Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z gruszką , DS XX odc. 35
Sałatka z gruszką, grzankami i orzechami włoskimi to wyjątkowa sałatka, łącząca w sobie różnorodne smaki i struktury składników. Zachwyca w niej świeżość rukoli, chrupkość grzanek i orzechów, a także dodatek gruboziarnistego pieprzu kolorowego Prymat, który rozkruszony w moździeżu ma wyjątkowy aromat i smak. Eksperymentujcie w kuchni i łączcie ze sobą różnorodne składniki. To będzie wyjątkowo smakowite połączenie.
Kroki przygotowania:
Do miski wlewamy ocet balsamiczny, olej, dodajemy miód i mieszamy rózgą. Następnie dodajemy Musztardę miodową Prymat. Przyprawiamy pieprzem i Solą morską jodowaną drobnoziarnistą Prymat, cebulę czerwoną siekamy w cienkie piórka i wkładamy do miski.
Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Na ciepłą patelnię wlewamy oliwę i wkładamy gruszki, podsmażamy z dwóch stron. Do moździerza wsypujemy Pieprz kolorowy Prymat, ucieramy i posypujemy nim gruszki. Dodajemy miód i mieszamy aby składniki się połączyły. Dodajemy odrobinę soli.
Do dressingu wkładamy rukolę i mieszamy. Dodajemy pokruszony twaróg półtłusty. Gotową sałatkę nakładamy na talerz. Obok układamy gruszki. Na tej samej patelni na której smażyliśmy gruszki podsmażamy kromki na grzanki. Gotowe grzanki smarujemy Serkiem śmietankowym meksykańskim i układamy orzechy, dekorujemy kiełkami.