Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na sos:
-
passata pomidorowa
1 szklanka -
cebula
2 sztuki -
śliwki suszone
10 sztuk -
ząbki czosnku
4 sztuki -
sos sojowy jasny
2 łyżki -
sos worcestershire
2 łyżki -
ocet winny
2 łyżki -
imbir
1 kawałek -
cukier brązowy
1 łyżka -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
0.5 łyżeczki -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
olej rzepakowy
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania SOS BARBECUE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobnione ząbki czosnku, rumienimy. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki śliwki, passatę, sos sojowy, Worcester, ocet, cukier i przyprawy, a także obrany i pokrojony w plasterki imbir. Wszystko smażymy na wolnym ogniu aż do redukcji płynów. Ja sosu nie zblendowałam na gładki krem, ale Wy oczywiście możecie to zrobić. Użyłam jedynie rozdrabniarki i uzyskałam efekt taki jak na zdjęciu.
Komentarze (2)