Domowy sok pomidorowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    5 kg
  • sól himalajska

    2 łyżeczki
  • cukier

    1,5 łyżki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dojrzałe, umyte pomidory pokroić na ćwiartki. Następnie włożyć do garnka i zagotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po ok. 1 godzinie, gdy łupy z pomidorów już odchodzą pomidory przecedzić (1 lub 2 razy) za pomocą sitka i łyżki aż pozostaną tylko łupy i ziarenka. Dodać różową sól himalajską, cukier, pieprz czarny mielony i zagotować. Rozlać sok pomidorowy do wyparzonych słoików, zostawiając margines górny ok. 2 cm, mocno zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 10.11.2015 10:55
pyszny i zdrowy :-)
Ewelina1991 10.11.2015 08:28
domowy soczek najlepszy!!
Marta1986 09.11.2015 23:10
pyszności mniam
Megg 09.11.2015 23:00
domowy najlepszy
mileneczka5 09.11.2015 21:20
prosty i smaczny sok.
gosia1988 09.11.2015 18:48
ale bym się teraz takiego soku napiła....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat