Doradca Smaku VII: Sałatka śródziemnomorska z piersią z kaczki, odc. 2

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Sałatka śródziemnomorska z piersią z kaczki, odc. 2

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    2 sztuki (po 150g)
  • pomidorki koktajlowe

    15 sztuk
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwki zielone Smak

  • oliwki czarne Smak

  • Jabłuszka kaparowe Smak

    3/4 słoika
  • pomidory suszone Smak

    1/2 słoika
  • sałata czerwona

    kilka liści (karbowana)
  • radicchio

    kilka liści
  • roszponka

    1/4 opakowania
  • olej

    1 i 1/2 łyżki
  • ocet winny

    2 łyżeczki
  • musztarda francuska

    3 łyżeczki
  • oregano

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Sałatka śródziemnomorska z piersią z kaczki, odc. 2 foto
Piersi z kaczki nacinamy w trzech miejscach od strony skóry. Oprószamy z obu stron oregano, solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu kładziemy piersi z kaczki od strony skóry. Po 7-8 minutach przewracamy na drugą stronę na około 5 minut. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem z patelni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 6–7 minut. Upieczoną kaczkę kroimy w cienkie plasterki.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Sałatka śródziemnomorska z piersią z kaczki, odc. 2 foto
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Z jabłuszek kaparowych usuwamy ogonki. Do miski przesypujemy oliwki zielone i czarne (po ok. 30 sztuk), pomidorki koktajlowe, cebulę, suszone pomidory i jabłuszka kaparowe. Następnie dodajemy roszponkę, kilka drobno pokrojonych liści radicchio oraz czosnek.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Sałatka śródziemnomorska z piersią z kaczki, odc. 2 foto
Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy musztardę francuską, ocet, olej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Sałatka śródziemnomorska z piersią z kaczki, odc. 2 foto
Na talerzach układamy liście sałaty karbowanej, na nie wykładamy przygotowaną sałatkę i plastry kaczki.
Doradca Smaku
Do przygotowania sałatki można użyć również innych, ulubionych sałat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AsiaaK

13.09.2017 23:14
chetnie bym zjadla ;p

Bożena Matuszczyk

05.09.2017 22:00
Pysznie przyrządzona pierś kaczki;Smakowita sałatka i bardzo pięknie podane)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat