Doradca Smaku XI: Krem z cukinii z grzankami, odc. 33

odc. 33 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Krem z cukinii z grzankami, odc. 33

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kolejne ze wspaniałych włoskich dań, czyli zupa-krem z cukinii. Jako dodatek klasyczna, włoska bruschetta z pyszną śmietankową pastą z kaparami, orzeszkami pinii i suszonymi pomidorami.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Krem:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula biała

    2 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • ziemniaki ugotowane

    3 szt.
  • olej rzepakowy

    40 ml
  • masło

    50 g
  • bulion warzywny

    500 ml
  • śmietanka 18%

    200 ml
  • chleb

    6 kromek

Pasta:

  • serek śmietankowy

    135 g
  • kapary

    1 łyżka
  • suszone pomidory z ziołami

    3-4 szt.
  • orzeszki piniowe prażone

    1 garść

Do dekoracji:

  • bazylia świeża

Do smaku:

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Czarnuszka nasiona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • pieprz kolorowy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XI: Krem z cukinii z grzankami, odc. 33

Siekamy dwa ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kosteczkę. Cukinię oraz ugotowane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Do garnka wlewamy olej rzepakowy oraz dodajemy masło. Wrzucamy pokrojony czosnek, cebulę, cukinię i ziemniaki. Wszystko podsmażamy około 3-5 minut, mieszamy. Dodajemy bulion warzywny (zamiennie rosół z kury) i gotujemy do miękkości warzyw. Blendujemy, ale nie do gładkości. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy ponownie blendując.

Kromki chleba układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut (do zarumienienia).

Do szklanej miski dodajemy serek śmietankowy. Dorzucamy kapary i suszone pomidory pokrojone w paseczki, dodajemy kilka kropli oleju, w których pomidory były marynowane. Dodajemy orzeszki pinii (zamiennie orzechy włoskie, laskowe albo makadamia) oraz czarnuszkę.

Podanie: 

Na grzanki nakładamy przygotowaną pastę. Do dekoracji używamy listków bazylii. Do głębokiego talerza wlewamy zupę krem. Układamy grzanki. Posypujemy zupę nasionami czarnuszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

bietka 29.10.2019 10:15
Jak dla mnie pychota, a grzanki rewelacyjne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat