Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Kurczak z sosem chimichuri, odc. 19

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(106)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto przepis na danie inspirowane potrawami street food czyli ćwiartki kurczaka z sosem chimichuri i świeżą orzeźwiającą sałatką z warzyw.

Składniki:

Główne składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 sztuki
pita 2 sztuki

Na marynatę:

olej rzepakowy 1/2 szklanki
Musztarda kremska Prymat 2 łyżki
sok z cytryny z 1/2 owocu

Sos:

natka pietruszki 1 pęczek
kolendra 1 garść
papryczka chili 1 sztuka
cebula 1 sztuka
sok z cytryny z 1/2 owocu
oliwa 3 łyżki

Na sałatkę:

ogórek 1/2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
szczypior 1 pęczek

Do smaku:

Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

Porada

Możecie użyć gotowych chlebków pita lub tortilli.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Kurczak z sosem chimichuri, odc. 19

SAŁATKA:

1 czerwoną cebulę kroimy w piórka. Pół świeżego ogórka obieramy, wydrążamy z niego pestki. Wydrążonego ogórka kroimy pod skosem. Grubo siekamy pęczek szczypioru, a czosnek kroimy w cieniutkie plasterki.  Tak przygotowane składniki mieszamy z 2 łyżkami oliwy i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

SOS CHIMICHURRI:

1 małą papryczkę chili kroimy w plasterki,  a 1 cebulę w kostkę. Siekamy także dużą garść świeżej kolendry oraz pęczek natki pietruszki. Warzywa umieszczamy w blenderze, polewamy sokiem z połowy cytryny i 3 łyżkami oliwy i przyprawiamy łyżeczką soli czosnkowej. Blendujemy krótko, nie na gładko.

MARYNATA:

Do ½ szklanki oleju rzepakowego dodajemy 2 łyżki musztardy kremskiej, sok z połowy cytryny oraz 2 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka. Całość dokładnie mieszamy.

KURCZAK:

2 ćwiartki kurczaka, nacinamy i oddzielamy, aby otrzymać udźce i pałki. Kawałki mięsa obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 15-30 minut, a następnie układamy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

Małe placki tortilli lub chlebki pita podgrzewamy na patelni (np. grillowej). Podgrzane placki pita układamy na talerzu, a  na nie wykładamy kawałki kurczaka. Serwujemy z sosem i sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

amelcia18 03.04.2020 22:16
Właśnie razem z mężem odtworzyliśmy ten przepis i jesteśmy zachwyceni. Kurczak w tej marynacie po prostu rozpływa się w ustach. Chrupiący ogórek w sałatce rewelacyjnie orzeźwia a sos chimichurri.... mistrzostwo! Ten przepis na pewno na stałe wejdzie do naszego menu, szczególnie w porze letniej. Pozdrawiamy!
Doradca Smaku 09.04.2020 11:00
To super wiadomość i największy komplement. Pozdrawiam!
rafal333 01.04.2020 20:28
witam przepis fajny tylko mam dwa zastrzezenia a mianowicie po wyjeciu z paczki mieso powinno byc umyte , a w przypadku kurczaka oczyszczone z pypci I reszty . a z tego co widzialem to bylo pelno pypci po piurach na miesie po przygotowaniu . sorry dla mnie fuuuuj
Doradca Smaku 10.04.2020 09:37
Fajnie, że przepis przypadł Ci do gustu! Według informacji producenta świeże mięso z Kurczaka Sielskiego, nie wymaga mycia, ponieważ jest myte w procesie produkcji przed zapakowaniem. Zatem świeżą tuszkę czy elementy z Kurczaka Sielskiego można swobodnie, bezpośrednio po wyjęciu z opakowania przygotowywać do przyrządzenia, czyli tak jak to zrobił Robert Sowa. Produkcja asortymentu świeżego mięsa z Kurczaka Sielskiego jest regulowana globalnymi przepisami higieny procesu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak