Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Pieczone żeberka z warzywami, odc. 20
Żeberka:
1 l wywaru: 4 żeberka wieprzowe, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli – (całość gotujemy przez około 3–4 godziny)
Sos barbecue:
Do miski wlewamy olej rzepakowy, sok z jabłek, dodajemy miód, musztardę, sos worcester, sos sojowy, cynamon, curry, ketchup. Całość mieszamy, wciskamy sok z cytryny, doprawiamy papryką słodką wędzoną. Całość dokładnie mieszamy.
Żeberka z wywaru wyciągamy. Przekrawamy na pół i oczyszczamy z kości. Żeberka przekładamy do marynaty barbecue i zostawiamy na 4–6 godzin. Zamarynowane żeberka układamy na blasze wyłożonej pergaminem, polewamy z wierzchu marynatą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na pół godziny. Po upływie tego czasu, żeberka wyciągamy z piekarnika.
Warzywa:
Czosnek kroimy w plastry, cebulę w dużą kostkę, kapustę przekrawamy na pół, papryczkę chili siekamy, papryki kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy. Smażymy: czosnek, czerwoną cebulę, papryczkę chili, kapustę pak-choi, zieloną i żółtą paprykę, smażymy 2–3 minuty, doprawiamy tymiankiem, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz solą. Całość dokładnie mieszamy. Siekamy szczypiorek, dodajemy do warzyw i mieszamy, odstawiamy patelnię.
Na talerz wykładamy usmażone warzywa, na nich układamy żeberka.