Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Główne składniki:
-
ćwiartki z kurczaka
2 sztuki -
pita
2 sztuki
Na marynatę:
-
olej rzepakowy
1/2 szklanki -
Musztarda kremska Prymat
2 łyżki -
sok z cytryny
z 1/2 owocu
Sos:
-
natka pietruszki
1 pęczek -
kolendra
1 garść -
papryczka chili
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
sok z cytryny
z 1/2 owocu -
oliwa
3 łyżki
Na sałatkę:
-
ogórek
1/2 sztuki -
cebula czerwona
1 sztuka -
czosnek
1 ząbek -
oliwa
2 łyżki -
szczypior
1 pęczek
Do smaku:
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
-
Sól czosnkowa jodowana Prymat
-
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Kurczak z sosem chimichuri, odc. 19
SAŁATKA:
1 czerwoną cebulę kroimy w piórka. Pół świeżego ogórka obieramy, wydrążamy z niego pestki. Wydrążonego ogórka kroimy pod skosem. Grubo siekamy pęczek szczypioru, a czosnek kroimy w cieniutkie plasterki. Tak przygotowane składniki mieszamy z 2 łyżkami oliwy i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
SOS CHIMICHURRI:
1 małą papryczkę chili kroimy w plasterki, a 1 cebulę w kostkę. Siekamy także dużą garść świeżej kolendry oraz pęczek natki pietruszki. Warzywa umieszczamy w blenderze, polewamy sokiem z połowy cytryny i 3 łyżkami oliwy i przyprawiamy łyżeczką soli czosnkowej. Blendujemy krótko, nie na gładko.
MARYNATA:
Do ½ szklanki oleju rzepakowego dodajemy 2 łyżki musztardy kremskiej, sok z połowy cytryny oraz 2 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka. Całość dokładnie mieszamy.
KURCZAK:
2 ćwiartki kurczaka, nacinamy i oddzielamy, aby otrzymać udźce i pałki. Kawałki mięsa obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 15-30 minut, a następnie układamy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.
Małe placki tortilli lub chlebki pita podgrzewamy na patelni (np. grillowej). Podgrzane placki pita układamy na talerzu, a na nie wykładamy kawałki kurczaka. Serwujemy z sosem i sałatką.
Możecie użyć gotowych chlebków pita lub tortilli.![]()
Komentarze (2)