Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa żółta pasta curry

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczka chili 1 szt
cebula 1/4 szt
ząbek czosnku 1 szt
pasta tamaryndowa 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 szczypta
kolendra Prymat do smaku 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sos rybny 1 łyżeczka
imbir starty 1 łyżeczka
olej sezamowy 1/4 łyżeczki
liście limonki kaffir 4 listki
trawa cytrynowa 1 szt
cukier brązowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa żółta pasta curry

Pasta curry : Cebulę siekamy w drobną kostkę. Trawę cytrynową kroimy na plasterki. Cynamon, kolendrę, kumin prażymy przez 1-2 minut na patelni.
Uprażone przyprawy, posiekaną cebulę i pozostałe składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Tak przygotowaną pastę curry przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce do 10 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak