Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Zupa krem z ciecierzycy z pestkami dyni, odc. 2
Zupa:
Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i mieszamy. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę. Do garnka dodajemy po kolei – marchew i ziemniaki. Dokładnie mieszamy składniki. Warzywa doprawiamy pieprzem ziołowym, mieszamy. Dodajemy ciecierzycę (wcześniej ugotowaną, bądź z puszki), mieszamy. Wlewamy wywar z warzyw. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut. Po upływie tego czasu, zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem, całość mieszamy. Do miski wlewamy śmietanę i hartujemy ją dodając 1 łyżkę zupy i mieszając, następnie wlewamy do zupy. Doprawiamy kminem rzymskim, całość mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, wsypujemy pestki dyni i prażymy na złocisty kolor.
Bagietka z serkiem:
Kromki bagietki układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy przez 5–7 minut na złocisty kolor. Zostawiamy do ostudzenia. Pomidor kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy serek twarogowy. Kolendrę siekamy. Połowę posiekanej kolendry dodajemy do miski, całość mieszamy. Oliwki drobno siekamy, dodajemy do miski i mieszamy. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą morską. Całość dokładnie mieszamy. Pastę z serka nakładamy na grzanki.
Gotowe grzanki układamy na talerzu (na porcję 1–2 grzanki), do miski wlewamy zupę. Posypujemy posiekaną kolendrą, uprażonymi pestkami dyni, polewamy oliwą.
Wywar warzywny:
Ugotować wywar z warzyw: woda (1,5 l), włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy przez około 1 godzinę.