Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Kurczak z sosem chimichuri, odc. 19
SAŁATKA:
1 czerwoną cebulę kroimy w piórka. Pół świeżego ogórka obieramy, wydrążamy z niego pestki. Wydrążonego ogórka kroimy pod skosem. Grubo siekamy pęczek szczypioru, a czosnek kroimy w cieniutkie plasterki. Tak przygotowane składniki mieszamy z 2 łyżkami oliwy i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
SOS CHIMICHURRI:
1 małą papryczkę chili kroimy w plasterki, a 1 cebulę w kostkę. Siekamy także dużą garść świeżej kolendry oraz pęczek natki pietruszki. Warzywa umieszczamy w blenderze, polewamy sokiem z połowy cytryny i 3 łyżkami oliwy i przyprawiamy łyżeczką soli czosnkowej. Blendujemy krótko, nie na gładko.
MARYNATA:
Do ½ szklanki oleju rzepakowego dodajemy 2 łyżki musztardy kremskiej, sok z połowy cytryny oraz 2 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka. Całość dokładnie mieszamy.
KURCZAK:
2 ćwiartki kurczaka, nacinamy i oddzielamy, aby otrzymać udźce i pałki. Kawałki mięsa obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 15-30 minut, a następnie układamy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.
Małe placki tortilli lub chlebki pita podgrzewamy na patelni (np. grillowej). Podgrzane placki pita układamy na talerzu, a na nie wykładamy kawałki kurczaka. Serwujemy z sosem i sałatką.