Doradca Smaku X: Zupa krem ze szpinaku, odc. 17

odc. 17 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Zupa krem ze szpinaku, odc. 17

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Wiosna na talerzu! Przepis na zieloną zupę krem ze szpinaku pochodzi z Włoch. Jednak chef Robert Sowa proponuje to danie podać z odrobiną polskiego twarogu. Dlaczego nie?  

 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula czosnkowa pokrojona w kostkę

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • ziemniaki ugotowane

    3 sztuki
  • oliwa z oliwek

    50 mililitrów
  • masło

    1/4 kostki
  • liście szpinaku

    500 gramów
  • bulion warzywny

    1 litr
  • śmietanka 18%

    200 mililitrów

Na twaróg:

  • twaróg półtłusty

    150 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    5 sztuk
  • świeże listki bazylii

    1 garść
  • orzechy włoskie

    40 gramów
  • oliwa z oliwek

    40 mililitrów

Do smaku:

  • musztarda miodowa Prymat

  • suszone pomidory z czosnkiem

  • sól morska Prymat

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • gałka muszkatołowa cała

    starta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Bulion warzywny:

1 l bulionu  warzywnego: włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego (całość gotujemy przez około 1 godzinę).

Zupa:

Czosnek rozgniatamy i siekamy, cebulę kroimy dowolnie, por siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę. Nagrzewamy garnek i wlewamy oliwę, dodajemy masło, czosnek, cebulę, por i ziemniaki, doprawiamy suszonymi pomidorami i dodajemy liście szpinaku, mieszamy. Dodajemy 1 czubatą łyżeczkę musztardy miodowej. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy bulion warzywny i śmietankę 18%. Zupę doprawiamy gałką muszkatołową, ścierając ją nad garnkiem. Zupę blendujemy na jednolity krem. Do głębokiego talerza nalewamy zupę, na środek nakładamy 4 łyżki sera twarogowego. Dekorujemy liskiem świeżej bazylii.

Twaróg:

Do miski wkładamy twaróg półtłusty, pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do twarogu. Bazylię i orzechy włoskie (mogą być uprażone), siekamy i dodajemy do twarogu. Dolewamy oliwę, doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy.

Doradca Smaku
Dodanie masła do zupy podkreśli smak i doda jej kremowości.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

3 tygodnie temu
Super pomysł, takiej zupy jeszcze nie robiłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat