Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Zupa krem z ciecierzycy z pestkami dyni, odc. 2

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(125)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto przepis na wegetariańską  zupę krem z warzyw i ciecierzycy. Orientalnej nuty temu daniu dodaje kmin rzymski, a pikantności oliwa z dodatkiem chili. Dodajcie do zupy uprażone pestki dyni, które doskonale uzupełnią smak zupy. Chef Robert Sowa przygotował także dodatki: grzanki z serem twarożkowym, oliwkami, pomidorami i świeżymi listkami kolendry.

 

·        

·   

·        

·       

·        

 

 

·        

·        

Składniki:

Na zupę:

oliwa 4 łyżki
masło 2 łyżki
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
ziemniaki ugotowane 2 sztuki
marchew 1 sztuka
ciecierzyca ugotowana 400 gramów
wywar warzywny 1 litr
śmietana 18% 100 mililitrów
pestki dyni 4 łyżki

Na grzanki:

kromki z bagietki 4 sztuki
pomidor 1 sztuka
ser twarogowy 4 łyżki
natka kolendry 1 pęczek
oliwki zielone Smak 6-7 sztuk
oliwa z chili 2 łyżeczki

Do smaku:

Pieprz ziołowy mielony Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Cebulę możemy zamoczyć na parę minut w wodzie, by podczas krojenia nie szczypały nas oczy.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Zupa krem z ciecierzycy z pestkami dyni, odc. 2

Zupa:

Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i mieszamy. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę. Do garnka dodajemy po kolei – marchew i ziemniaki. Dokładnie mieszamy składniki. Warzywa doprawiamy pieprzem ziołowym, mieszamy. Dodajemy ciecierzycę (wcześniej ugotowaną, bądź z puszki), mieszamy. Wlewamy wywar z warzyw. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 30­-40 minut. Po upływie tego czasu, zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem, całość mieszamy. Do miski wlewamy śmietanę i hartujemy ją dodając 1 łyżkę zupy i mieszając, następnie wlewamy do zupy. Doprawiamy kminem rzymskim, całość mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, wsypujemy pestki dyni i prażymy na złocisty kolor.

Bagietka z serkiem:

Kromki bagietki układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy przez 5–7 minut na złocisty kolor. Zostawiamy do ostudzenia. Pomidor kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy serek twarogowy. Kolendrę siekamy. Połowę posiekanej kolendry dodajemy do miski, całość mieszamy. Oliwki drobno siekamy, dodajemy do miski i mieszamy. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą morską. Całość dokładnie mieszamy. Pastę z serka nakładamy na grzanki.

Gotowe grzanki układamy na talerzu (na porcję 1–2 grzanki), do miski wlewamy zupę. Posypujemy posiekaną kolendrą, uprażonymi pestkami dyni, polewamy oliwą.

Wywar warzywny:

Ugotować wywar z warzyw: woda (1,5 l), włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy przez około 1 godzinę.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.03.2019 21:46
Bardzo smaczna zupa ,dodatek kminu rzymskiego zaostrzył i wzbogacił smak zupy , a na dodatek pyszne grzanki z pastą z serka - pychotka.;)
bietka 05.03.2019 20:41
Ta zupa musi być bardzo smaczna i do tego pyszne grzanki, po prostu niebo w gębie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak