Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mozzarella
1 (ok. 125g) sztuka -
szynka parmeńska
4 plastry -
suszone pomidory z czosnkiem
7 sztuk -
rukola
20 gramów -
oliwki zielone Smak
5 sztuka -
czarne oliwki Smak
5 sztuk -
czosnek
1 ząbek -
cebula czerwona
1/2 sztuki -
orzeszki pinii
3 łyżki -
bazylia
1 pęczek
Sos:
-
oliwa
1/2 szklanki -
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżka -
sok z cytryny
z 1/2 owocu -
miód
1/2 łyżki
Do smaku:
-
Oregano suszone Prymat
-
Tymianek suszony Prymat
-
Sól morska jodowana Prymat w młynku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Do dekoracji:
-
anchois
kilka sztuk -
bazylia świeża
Sposób przygotowania
Plastry szynki parmeńskiej układamy na desce kuchennej. Mozzarellę kroimy w ćwiartki. Kawałki sera kładziemy na plastrach szynki. Suszone pomidory układamy przy kawałkach mozzarelli i polewamy całość olejem z suszonych pomidorów i dodajemy parę listków bazylii. Przyprószamy całość solą morska oraz przyprawiamy pieprzem czarnym mielonym i zawijamy roladki z szynki.
Ząbek czosnku kroimy w plastry, czerwoną cebulę w piórka, suszone pomidory marynowane w ziołach z czosnkiem w paseczki. Rukolę rwiemy na mniejsze kawałeczki i umieszczamy w misce, do której dodajemy pokrojony wcześniej czosnek, czerwoną cebulę, suszone pomidory, całe zielone i czarne oliwki.
SOS
Oliwę mieszamy z musztardą delikatesową, suszonym oregano, miodem, suszonym tymiankiem oraz sokiem z połowy cytryny.
Na suchej, mocno rozgrzanej patelni prażymy orzeszki pinii. Porcję sałatki polewamy sosem.
Podanie:
Nakładamy sałatę na talerz, obok układamy roladki z szynki, a na nich po fileciku anchois. Sałatkę posypujemy orzeszkami pinii i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Przy wyciskaniu soku z cytryny robimy „siteczko” z ręki, aby nie wpadły nam do dania pestki z owocu.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się