Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOS BARBECUE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sos barbecue z suszonymi śliwkami - sprawdzi się świetnie nie tylko na grilla. Wykorzystajcie go jako dodatek do mięs na święta.

Składniki:

Na sos:

passata pomidorowa 1 szklanka
cebula 2 sztuki
śliwki suszone 10 sztuk
ząbki czosnku 4 sztuki
sos sojowy jasny 2 łyżki
sos worcestershire 2 łyżki
ocet winny 2 łyżki
imbir 1 kawałek
cukier brązowy 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej rzepakowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: SOS BARBECUE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobnione ząbki czosnku, rumienimy. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki śliwki, passatę, sos sojowy, Worcester, ocet, cukier i przyprawy, a także obrany i pokrojony w plasterki imbir. Wszystko smażymy na wolnym ogniu aż do redukcji płynów. Ja sosu nie zblendowałam na gładki krem, ale Wy oczywiście możecie to zrobić. Użyłam jedynie rozdrabniarki i uzyskałam efekt taki jak na zdjęciu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 19.02.2019 14:04
Mnie by smakował na 100% :)
Bożena Matuszczyk 12.12.2018 11:50
Twój przepis na sos jest bardzo fajny i ciekawy;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak