Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Sałatka z szynką parmeńską, odc. 27
Plastry szynki parmeńskiej układamy na desce kuchennej. Mozzarellę kroimy w ćwiartki. Kawałki sera kładziemy na plastrach szynki. Suszone pomidory układamy przy kawałkach mozzarelli i polewamy całość olejem z suszonych pomidorów i dodajemy parę listków bazylii. Przyprószamy całość solą morska oraz przyprawiamy pieprzem czarnym mielonym i zawijamy roladki z szynki.
Ząbek czosnku kroimy w plastry, czerwoną cebulę w piórka, suszone pomidory marynowane w ziołach z czosnkiem w paseczki. Rukolę rwiemy na mniejsze kawałeczki i umieszczamy w misce, do której dodajemy pokrojony wcześniej czosnek, czerwoną cebulę, suszone pomidory, całe zielone i czarne oliwki.
SOS
Oliwę mieszamy z musztardą delikatesową, suszonym oregano, miodem, suszonym tymiankiem oraz sokiem z połowy cytryny.
Na suchej, mocno rozgrzanej patelni prażymy orzeszki pinii. Porcję sałatki polewamy sosem.
Podanie:
Nakładamy sałatę na talerz, obok układamy roladki z szynki, a na nich po fileciku anchois. Sałatkę posypujemy orzeszkami pinii i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.