Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Krem:
-
czosnek
2 ząbki -
cebula biała
2 szt. -
cukinia
1 szt. -
ziemniaki ugotowane
3 szt. -
olej rzepakowy
40 ml -
masło
50 g -
bulion warzywny
500 ml -
śmietanka 18%
200 ml -
chleb
6 kromek
Pasta:
-
serek śmietankowy
135 g -
kapary
1 łyżka -
suszone pomidory z ziołami
3-4 szt. -
orzeszki piniowe prażone
1 garść
Do dekoracji:
-
bazylia świeża
Do smaku:
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
Czarnuszka nasiona Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
pieprz kolorowy
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XI: Krem z cukinii z grzankami, odc. 33
Siekamy dwa ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kosteczkę. Cukinię oraz ugotowane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Do garnka wlewamy olej rzepakowy oraz dodajemy masło. Wrzucamy pokrojony czosnek, cebulę, cukinię i ziemniaki. Wszystko podsmażamy około 3-5 minut, mieszamy. Dodajemy bulion warzywny (zamiennie rosół z kury) i gotujemy do miękkości warzyw. Blendujemy, ale nie do gładkości. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy ponownie blendując.
Kromki chleba układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut (do zarumienienia).
Do szklanej miski dodajemy serek śmietankowy. Dorzucamy kapary i suszone pomidory pokrojone w paseczki, dodajemy kilka kropli oleju, w których pomidory były marynowane. Dodajemy orzeszki pinii (zamiennie orzechy włoskie, laskowe albo makadamia) oraz czarnuszkę.
Podanie:
Na grzanki nakładamy przygotowaną pastę. Do dekoracji używamy listków bazylii. Do głębokiego talerza wlewamy zupę krem. Układamy grzanki. Posypujemy zupę nasionami czarnuszki.
Komentarze (1)