Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Zupa krem ze szpinaku, odc. 17

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(82)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Wiosna na talerzu! Przepis na zieloną zupę krem ze szpinaku pochodzi z Włoch. Jednak chef Robert Sowa proponuje to danie podać z odrobiną polskiego twarogu. Dlaczego nie?  

 

Składniki:

Na zupę:

czosnek
3 ząbki
cebula czosnkowa
1 sztuka
por (biała część)
1 sztuka
ziemniaki ugotowane
3 sztuki
oliwa
50 mililitrów
masło
1/4 kostki
liście szpinaku
500 gramów
bulion warzywny
1 litr
śmietanka 18%
200 mililitrów

Na twaróg:

twaróg półtłusty
150 gramów
pomidorki koktajlowe
5 sztuk
bazylia świeża
1 garść
orzechy włoskie
40 gramów
oliwa
40 mililitrów

Do smaku:

Musztarda miodowa Prymat
Sklep Prymat
suszone pomidory z czosnkiem
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
starta
Sklep Prymat

Porada

Dodanie masła do zupy podkreśli smak i doda jej kremowości.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Zupa krem ze szpinaku, odc. 17

Bulion warzywny:

1 l bulionu  warzywnego: włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego (całość gotujemy przez około 1 godzinę).

Zupa:

Czosnek rozgniatamy i siekamy, cebulę kroimy dowolnie, por siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę. Nagrzewamy garnek i wlewamy oliwę, dodajemy masło, czosnek, cebulę, por i ziemniaki, doprawiamy suszonymi pomidorami i dodajemy liście szpinaku, mieszamy. Dodajemy 1 czubatą łyżeczkę musztardy miodowej. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy bulion warzywny i śmietankę 18%. Zupę doprawiamy gałką muszkatołową, ścierając ją nad garnkiem. Zupę blendujemy na jednolity krem. Do głębokiego talerza nalewamy zupę, na środek nakładamy 4 łyżki sera twarogowego. Dekorujemy liskiem świeżej bazylii.

Twaróg:

Do miski wkładamy twaróg półtłusty, pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do twarogu. Bazylię i orzechy włoskie (mogą być uprażone), siekamy i dodajemy do twarogu. Dolewamy oliwę, doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 02.04.2019 11:02
Super pomysł, takiej zupy jeszcze nie robiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak