Doradca Smaku XI: Zupa tom yum, odc. 9

odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Zupa tom yum, odc. 9

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Zupa tom yum – pyszna, aromatyczna, bogata w smaki zupa. Ta zupa została wzbogacona mięsem kurczaka, krewetkami i grzybami shitake. Rewelacyjne, orientalne danie, które przyrządził Robert Sowa w programie „Doradca Smaku” i które Wy możecie teraz przyrządzić dla siebie :) 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • pasta tom yum

    2 łyżeczki
  • bulion drobiowy

    1 litr
  • liść kafiru

    5 sztuk
  • trawa cytrynowa

    1 gałązka
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • filet z indyka

    1 sztuka
  • krewetki Black Tiger

    200 gramów
  • grzyby shiitake

    15 sztuk
  • olej sezamowy

    20 mililitrów
  • mleko kokosowe

    100 mililitrów
  • sos rybny

    3 łyżki
  • dymki ze szczypiorkiem

    2 gałązki
  • tajska bazylia

    1 gałązka

Do smaku:

  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • pieprz cytrynowy

    do smaku
  • czarnuszka

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

Do garnka dodajemy pastę tom yum, podlewamy bulionem z kury. Dodajemy liście kafiru oraz trawę cytrynową. Zupę gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Siekamy czosnek. Cebulę oraz wydrążone pomidory kroimy w kosteczkę, natomiast czerwoną papryczkę kroimy w plasterki. Pierś z kurczaka oraz grzyby shitake kroimy w paseczki.

Na patelnię dodajemy olej sezamowy, posiekany czosnek, cebulę, papryczkę oraz grzyby i mieszamy. Podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy pomidora i przyprawiamy ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy. Podsmażone składniki przekładamy do garnka z uprzednio przygotowanym bulionem.

Na tę samą patelnię dodajemy olej sezamowy. Kładziemy pokrojonego kurczaka i obsmażamy go z każdej strony do zarumienienia. Dodajemy oczyszczone krewetki z ogonkami (w nich jest smak). Doprawiamy pieprzem cytrynowym, mieszamy. Podsmażone składniki przerzucamy do garnka z bulionem i warzywami, mieszamy. Doprawiamy rybnym sosem. Dla złagodzenia pikantności i wzbogacenia smaku dodajemy mleko kokosowe.

 Podanie:

Kroimy szczypiorek oraz tajską bazylię. Do głębokiego talerza wykładamy zupę. Posypujemy pokrojonymi ziołami. Dekorujemy czarnuszką.

Uwagi: Pomidor można zastąpić słodką papryką lub marchewką. Filet z kurczaka można zastąpić filetem z indyka.

 

 

 

 

Doradca Smaku
Trawę cytrynową należy przeciąć w poprzek oraz lekko przygnieść nożem – wtedy wydobywamy z niej aromat, zapach i smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

18.09.2019 11:19
Ciekawa zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat