Co na obiad: Zupa pomidorowa wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Zupa pomidorowa wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jeśli został Wam rosół lub bulion na zupę pho, zróbcie pyszną zupę pomidorową. Będzie bardzo aromatyczna, jeśli zrobicie ją na świeżych pomidorach i doprawicie bazylią i suszonymi pomidorami. Ta wersja jest z ryżem, ale sprawdzi się także makaron. Pomidorowa na zupie pho będzie miała głęboki i niepowtarzalny smak. Spróbujcie!

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • olej

    do smażenia
  • pomidor

    6 sztuk
  • czosnek

    6 ząbków
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • bulion na zupę pho

    1,5 litra
  • ryż

    100 gramów
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do Bruschetty

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka ostra mielona

    1 łyżeczka
  • śmietana 18%

    1 łyżka

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • świeże listki bazylii

    do dekoracji
  • śmietana 18%

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pokrojony czosnek podsmaż lekko na patelni, dodaj pokrojone pomidory, posól całość i smaż ok. 10 minut. W tym czasie odcedź bulion (zupę pho) do garnka, posól i ugotuj w nim ryż. Po 10 minutach dodaj do pomidorów bazylię oraz przyprawę do bruschetty. Gotuj jeszcze 10 minut.

Gotowy koncentrat zmiel w blenderze lub robocie kuchennym, a cebulkę podsmaż na złoty kolor.

Kiedy ryż jest ugotowany wlej do niego koncentrat, dodaj cebulkę, zamieszaj i zahartuj śmietanę gorącą zupą, po czym wlej ją z powrotem.

Zupę pomidorową dopraw ostrą papryką i podawaj ze świeżą bazylią, natką pietruszki oraz kleksem z kwaśnej śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

27.02.2019 08:57
Bardzo apetyczna i smakowita zupka,no i bardzo lubiana w dodatku z ryżem - pychotka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat