Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe tagliatelle

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
jajko 2 szt
sól
woda
olej 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe tagliatelle

Kroki postępowania

1
Do miski przesiałam mąkę, dodałam szczyptę soli, wbiłam umyte wcześniej jajka. Wymieszałam to wstępnie i wówczas wlałam nieco zimnej wody. Jej ilość zależy od jakości mąki, tego jak duże są jajka. Ciasto zagniotłam odrobinę twardsze niż na pierogi.
Krok 1 - Domowe tagliatelle foto
2
Ciasto dzieliłam na małe porcje mieszczące się w dłoni.
Każdą kulkę nieco rozwałkowałam tak żeby miała kształt owalny i mogła przejść przez walki w maszynce. Dobrze podsypaną mąką przepuszczałam przez część wałkującą. Grubość wałkowania ustawiłam pokrętłem z boku na 6-7.
Krok 2 - Domowe tagliatelle foto
3
Pasy ciasta układałam na ściereczce. Pozwoliłam im trochę wyschnąć bo wtedy łatwiej się je kroi. Schły sobie przez pół godziny. W czasie tego "odpoczynku" wstawiłam na gaz szeroki garnek z wodą.
Krok 3 - Domowe tagliatelle foto
4
Podeschnięte ciasto przepuściłam przez końcówkę do tagliatelli.
Krok 4 - Domowe tagliatelle foto
5
Wrzącą wodę posoliłam i dodałam 2 łyżki oleju. Wrzucałam do wrzątku partiami surowy makaron. Chwilę po wypłynięciu odcedziłam go. Przepłukałam zimną wodą by się zahartował.
Krok 5 - Domowe tagliatelle foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 26.01.2014 18:36
domowe zawsze najlepsze
ada.la 26.01.2014 17:00
super makaron
olla85 26.01.2014 16:51
Super :) A bez maszynki też da się zrobić taki ładny makaron? Bo nie posiadam takowej. A taki domowy makaronik to byłoby coś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak