Doradca Smaku X: Zupa krem z ciecierzycy z pestkami dyni, odc. 2

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Zupa krem z ciecierzycy z pestkami dyni, odc. 2

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na wegetariańską  zupę krem z warzyw i ciecierzycy. Orientalnej nuty temu daniu dodaje kmin rzymski, a pikantności oliwa z dodatkiem chili. Dodajcie do zupy uprażone pestki dyni, które doskonale uzupełnią smak zupy. Chef Robert Sowa przygotował także dodatki: grzanki z serem twarożkowym, oliwkami, pomidorami i świeżymi listkami kolendry.

 

·        

·   

·        

·       

·        

 

 

·        

·        

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • oliwa

    4 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • ziemniaki ugotowane

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • ciecierzyca ugotowana

    400 gramów
  • wywar warzywny

    1 litr
  • śmietana 18%

    100 mililitrów
  • pestki dyni

    4 łyżki

Na grzanki:

  • kromki z bagietki

    4 sztuki
  • pomidor

    1 sztuka
  • serek twarogowy śmietankowy

    4 łyżki
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • oliwki zielone Smak

    6-7 sztuk
  • oliwa z chili

    2 łyżeczki

Do smaku:

  • pieprz ziołowy Prymat

  • kmin rzymski mielony

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Zupa:

Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i mieszamy. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę. Do garnka dodajemy po kolei – marchew i ziemniaki. Dokładnie mieszamy składniki. Warzywa doprawiamy pieprzem ziołowym, mieszamy. Dodajemy ciecierzycę (wcześniej ugotowaną, bądź z puszki), mieszamy. Wlewamy wywar z warzyw. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 30­-40 minut. Po upływie tego czasu, zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem, całość mieszamy. Do miski wlewamy śmietanę i hartujemy ją dodając 1 łyżkę zupy i mieszając, następnie wlewamy do zupy. Doprawiamy kminem rzymskim, całość mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, wsypujemy pestki dyni i prażymy na złocisty kolor.

Bagietka z serkiem:

Kromki bagietki układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy przez 5–7 minut na złocisty kolor. Zostawiamy do ostudzenia. Pomidor kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy serek twarogowy. Kolendrę siekamy. Połowę posiekanej kolendry dodajemy do miski, całość mieszamy. Oliwki drobno siekamy, dodajemy do miski i mieszamy. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą morską. Całość dokładnie mieszamy. Pastę z serka nakładamy na grzanki.

Gotowe grzanki układamy na talerzu (na porcję 1–2 grzanki), do miski wlewamy zupę. Posypujemy posiekaną kolendrą, uprażonymi pestkami dyni, polewamy oliwą.

Wywar warzywny:

Ugotować wywar z warzyw: woda (1,5 l), włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy przez około 1 godzinę.

 

Doradca Smaku
Cebulę możemy zamoczyć na parę minut w wodzie, by podczas krojenia nie szczypały nas oczy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Bardzo smaczna zupa ,dodatek kminu rzymskiego zaostrzył i wzbogacił smak zupy , a na dodatek pyszne grzanki z pastą z serka - pychotka.;)

bietka

3 tygodnie temu
Ta zupa musi być bardzo smaczna i do tego pyszne grzanki, po prostu niebo w gębie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat