odc. 19 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Kurczak z sosem chimichuri, odc. 19

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na danie inspirowane potrawami street food czyli ćwiartki kurczaka z sosem chimichuri i świeżą orzeźwiającą sałatką z warzyw.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki:

  • ćwiartki z kurczaka

    2 sztuki
  • pita

    2 sztuki

Na marynatę:

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • Musztarda kremska Prymat

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu

Sos:

  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • kolendra

    1 garść
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • oliwa

    3 łyżki

Na sałatkę:

  • ogórek

    1/2 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    2 łyżki
  • szczypior

    1 pęczek

Do smaku:

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SAŁATKA:

1 czerwoną cebulę kroimy w piórka. Pół świeżego ogórka obieramy, wydrążamy z niego pestki. Wydrążonego ogórka kroimy pod skosem. Grubo siekamy pęczek szczypioru, a czosnek kroimy w cieniutkie plasterki.  Tak przygotowane składniki mieszamy z 2 łyżkami oliwy i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

SOS CHIMICHURRI:

1 małą papryczkę chili kroimy w plasterki,  a 1 cebulę w kostkę. Siekamy także dużą garść świeżej kolendry oraz pęczek natki pietruszki. Warzywa umieszczamy w blenderze, polewamy sokiem z połowy cytryny i 3 łyżkami oliwy i przyprawiamy łyżeczką soli czosnkowej. Blendujemy krótko, nie na gładko.

MARYNATA:

Do ½ szklanki oleju rzepakowego dodajemy 2 łyżki musztardy kremskiej, sok z połowy cytryny oraz 2 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka. Całość dokładnie mieszamy.

KURCZAK:

2 ćwiartki kurczaka, nacinamy i oddzielamy, aby otrzymać udźce i pałki. Kawałki mięsa obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 15-30 minut, a następnie układamy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

Małe placki tortilli lub chlebki pita podgrzewamy na patelni (np. grillowej). Podgrzane placki pita układamy na talerzu, a  na nie wykładamy kawałki kurczaka. Serwujemy z sosem i sałatką.

Doradca Smaku
Możecie użyć gotowych chlebków pita lub tortilli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
amelcia18 03.04.2020 22:16
Właśnie razem z mężem odtworzyliśmy ten przepis i jesteśmy zachwyceni. Kurczak w tej marynacie po prostu rozpływa się w ustach. Chrupiący ogórek w sałatce rewelacyjnie orzeźwia a sos chimichurri.... mistrzostwo! Ten przepis na pewno na stałe wejdzie do naszego menu, szczególnie w porze letniej. Pozdrawiamy!
Doradca Smaku 09.04.2020 11:00
To super wiadomość i największy komplement. Pozdrawiam!
rafal333 01.04.2020 20:28
witam przepis fajny tylko mam dwa zastrzezenia a mianowicie po wyjeciu z paczki mieso powinno byc umyte , a w przypadku kurczaka oczyszczone z pypci I reszty . a z tego co widzialem to bylo pelno pypci po piurach na miesie po przygotowaniu . sorry dla mnie fuuuuj
Doradca Smaku 10.04.2020 09:37
Fajnie, że przepis przypadł Ci do gustu! Według informacji producenta świeże mięso z Kurczaka Sielskiego, nie wymaga mycia, ponieważ jest myte w procesie produkcji przed zapakowaniem. Zatem świeżą tuszkę czy elementy z Kurczaka Sielskiego można swobodnie, bezpośrednio po wyjęciu z opakowania przygotowywać do przyrządzenia, czyli tak jak to zrobił Robert Sowa. Produkcja asortymentu świeżego mięsa z Kurczaka Sielskiego jest regulowana globalnymi przepisami higieny procesu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat