odc. 33 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Krem z cukinii z grzankami, odc. 33

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kolejne ze wspaniałych włoskich dań, czyli zupa-krem z cukinii. Jako dodatek klasyczna, włoska bruschetta z pyszną śmietankową pastą z kaparami, orzeszkami pinii i suszonymi pomidorami.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Krem:

  • czosnek

    2 ząbki
  • biała cebula

    2 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • ziemniaki ugotowane

    3 szt.
  • olej rzepakowy

    40 ml
  • masło

    50 g
  • bulion warzywny

    500 ml
  • śmietanka 18%

    200 ml
  • chleb

    6 kromek

Pasta:

  • serek śmietankowy

    135 g
  • kapary

    1 łyżka
  • suszone pomidory z ziołami

    3-4 szt.
  • orzeszki piniowe prażone

    1 garść

Do dekoracji:

  • świeże listki bazylii

Do smaku:

  • gałka muszkatołowa mielona

  • czarnuszka

  • sól morska

  • pieprz kolorowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Siekamy dwa ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kosteczkę. Cukinię oraz ugotowane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Do garnka wlewamy olej rzepakowy oraz dodajemy masło. Wrzucamy pokrojony czosnek, cebulę, cukinię i ziemniaki. Wszystko podsmażamy około 3-5 minut, mieszamy. Dodajemy bulion warzywny (zamiennie rosół z kury) i gotujemy do miękkości warzyw. Blendujemy, ale nie do gładkości. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy ponownie blendując.

Kromki chleba układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut (do zarumienienia).

Do szklanej miski dodajemy serek śmietankowy. Dorzucamy kapary i suszone pomidory pokrojone w paseczki, dodajemy kilka kropli oleju, w których pomidory były marynowane. Dodajemy orzeszki pinii (zamiennie orzechy włoskie, laskowe albo makadamia) oraz czarnuszkę.

Podanie: 

Na grzanki nakładamy przygotowaną pastę. Do dekoracji używamy listków bazylii. Do głębokiego talerza wlewamy zupę krem. Układamy grzanki. Posypujemy zupę nasionami czarnuszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 4 tygodnie temu
Jak dla mnie pychota, a grzanki rewelacyjne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat