Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Sałatka z szynką parmeńską, odc. 27

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(146)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Tu znajdziesz przepis na lekką sałatkę z szynką parmeńską, mozzarellą, oliwkami i suszonymi pomidorami. Danie pachnie tymiankiem i oregano,a jego smak podkreślają dodatki - fileciki anchois i prażone orzeszki pinii.

Składniki:

mozzarella
1 (ok. 125g) sztuka
szynka parmeńska
4 plastry
suszone pomidory z czosnkiem
7 sztuk
rukola
20 gramów
oliwki zielone Smak
5 sztuka
Sklep Prymat
czarne oliwki Smak
5 sztuk
Sklep Prymat
czosnek
1 ząbek
cebula czerwona
1/2 sztuki
orzeszki pinii
3 łyżki
bazylia
1 pęczek
Sklep Prymat

Sos:

oliwa
1/2 szklanki
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżka
sok z cytryny
z 1/2 owocu
miód
1/2 łyżki

Do smaku:

Oregano suszone Prymat
Sklep Prymat
Tymianek suszony Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Do dekoracji:

anchois
kilka sztuk
bazylia świeża

Porada

Przy wyciskaniu soku z cytryny robimy „siteczko” z ręki, aby nie wpadły nam do dania pestki z owocu.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Sałatka z szynką parmeńską, odc. 27

Plastry szynki parmeńskiej układamy na desce kuchennej. Mozzarellę kroimy w ćwiartki. Kawałki sera kładziemy na plastrach szynki. Suszone pomidory układamy przy kawałkach mozzarelli i polewamy całość olejem z suszonych pomidorów i dodajemy parę listków bazylii. Przyprószamy całość solą morska oraz przyprawiamy pieprzem czarnym mielonym i zawijamy roladki z szynki.

Ząbek czosnku kroimy w plastry, czerwoną cebulę w piórka, suszone pomidory marynowane w ziołach z czosnkiem w paseczki. Rukolę rwiemy na mniejsze kawałeczki i umieszczamy w misce, do której dodajemy pokrojony wcześniej czosnek, czerwoną cebulę, suszone pomidory, całe zielone i czarne oliwki. 

SOS

Oliwę mieszamy z musztardą delikatesową, suszonym oregano, miodem, suszonym tymiankiem oraz sokiem z połowy cytryny.

Na suchej, mocno rozgrzanej patelni prażymy orzeszki pinii. Porcję sałatki polewamy sosem.  

Podanie:

Nakładamy sałatę na talerz, obok układamy roladki z szynki, a na nich po fileciku anchois. Sałatkę posypujemy orzeszkami pinii i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak