Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Zupa tom yum, odc. 9
Do garnka dodajemy pastę tom yum, podlewamy bulionem z kury. Dodajemy liście kafiru oraz trawę cytrynową. Zupę gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Siekamy czosnek. Cebulę oraz wydrążone pomidory kroimy w kosteczkę, natomiast czerwoną papryczkę kroimy w plasterki. Pierś z kurczaka oraz grzyby shitake kroimy w paseczki.
Na patelnię dodajemy olej sezamowy, posiekany czosnek, cebulę, papryczkę oraz grzyby i mieszamy. Podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy pomidora i przyprawiamy ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy. Podsmażone składniki przekładamy do garnka z uprzednio przygotowanym bulionem.
Na tę samą patelnię dodajemy olej sezamowy. Kładziemy pokrojonego kurczaka i obsmażamy go z każdej strony do zarumienienia. Dodajemy oczyszczone krewetki z ogonkami (w nich jest smak). Doprawiamy pieprzem cytrynowym, mieszamy. Podsmażone składniki przerzucamy do garnka z bulionem i warzywami, mieszamy. Doprawiamy rybnym sosem. Dla złagodzenia pikantności i wzbogacenia smaku dodajemy mleko kokosowe.
Podanie:
Kroimy szczypiorek oraz tajską bazylię. Do głębokiego talerza wykładamy zupę. Posypujemy pokrojonymi ziołami. Dekorujemy czarnuszką.
Uwagi: Pomidor można zastąpić słodką papryką lub marchewką. Filet z kurczaka można zastąpić filetem z indyka.