Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Zupa tom yum, odc. 9

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(100)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zupa tom yum – pyszna, aromatyczna, bogata w smaki zupa. Ta zupa została wzbogacona mięsem kurczaka, krewetkami i grzybami shitake. Rewelacyjne, orientalne danie, które przyrządził Robert Sowa w programie „Doradca Smaku” i które Wy możecie teraz przyrządzić dla siebie :) 

Składniki:

Na zupę:

pasta tom yum 2 łyżeczki
bulion drobiowy 1 litr
liść kafiru 5 sztuk
trawa cytrynowa 1 gałązka
czosnek 1 ząbek
cebula 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
filet z indyka 1 sztuka
krewetki Black Tiger 200 gramów
grzyby shiitake 15 sztuk
olej sezamowy 20 mililitrów
mleko kokosowe 100 mililitrów
sos rybny 3 łyżki
dymki ze szczypiorkiem 2 gałązki
bazylia tajska 1 gałązka

Do smaku:

Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
Czarnuszka nasiona Prymat do posypania

Porada

Trawę cytrynową należy przeciąć w poprzek oraz lekko przygnieść nożem – wtedy wydobywamy z niej aromat, zapach i smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Zupa tom yum, odc. 9

 

Do garnka dodajemy pastę tom yum, podlewamy bulionem z kury. Dodajemy liście kafiru oraz trawę cytrynową. Zupę gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Siekamy czosnek. Cebulę oraz wydrążone pomidory kroimy w kosteczkę, natomiast czerwoną papryczkę kroimy w plasterki. Pierś z kurczaka oraz grzyby shitake kroimy w paseczki.

Na patelnię dodajemy olej sezamowy, posiekany czosnek, cebulę, papryczkę oraz grzyby i mieszamy. Podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy pomidora i przyprawiamy ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy. Podsmażone składniki przekładamy do garnka z uprzednio przygotowanym bulionem.

Na tę samą patelnię dodajemy olej sezamowy. Kładziemy pokrojonego kurczaka i obsmażamy go z każdej strony do zarumienienia. Dodajemy oczyszczone krewetki z ogonkami (w nich jest smak). Doprawiamy pieprzem cytrynowym, mieszamy. Podsmażone składniki przerzucamy do garnka z bulionem i warzywami, mieszamy. Doprawiamy rybnym sosem. Dla złagodzenia pikantności i wzbogacenia smaku dodajemy mleko kokosowe.

 Podanie:

Kroimy szczypiorek oraz tajską bazylię. Do głębokiego talerza wykładamy zupę. Posypujemy pokrojonymi ziołami. Dekorujemy czarnuszką.

Uwagi: Pomidor można zastąpić słodką papryką lub marchewką. Filet z kurczaka można zastąpić filetem z indyka.

 

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 18.09.2019 11:19
Ciekawa zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak