sojowy 30 mililitrów
Cynamon mielony Prymat 1 opakowanie
Przyprawa curry orientalna Prymat 3/4 opakowania
ketchup 2 łyżki
sok z cytryny z 1/2 owocu

Warzywa:

czosnek 2 ząbki
cebula czerwona 1 sztuka
kapusta pak choi 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
żółta papryka 1/4 sztuki
zielona papryka 1/4 sztuki
olej rzepakowy 50 mililitrów
tymianek 6 gałązek
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek

Do smaku:

Papryka wędzona słodka mielona Prymat
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Żeby żeberka były bardziej miękkie należy je ugotować przed upieczeniem. Szczypior na patelnię dodajemy na sam koniec, aby zachował swój kolor i jędrność.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Pieczone żeberka z warzywami, odc. 20

 Żeberka:

1 l wywaru: 4 żeberka wieprzowe, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli – (całość gotujemy przez około 3–4 godziny)

Sos barbecue:

Do miski wlewamy olej rzepakowy, sok z jabłek, dodajemy miód, musztardę, sos worcester, sos sojowy, cynamon, curry, ketchup. Całość mieszamy, wciskamy sok z cytryny, doprawiamy papryką słodką wędzoną. Całość dokładnie mieszamy.

Żeberka z wywaru wyciągamy. Przekrawamy na pół i oczyszczamy z kości. Żeberka przekładamy do marynaty barbecue i zostawiamy na 4–6 godzin. Zamarynowane żeberka układamy na blasze wyłożonej pergaminem, polewamy z wierzchu marynatą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na pół godziny. Po upływie tego czasu, żeberka wyciągamy z piekarnika.

Warzywa:

Czosnek kroimy w plastry, cebulę w dużą kostkę, kapustę przekrawamy na pół, papryczkę chili siekamy, papryki kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy. Smażymy: czosnek, czerwoną cebulę, papryczkę chili, kapustę pak-choi, zieloną i żółtą paprykę, smażymy 2–3 minuty, doprawiamy tymiankiem, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz solą. Całość dokładnie mieszamy. Siekamy szczypiorek, dodajemy do warzyw i mieszamy, odstawiamy patelnię.

Na talerz wykładamy usmażone warzywa, na nich układamy żeberka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak