Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy sos pomidorowy na zimę

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidor 5 kg
cebula 0,5 kg
czosnek 1 główka
oliwa 0,5 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy sos pomidorowy na zimę

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Rozdrabniamy blenderem na płynną masę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Podsmażamy je razem na oliwie z oliwek aż będą zeszklone. Przetarte pomidory przekładamy do płaskiego i szerokiego garnka i zagotowujemy. Odparowujemy ok 1/3 zawartości. Dodajemy cebulę z czosnkiem i oliwą. Doprawiamy do smaku papryką, solą, pieprzem i cukrem. Bazylię, tymianek i oregano dodajemy do sosu pod koniec gotowania. Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy mocno i odstawiamy do góry dnem, aż się zawekują.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 14.01.2014 18:33
Nie pasteryzuję, olej, cukier, czosnek i kwas z pomidorów są naturalnymi konserwantami. Trzeba tylko gotujący nalewać do słoików. Stoją w chłodnej piwnicy i jeszcze ani jeden się nie zepsuł.
SmacznaPyza 14.01.2014 17:57
i nie pasteryzujesz ? a gdzie, w jakiej temperaturze, przechowujesz takie słoiki z sosem ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak