DOMOWE PESTO Z BAZYLII

DOMOWE PESTO Z BAZYLII

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bazylia świeża

    2 szkl
  • oliwa

    100-150 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • czosnek

    3-4 ząbki
  • parmezan starty

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    30 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - DOMOWE PESTO Z BAZYLII  foto
1/ Zerwane listki bazylii opłukać na sicie.
Krok 2 - DOMOWE PESTO Z BAZYLII  foto
2/ Listki bazylii, orzechy oraz czosnek włożyć do malaksera i miksować na małych obrotach. Gdy składniki się zaczną łączyć i zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę
Krok 3 - DOMOWE PESTO Z BAZYLII  foto
2/Gotowe pesto doprawić do smaku solą i wymieszać z parmezanem. Przełożyć do słoiczka, na wierzch dodać łyżeczkę oliwy (by nie traciło koloru i nie zasychało) szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce kilka dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 25.04.2015 16:52
wyśmienity pomysł !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
barbara11561 25.04.2015 14:28
bardzo pyszne
miodunka 25.04.2015 14:13
fajny pomysł na świeże pesto
RenataZ-et 25.04.2015 13:01
uwielbiam !
kloruś 25.04.2015 12:12
chętnie bym skosztowała!
Maridka19 25.04.2015 11:31
Pesto bardzo lubię :) A Twoje pesto wygląda obłędnie :)
jagoda5913 25.04.2015 10:31
Pycha ...:-)
bertpvd 25.04.2015 10:14
klasyczne pesto - pycha !
Futka 25.04.2015 09:25
Pycha! Uwielbiam pesto w każdej postaci :) U mnie dzisiaj także gości pesto :D
Mniam 25.04.2015 08:30
Jeszcze makaron i szybkie, smaczne danie gotowe. Pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat