Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w panierce serowej, DS XX odc. 28
Indyk w panierce serowej to nic innego, jak drobiowe kotleciki w wyjątkowej, serowej odsłonie. Rozkoszujcie się ich smakiem i delikatnością, a zestawiając z ziemniaczanym puree oraz prostą sałatką na ciepło, stworzycie danie obiadowe, które Was zachwyci! Z tego przepisu przygotujecie kotlety indyka obtoczone w cieście na bazie mąki, jajek i parmezanu. Dodatek tego ostatniego składnika sprawi, że panierka będzie aromatyczna, a ser przyjemnie się roztopi.
Sposób przygotowania indyka w panierce serowej:
Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy Sól różową drobnoziarnistą himalajską Prymat, wbijamy jajka. Mieszamy za pomocą rózgi i wsypujemy parmezan i łączymy składniki aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przyprawiamy Pieprzem białym mielonym Prymat.
Polędwiczki z indyka kroimy na plastry. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Polędwiczki obtaczamy w panierce i wykładamy na talerz. Następnie smażymy na patelni z dwóch stron na rumiany kolor. Zdejmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Kapary Smak odsączamy na sitku z zalewy. Szalotki drobno siekamy. Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną szalotkę i krótko podsmażamy. Dodajemy pomidory i kapary. Podsmażamy i dodajemy pietruszkę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy orzechami.
Serowe polędwiczki z indyka podajemy z dodatkami z patelni.