Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Krem z cukinii z grzankami, odc. 33

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(130)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kolejne ze wspaniałych włoskich dań, czyli zupa-krem z cukinii. Jako dodatek klasyczna, włoska bruschetta z pyszną śmietankową pastą z kaparami, orzeszkami pinii i suszonymi pomidorami.

Składniki:

Krem:

czosnek 2 ząbki
cebula biała 2 szt.
cukinia 1 szt.
ziemniaki ugotowane 3 szt.
olej rzepakowy 40 ml
masło 50 g
bulion warzywny 500 ml
śmietanka 18% 200 ml
chleb 6 kromek

Pasta:

serek śmietankowy 135 g
kapary 1 łyżka
suszone pomidory z ziołami 3-4 szt.
orzeszki piniowe prażone 1 garść

Do dekoracji:

bazylia świeża

Do smaku:

Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz kolorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Krem z cukinii z grzankami, odc. 33

Siekamy dwa ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kosteczkę. Cukinię oraz ugotowane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Do garnka wlewamy olej rzepakowy oraz dodajemy masło. Wrzucamy pokrojony czosnek, cebulę, cukinię i ziemniaki. Wszystko podsmażamy około 3-5 minut, mieszamy. Dodajemy bulion warzywny (zamiennie rosół z kury) i gotujemy do miękkości warzyw. Blendujemy, ale nie do gładkości. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy ponownie blendując.

Kromki chleba układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut (do zarumienienia).

Do szklanej miski dodajemy serek śmietankowy. Dorzucamy kapary i suszone pomidory pokrojone w paseczki, dodajemy kilka kropli oleju, w których pomidory były marynowane. Dodajemy orzeszki pinii (zamiennie orzechy włoskie, laskowe albo makadamia) oraz czarnuszkę.

Podanie: 

Na grzanki nakładamy przygotowaną pastę. Do dekoracji używamy listków bazylii. Do głębokiego talerza wlewamy zupę krem. Układamy grzanki. Posypujemy zupę nasionami czarnuszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 29.10.2019 10:15
Jak dla mnie pychota, a grzanki rewelacyjne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak