Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy sos czosnkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jogurt naturalny 200 g
majonez 100 g
czosnek 2 ząbki
Sól ziołowa jodowana Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy sos czosnkowy

Do miski przełożyć jogurt naturalny. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu wymieszanego z majonezem. Całość doprawić do smaku solą ziołową. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut aby smaki się przegryzły. Dodatkowo sos można wzbogacić dużą ilością posiekanego koperku. Można dać też takie same proporcje majonezu i jogurtu, ja wolę tą wersję bo jest delikatniejsza. Jogurt dajemy zwykły naturalny lub gęsty, im gęściejszy tym gęściejszy sos uzyskamy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 16.11.2014 11:07
Bardzo lubię ten sos;)
norweska20 16.11.2014 00:45
uwielbiam za szeroki wachlarz zastosowania
wioleczka83 15.11.2014 22:04
super przepis na sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak