odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Sałatka z szynką parmeńską, odc. 27

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Tu znajdziesz przepis na lekką sałatkę z szynką parmeńską, mozzarellą, oliwkami i suszonymi pomidorami. Danie pachnie tymiankiem i oregano,a jego smak podkreślają dodatki - fileciki anchois i prażone orzeszki pinii.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mozzarella

    1 (ok. 125g) sztuka
  • szynka parmeńska

    4 plastry
  • suszone pomidory z czosnkiem

    7 sztuk
  • rukola

    20 gramów
  • oliwki zielone Smak

    5 sztuka
  • czarne oliwki Smak

    5 sztuk
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • orzeszki pinii

    3 łyżki
  • bazylia

    1 pęczek

Sos:

  • oliwa

    1/2 szklanki
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • miód

    1/2 łyżki

Do smaku:

  • Oregano suszone Prymat

  • Tymianek suszony Prymat

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Do dekoracji:

  • anchois

    kilka sztuk
  • świeże listki bazylii

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Plastry szynki parmeńskiej układamy na desce kuchennej. Mozzarellę kroimy w ćwiartki. Kawałki sera kładziemy na plastrach szynki. Suszone pomidory układamy przy kawałkach mozzarelli i polewamy całość olejem z suszonych pomidorów i dodajemy parę listków bazylii. Przyprószamy całość solą morska oraz przyprawiamy pieprzem czarnym mielonym i zawijamy roladki z szynki.

Ząbek czosnku kroimy w plastry, czerwoną cebulę w piórka, suszone pomidory marynowane w ziołach z czosnkiem w paseczki. Rukolę rwiemy na mniejsze kawałeczki i umieszczamy w misce, do której dodajemy pokrojony wcześniej czosnek, czerwoną cebulę, suszone pomidory, całe zielone i czarne oliwki. 

SOS

Oliwę mieszamy z musztardą delikatesową, suszonym oregano, miodem, suszonym tymiankiem oraz sokiem z połowy cytryny.

Na suchej, mocno rozgrzanej patelni prażymy orzeszki pinii. Porcję sałatki polewamy sosem.  

Podanie:

Nakładamy sałatę na talerz, obok układamy roladki z szynki, a na nich po fileciku anchois. Sałatkę posypujemy orzeszkami pinii i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

 

 

Doradca Smaku
Przy wyciskaniu soku z cytryny robimy „siteczko” z ręki, aby nie wpadły nam do dania pestki z owocu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat