Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorada pod aromatyczną kołderką

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Dorada 1 szt
cukinia 1 szt
szałwia 5 gr
rozmaryn 5 gr
skórka z cytryny 5 gr
migdały 10 gr
bazylia 5 gr
oliwa 5 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
chleb czerstwy 80 skórka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dorada pod aromatyczną kołderką

Kroki postępowania

1
Skórkę ze starego chleba zblędować
Krok 1 - Dorada pod aromatyczną kołderką foto
2
W moździerzu rozetrzeć wraz z 1 łyżką oleju z oliwek - rozmaryn,bazylię, szałwię, skórkę z cytryny.
Krok 2 - Dorada pod aromatyczną kołderką foto
3
Roztarte zioła połaczyć ze zblędowanym chlebem
Krok 3 - Dorada pod aromatyczną kołderką foto
4
Migdały obrać ze skorupek,zanurzyć na 1 minute w gotowanej wodzie i obrać ze skórki.
Krok 4 - Dorada pod aromatyczną kołderką foto
5
Cukinię pokroić w cienkie plasterki
Krok 5 - Dorada pod aromatyczną kołderką foto
6
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć filety dorady, doprawić solą,pieprzem i polać 2 łyżkami oleju z oliwek.
Krok 6 - Dorada pod aromatyczną kołderką foto
7
Posypać panierką chlebowo-ziołową (3/4 panierki)
Krok 7 - Dorada pod aromatyczną kołderką foto
8
Przykryć plasterkami cukini, posypać pokrojonymi migdałami.
Krok 8 - Dorada pod aromatyczną kołderką foto
9
Posypać pozostałą panierką i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - 15 minut.
Krok 9 - Dorada pod aromatyczną kołderką foto
10
Smacznego !
Krok 10 - Dorada pod aromatyczną kołderką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 13.01.2014 19:36
wygląda świetnie :)
Mati13 01.12.2013 21:35
pięknie wygląda, ciekawy przepis
Róża1 19.11.2013 14:22
wspaniała i przepyszna rybka:-)
ONY_za_kare 13.10.2013 12:38
przepyszna rybka!
Alex_M 13.10.2013 12:10
wspaniała rybka :)
Katarzyna59 06.10.2013 09:49
przepyszna,
Rafał10 04.03.2013 16:28
Uwielbiamy rybki! Dorada ma super smak, w połączeniu z cukinią i szałwią musiała być niesamowita!
-Natka- 12.02.2013 22:36
Pięknie podana i smaczna rybka. Z chęcią bym ją zjadła.
ewelinapac 12.02.2013 21:16
taka ziołowa rybka na pewno jest bardzo zdrowa . A dodatek cukini jest świetnym pomysłem. Nigdy nie jadłam czegoś takiego. Na pewno smakuje wyśmienicie. świetne danie na nadchodzący post.
Beata61 12.02.2013 20:55
Pyszna rybka :)
gosia56 12.02.2013 20:42
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak