SOS BARBECUE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

SOS BARBECUE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Sos barbecue z suszonymi śliwkami - sprawdzi się świetnie nie tylko na grilla. Wykorzystajcie go jako dodatek do mięs na święta.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sos:

  • passata pomidorowa

    1 szklanka
  • cebula

    2 sztuki
  • śliwki suszone

    10 sztuk
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • sos sojowy jasny

    2 łyżki
  • sos worcestershire

    2 łyżki
  • ocet winny

    2 łyżki
  • imbir

    1 kawałek
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania SOS BARBECUE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobnione ząbki czosnku, rumienimy. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki śliwki, passatę, sos sojowy, Worcester, ocet, cukier i przyprawy, a także obrany i pokrojony w plasterki imbir. Wszystko smażymy na wolnym ogniu aż do redukcji płynów. Ja sosu nie zblendowałam na gładki krem, ale Wy oczywiście możecie to zrobić. Użyłam jedynie rozdrabniarki i uzyskałam efekt taki jak na zdjęciu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

ben-ka 19.02.2019 14:04
Mnie by smakował na 100% :)
Bożena Matuszczyk 12.12.2018 11:50
Twój przepis na sos jest bardzo fajny i ciekawy;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat